2011 seçimleri nasıl sonuçlanacak?

The Economist dergisi dünyada 2011'e ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

The Economist dergisi 2011 yılına yönelik beklentilerini sıraladığı özel sayısında Türkiye’de AK Parti’nin oy oranı düşmesine rağmen seçimlerden galip ayrılacağını, Başbakan Erdoğan’ın başkanlık sistemine geçiş için girişimde bulunabileceğini yazdı.

Her yıl büyük bir isabetle yayınladığı gelecek yıl tahminleri merakla beklenen The Economist dergisinin “2011’de Dünya” özel sayısında ekonomiden, siyasete, teknolojiden sağlığa kadar birçok konuda gelecek yıla damgasını vurması beklenen gelişmeler sıralandı. Dergide Türkiye için bir özel makale bir de beklenti tablosu yayınlandı. “Osmanlıcılık Sorunu” (Trouble With Ottomania) başlıklı analizde haziran ayında yapılacak olan seçimlerde AK Parti’nin oy oranının düşeceği ancak yeniden iktidar olmaya yetecek sandalye sayısı ile sandıktan yine iktidar çıkacağı öngörüldü. Economist’e göre yeni bir anayasa çalışmasına başlaması beklenen Başbakan Erdoğan başkanlık sistemini de 2011’de masaya getirebilir. “Dindar Müslümanlar” ile “Beyaz Türkler” arasında bölünen Türkiye’de yeni anayasa hazırlıkları bu ayrışmayı daha da sivrileştirecek. Dış politikadaki önemli konular Kürt sorunu ve Kıbrıs olarak sıralandı. Avrupa Birliği’nin geri planda kalmaya devam edeceği, hatta Erdoğan’ın AB’den bahsetmekten kaçınacağı kaydedildi.

Başka alternatif yok

Dergi analizini şöyle sürdürdü: Dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu, Arap dünyası, İran ve Rusya dahil, diğer komşularıyla bağlarına vurgu yapacak. Komşularla “sıfır sorun” politikası kuşkusuz ki Türkiye’yi Arap dünyası ve Balkanlarda nüfuzlu konuma getiriyor.

Erdoğan ve çalışma arkadaşlarının 2011’de keşfedeceği acı geçek, Türkiye’nin Avrupa’dan başka reel bir alternatifi olmadığıdır. Suriye ve Irak ile daha da gelişen ticaretin, Arap sokaklarında İsrail’i ağır eleştirildiği için kahraman gibi görünmenin ve Rusya ile enerji alanında büyük güç olmanın çekiciliği, hızlı bir biçimde solacak. Avrupa, hala Türkiye ticaretinin yarısına yakın bir bölümünü oluşturuyor. Reform yaparak Türkiye’yi modernize etmek isteyenler, geriye ve Ortadoğu’ya değil, öne doğru, liberal ve demokratik bir Avrupa’ya bakmalıdır.

Nüfus 7 milyar olacak

- 2011’de dünya nüfusu hızlı artışını sürdürecek. İnsanlığın 6 milyarlık nüfusa ulaşmasından sadece 12 yıl sonra 1 milyar daha artan dünya nüfusu 7 milyara ulaşacak.

- Dünyada teknolojinin yıldızı parlamayı sürdürecek. Elektronik kitaplar, tablet bilgisayarlar hayatın ayrılmaz parçaları olacak.

- Avrupa’da “İslam korkusu” devam edecek. Fransa ve Belçika’dan sonra Danimarka, Hollanda ve İtalya’da da peçe yasakları çıkacak.

- Dünyadaki ülke sayısı 193’e yükselecek. Ocak ayında yapılacak referandumun ardından Sudan bölünecek. Güney Sudan adında yeni bir ülke oluşacak.

2011’DE TÜRKİYE

Büyüme hızı: %3.6

Milli Gelir: 760 milyar $

Enflasyon: %6.5

Nüfus: 74 milyon

Kişi başı gelir: 10.270 $