VİLEDA SOPASI, KALORİFER PETEĞİ GÖKYÜZÜNDE

Muhammed Çınık

Muhammed Çınık

Bugün sabah saat 08.50'de KAAN ilk defa gövdesinin yükünü tekerleklerinden alıp kanatlarına bindirdi. Aldığımız bilgilere göre 11 dakika süren uçuş süresi boyunca herhangi bir aksaklık yaşanmadığı ve uçuşun kusursuz geçtiği yönünde. Uçuşu boyunca uçağımız tekerlekleri açık bir şekilde uçuşunu gerçekleştirdi. Saat 09.01'de KAAN tekerleklerini TUSAŞ tesislerinde bulunan piste sağ salim indirdi.



49 yıldır adıyla bile güven veren, yapacağım dediği bütün projelerde başarıya ulaşan TUSAŞ, Türkiye'nin geleceğine bir mihenk taşı daha koymak için mesai saati fark etmeksizin, gece gündüz, kar kış demeden haftalarca, aylarca, günlerce mühendisinden, teknikerine çalışarak Milli Muharip Uçak Kaan'ı uçmaya hazır hale getirdiler.

Milli Muharip Uçak KAAN, bütün Türk vatandaşlarının uzun süredir hayallerini süsleyen, Türkiye'nin jeopolitik konumunda üstünlük, ekonomisine katkı ve ordusunun itibarına itibar katacak bir proje.

Eğer, Beyaz Gazete Savunma YouTube kanalını takip ediyorsanız. 16 Haziran 2023'te Mete Yarar ve Türker Akıncı ile birlikte TUSAŞ'a gitmiştik. Orada tabii ki birçok projeyi gezdik ama en çok yanında durup ilgi duyduğumuz proje Milli Muharip Uçak KAAN oldu.

Milli Muharip Uçak hakkında şunu söylemek isterim daha o zaman bile tabiri caiz ise ‘Beni Uçurun' diye bağırıyordu. Biz gittiğimiz dönemde başmühendis uçmaya hazır olduğunu sadece iki dayanaklık testine daha gireceğini ve aralık ayına hazır olacağını söylemişti. Zaten KAAN hakkında olumsuz bir şey konuşmamıştık. Konuştuğumuz şeyler genel olarak ‘kalorifer peteği', ‘vileda sapı' ‘tekerleklerinde motor' ve ‘maket' mevzularıydı. Bizim ülkemizde birisine iş kuracağından bahset, sana nasıl kuramayacağını anlatsın. Bizim ülkemizde bir proje geliştir, o projenin p'sinden anlamayan herkes yorum yapsın, çamur atsın. İşin aslı KAAN'ın ilk vidasından itibaren günlerce, gece-gündüz, kar-kış, demeden çalışan mühendisinden, güvenlik görevlisine bu projede emek veren herkesin hakkını yediler. Temel Kotil'in 'Milli muharip Uçağımızın ilk parça üretimini gerçekleştirdik. Ülkemizin beka projesi için attığımız her adım bizim için çok anlamlı, çok kıymetli. Heyecanla, gayretle çalışarak aynı yolda yürüdüğümüz tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.' Diye parça resmini paylaştı.



Paylaştığı parça için ‘kalorifer peteği' dendi aşağılandı. Uçak ilk taksi testini yaptı, ‘tekerleklerine motor takılmış' dendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, KAAN'a ilk kez binecekken pilot köşkü camını tutması için kullanılan enstrüman hakkında, ‘bir şey bulamamışlar vileda sapı ile tutturmuşlar' dendi. Hâlbuki vileda sapıyla alakası yoktu. İşin kısası bizim en mutlu olmamız gerektiği günde, Kaan'ımızla dalga geçtik. Ama o dalga geçen hiç kimsenin aklına KAAN için 36 saat, 40 saat evdeki çocuğunu, hanımını görmeden çalışan başmühendisi veya tekniker gelmedi. Şimdi geldik gelelim KAAN'ın uçacağı güne. Tarih 27 Aralık 2023, Türk semalarında yerli ve milli teknolojimizle bizim topraklarımızda bizim çocuklarımız tarafından üretilmiş olan Milli Muharip Uçak KAAN'ı göreceğiz. İşte o zaman dalga geçenler, çamur atanlar utanır mı? Bilemem. Bence o zamanda utanmazlar. Benim anlamadığım tek şey bu içinde gram yerli ve millilik olan bir kişi neden gurur duymak yerine dalga geçer?

Şimdi işin aslına gelelim. Temel Kotil, Emre Kablan ve adını sayamadığım sayısız çalışan ‘yapamazsın, edemezsin' diyenlere karşın hayallerinden ve bu ülkeyi geliştirecek projeden umudunu kaybetmedi, vazgeçmedi. Birileri daha önce yapmadı diye ben yapamam demedi. İstediler ve yaptılar. Milli muharip Uçak KAAN, her şeye ve herkese rağmen Türkiye semalarında.