Varlık Yönetim Şirketleri, Tahsili Geciken Alacaklarını Satın Alarak, Bankalara Sermaye Sağlıyor

Murat Birinci - Varlık Yönetim Şirketler , bankaların ve diğer finans kurumlarının tahsili gecikmiş alacaklarını satın alarak bankacılık sektörüne sermaye desteği sağlıyor.

Türkiye'de, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu lisansına sahip 8 adet Varlık Yönetim Şirketi bulunuyor. VYŞ'lerin faaliyetleri BDDK tarafından Bankalar Kanunu çerçevesinde düzenleniyor ve denetleniyor.

VYŞ'ler, birçok faaliyet alanında bankaların, katılım bankalarının ve diğer mali kurumların alacakları ve kredi sigortası hizmeti veren sigorta şirketlerinin söz konusu hizmetlerinden doğacak alacakları ile diğer varlıklarının yeniden yapılandırılması, tahsil edilmesi veya üçüncü kişilere satışında danışmanlık ve aracılık hizmetleri veriyor. VYŞ'ler, şirketlere kurumsal ve finansal yeniden yapılandırma alanlarında danışmanlık sunuyor.

VYŞ'ler, Türkiye'de ilk olarak 2004 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından yapılan, tahsili gecikmiş alacakların yeniden yapılandırılarak satılması işlemlerini de gerçekleştiriyor. Devir alınan aktifleri yönetip geliştirilerek azami değer artışına katkı sağlıyor.

-VYŞ'lerden bankacılık sistemine sermaye girişi-

Konuya ilişkin AA muhabirine bilgi veren LBT Varlık Yönetim AŞ Genel Müdürü Hilmi Güvenal, pazarın 2008 yılında aktif hale geldiğini belirterek, ''2008 yılından 2012 yıl sonuna kadar bankalar 11,4 milyar lira ana para bakiyesi olan TGA satışı yaptı. Bu TGA, pazardaki yedi oyuncu tarafından toplam 1,4 milyar TL'ye alındı'' dedi.

Bankaların bünyesinden zaman içinde dış kaynaklara yöneltilen bir çok iş gibi problemli kredilerin tahsilinin de dış kaynaklara aktarıldığını söyleyen Güvenal, ''VYŞ'ler, bankacılık sisteminin TGA'larını satın alarak veya bankalar adına tahsil ederek, bankacılık sistemine taze sermaye girişini sağlamakta ve sistemin gücünü desteklemektedir'' diye konuştu.

Dünya'daki eş değerleri ile Türkiye'deki VYŞ'lerin karşılaştıran Güvenal, ''Türkiye'de VYŞ'ler kısa süredir faaliyet gösteriyor olmalarına rağmen, banka ve banka dışı finansal kuruluşlar için önemli iş ortakları haline geldi. Sektörün gelişim hızı Türkiye'nin kısa sürede dünyanın önde gelen VYŞ piyasalarından birisi haline geleceğini işaret ediyor'' öngörüsünde bulundu.

-''Bankalar 2012 yılında 3 milyar liralık TGA devretti''-

Güvenal, kamuya açık kaynaklardan edinilen bilgilere göre, 2012 yılında bankaların toplam 26 milyar lira tutarındaki TGA'larının yüzde 12'sine tekabül eden 3 milyar liralık bölümünü VYŞ'lere devrettiklerine dikkati çekti.

Güvenal, ''Yine geçen yıl banka dışı finansal kuruluşlar 2,6 milyar lira tutarındaki TGA'larının yüzde 7'sine tekabül eden 200 milyon liralık bölümünü VYŞ'lere devretmişlerdir'' bilgisini verdi.

-''2013'te bankalardan 3,7 milyar liralık TGA devri''-

VYŞ'lerin, 2013 yılı için banka ve diğer finansal kurumlardan devralmayı öngördükleri TGA'lara da değinen Güvenal, ''LBT Varlık olarak, 2013 yılı için bankaların toplam TGA tutarının yüzde 30 artışla 31 milyar lira düzeyine ulaşacağını, bu rakamın yüzde 12'sine tekabül eden 3,7 milyar lira tutarındaki bölümünün ise VYŞ'lere satılmak üzere pazara sunulacağını öngörmekteyiz. Banka dışı finansal kuruluşlar ile ilgili öngörümüz de, toplam TGA tutarının yüzde 30 artışla 3,4 milyar lira seviyesine ulaşacağı, bu rakamın 300 milyon lira tutarındaki bölümünün ise VYŞ'lere devredilmek üzere pazara sunulacağı yönündedir'' şeklinde konuştu.

Güvenal, VYŞ'lerin, Girişim Varlık ve LBT Varlık öncülüğünde kurulan Varlık Yönetim Şirketleri Derneği çatısı altında toplanmaya başladığını anlatarak, ''Dernek, bundan sonra hem sektörün tanıtılmasında hem de yasal düzenlemelerin oluşturulmasında etkin bir güç oluşturmayı hedefliyor'' dedi

-''Hukuki süreçlerin ağır işliyor''-

Girişim Varlık Yönetim AŞ Genel Müdürü Hasan Tengiz ise, VYŞ'lerin alacaklarını yasal yolların yanı sıra karşılıklı görüşmeler yoluyla borçlulara uygun ödeme koşulları hazırlamak suretiyle tahsil etmeye çalıştıklarını ifade etti.

VYŞ'lerin karşılaştıkları sorunlara dikkati çeken Tengiz, bu sorunları şöyle sıraladı:

''Hukuki süreçlerin ağır işlemesi, işlemlerin zaman alması.

Bankalardan satın aldığımız alacak dosyalarının UYAP sisteminde kendi adımıza tanımlanmasının uzun, masraflı ve zor bir süreç olması.

Vergi ve harç uygulamaları konusunda bir yandan eski ve yeni VYŞ'ler arasında eskiler aleyhine fark olması.

Damga vergisi ve banka sigorta muamele vergisi uygulamalarının zaten borcunu ödemekte zorlanan borçlular veya alacağını tahsil etmekte güçlük çeken alacaklı VYŞ'ler için hem maddi hem de operasyonel yük olarak ilave bir külfet olması.

Yayıncı: Zekeriya Gülün
Kaynak: AA