'İsrail Sazanı Balıkçılığa Zarar Veriyor'

Tavşanlı Ziraat Odası Başkanı Akpınar: 'Yaklaşık 20 yıl önce göletlerimize halk arasında 'İsrail sazanı' olarak bilinen sazan türleri atıldı. Kütahya genelindeki yaklaşık 65 gölet bu balıkların istilası altında'

Kütahya'daki göllerde ve barajlarda görülen, istilacı tür olarak bilinen 'İsrail sazanı' (Carassius Gibelio) türünün tatlı su balıkçılığını bitme noktasına getirdiği bildirildi.

Tavşanlı Ziraat Odası Başkanı İsmail Akpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında 'İsrail sazanı' olarak bilinen balık türüyle ilgili çalışma yaptıklarını, Kütahya bölgesindeki yaklaşık 65 gölette bu balığın yoğun şekilde görüldüğünü söyledi.

Oda olarak yaklaşık 3 yıldan beri bu balık türüyle ilgili çalışmalar yaptıklarını anlatan Akpınar, şunları kaydetti:

'Yaklaşık 20 yıl önce göletlerimize halk arasında 'İsrail sazanı' olarak bilinen sazan türleri atıldı. Kütahya genelindeki yaklaşık 65 gölet bu balıkların istilası altında. Balıkların kimlerin attığı halen belli değil. 2014 yılında balıklardan göletlerimizi temizlemek için oda bünyesinde bir araştırma yaparak rapor haline getirdik. Bu balıkların uzak doğu kökenli bir tür olduğu ve laboratuvarlarda çaprazlama yöntemiyle genleriyle oynanarak geliştirilen bir cins olduğu belirlendi.'

Akpınar, bu balığın yılın her ayında yumurtlama özelliğine sahip olmasından dolayı hızla ürediğine işaret ederek, 'Oysa Türkiye'de normal sazanlar yılda bir defa yumurta verirler. Atla eşek çiftleştiğinde ortaya çıkan katır nasıl kısır oluyorsa, bu balık da diğer sazan türleri döllenince kısır balıklar ortaya çıkıyor. Böylece bulunduğu ortamı istila ediyor. Diğer halkın sevdiği, balıkçılara gelir getiren ekonomik değeri yüksek türler de maalesef yok oluyor.' dedi.

Kütahya'daki göletlerin bu balıklardan arındırılması için çalışma yapacaklarını belirten Akpınar, bu sorunun çözülememesi durumunda tatlı su balıkçılığının biteceğini kaydetti.

- 'Bu balık hem diğer balıkları hem de bizi bitiriyor'

Dudaş köyünde yaşayan ve geçimini Tatlısu balıkçılığıyla sağlayan, Mustafa Ali Orhan (43) ise yaklaşık 20 yıldır tatlı su balıkçılığı yaptığını anlatarak, İsrail sazanının halkın sevdiği balık türlerini yok ettiğini anlattı.

Balıkçılıkla geçimini sağlayan kişilerin sayısının bu balık yüzünden azaldığını dile getiren Orhan, 'Kütahya bölgesindeki tatlı sularda, kasma, sarı balık, bıyıklı, kızılkanat çıkıyordu. Geçmiş yıllarda büyük bir hata yapıldı. İsrail sazanı dediğimiz balık yavruları atıldı. Bu balıklar dere balığı dediğimiz bu sevilen balıkları bitirdi. Ayrıca İsrail sazanı çok kılçıklı olduğu için satılmıyor. Bu balık hem diğer balıkları hem de bizi bitiriyor. Kayaboğazı Barajı'nda eskiden balıkçılık yapan 13 tekne vardı. Şimdi hiç kalmadı.' ifadelerini kullandı.

Orhan, eğer önlem alınmazsa göllerde balık kalmayacağını, kendisi dahil birçok balıkçının geçim sıkıntısına düşeceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA