Aydın’da Dünya Çiftçiler Günü Etkinlikleri

Uluslararası Tarım Üreticileri Konfederasyonunca kabul edilen 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde Aydın’da gerçekleşen kutlamalarında çiftçinin neden önemli olduğuna dikkat çekildi.

Aydın’da Dünya Çiftçiler Günü Etkinlikleri
Sabah Atatürk Anıtına çelenk koyma töreni ile başlayarak Aydın Ziraat Odası Başkanlığı’ndaki toplantı ile devam eden kutlamalara Aydın Valisi Kerem Al, Aydın Belediye Başkan Yardımcısı Şefika Çoban, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, TARİŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nizamettin Başaran, muhtarlar, oda delegeleri ve çiftçiler katıldı.

Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, ekim ve dikim dönemi yaşanılan, çiftçinin toprakla buluştuğu ve kaynaştığı günü kutlamaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. Dünye Çiftçiler Gününün çiftçilik mesleğine ve sorunlarına tüm dünyada farkındalığı artırmak amacıyla kabul edildiğini hatırlatan Posacı “Bu günde gerçekleştirilecek çeşitli faaliyetlerle dünyanın her tarafında tarımsal üretim yaparak, insanlığın ihtiyaç duyduğu gıda maddeleri üretimini gerçekleştiren çiftçilik mesleğinin, toplum içinde taşıdığı önemin ortaya konulması, tarımın dolayısıyla çiftçilik mesleğinin sorunlarına kamuoyunun dikkatlerinin çekilmesi hedeflenmiştir” dedi.

“GIDA OLMAZSA OLMAZ İHTİYAÇ MADDESİDİR”
Gıdanın dünyada hayatın devamı için olmazsa olmaz ihtiyaç maddesi olduğunun önemine değinen Posacı “Gıda geleceğin dünyasının en önemli silahıdır. Çiftçilik dünyada gıda üretimini can damarıdır” dedi.

Dünyada artan nüfus ve daralan tarım alanları karşısında tarımsal üretimin daha da önemli hale geldiğini belirten Posacı oda olarak çiftçinin sorunları ile ilgili olarak bakanlıklar kurum ve kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunduklarını, bundan sonra da bulunmaya devam edeceklerini ifade etti.

Posacı son olarak tarımsal ürünlerin bir silah, bir tohumun da altın değerinde olduğunun göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydederek tüm çiftçilerin çiftçiler gününü kutladı.

DÜNYANIN EN ESKİ MESLEĞİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal da, çiftçilik mesleğinin dünyanın en eski mesleklerinden biri olduğunu söyledi.

Çiftçilerin ekonomik kazanç sağlamadıkları yıllarda da çalışmaya ve üretime devam ettiğini dile getiren Köksal “Tarımsal üretimin her kademesinde emeği olan çiftçilerimizin güçlenmesi, hayat standartlarının yükselmesi, ürettikleri ürünlerin dünya pazarlarına ulaşabilmesi, tarımsal kalkınmada büyük rol almamızı sağlayacaktır. Özellikle nüfusun büyük çoğunluğu çiftçi olan ilimizde, çiftçilerimizin sosyo-ekonomik düzeyinin istenilen seviyelere yükselmesi, ilimizin kalkınmasına da aynı oranda katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

İl Müdürlüğü olarak faaliyetlerinde sadece ürün ve kalite artışının dikkate alınmadığını, asıl unsur olan insan faktörünün de göz önünde tutulduğunu ifade eden Köksal, bundan sonra tarımsal üretimin temel noktasını oluşturan çiftçinin sıkıntılarını gidermek amacıyla çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.

Köksal çiftçilere bol, bereketli ve kazançlı bir hasat yılı geçirmeleri dileği ile konuşmasına son verdi. Kutlamalar katılımcılara çilek ve erik ikramı ile sona erdi.
Kaynak: İHA