Güneş Enerjili Klimalı Otobüs Durağı Hizmete Girdi

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından üretilen otobüs duraklarında bekleyen yolcuların yaz aylarında aşırı sıcaktan, kış aylarında ise fırtına ve yağıştan korunmaları için güneş panelleri aracılığıyla kendi elektriğini üreten, klimalı, dokunmatik kapılı, içinde 220 voltluk prizlerin bulunduğu akıllı otobüs durağını hizmete girdi. Güneş enerjisinden elektriğini üreten akıllı durağın dünyada ve Türkiye ' de ilk kez hizmete girdiği bildirildi.
Atatürk Mustafa Akaydın Belediye Başkanı Büyükşehir Belediyesi Abu Dabi 


Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Boğaçayı Tesisleri'nde üretilen ' Akıllı Durak ' , Işıklar Caddesi Karaalioğlu Parkı, Aslanlı Yol girişinde vatandaşların hizmetine sunuldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın tarafından hizmete sunulan ' Akıllı Durak ' vatandaşların da büyük beğenisi topladı.

' Akıllı Durak ' hakkında bilgiler veren Başkan Akaydın, önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, Antalya ve Türkiye ' ye hayırlı olmasını diledi.Seçim çalışmalarında güneş enerjisinden etkin şekilde yararlanılması için projeleri yer aldığını hatırlatan Başkan Akaydın, “ Biz insanlara bedava elektrik vermeyi değil, onlara nasıl güneş enerjisinden elektrik üreteceklerini göstermek istedik. Bunu Güneş Ev ' de, Atatürk Parkı ' nın led aydınlatma sisteminde güneş enerjisini kullanarak gösterdik. Ama bugün daha özgün bir projenin tanıtımını yapıyoruz” dedi.

Daha önceden bunu romantik bir proje olarak anlattığını aktaran Başkan Akaydın, “o zaman çok iddialı değilim demiştim. Bu projeyi zamanla tamamladık. Geliştirdik. Şimdide vatandaşlarımızın takdirlerine sunuyoruz. Durağımız, kapısı sensorlu olarak açılıp kapanan, yaz aylarında serin, kış aylarında ise yolculara sıcak bir ortam sunuyor. Tamamen dokunmatik. Bundan sonraki elektronik bilet sistemleri ile de entegre olacak. O zaman sadece elektronik biletini tutan vatandaş içeriye girebilecek. Ve içeride bekleyen vatandaşlar 3 tane 220 volt prizle elektronik aletlerini şarjını yapabilecek” bilgilerini verdi.

Akaydın şöyle konuştu: “ Bu teknoloji dünyada yavaş yavaş ses getirmeye başladı. EKDAĞ firmamız Abu Dabi ' den bu konuda teklif aldı. Belki heyetimiz Abu Dabi ' ye gidecek ve bu teknolojiyi orada da hayata geçirecek. Bu tür Ar-Ge projeleri kötü kullanımlara da açık. Kentin çok güvenlikli yerlerine konması gerekiyor. Eğer projeye Antalya kısa sürede adapte olur ve kötü kullanımlardan koruyabilirse yaygınlaştırırız. Ama tersi durumda yaygınlaştıramayız.”

Durağın maliyeti hakkında bilgiler veren Başkan Akaydın, “ Durağın maliyeti içindeki özelliklere göre 25 bin ile 40 bin arasında değişiyor. Türki ' ye de ve dünyada güneş enerjisi ile çalışan ilk durak. Ama akıllı durak olarak dünyada çeşitli modeller var. Bu durak tamamen güneş enerjisi ile çalışıyor. Depolama sistemi olduğu için gece ve kapalı havalarda da kullanılabiliyor. Güneş olmasa bile iki gün kendini çalıştırabilecek enerjiyi depoluyor” şeklinde konuştu.

Açıklamasının ardından Başkan Akaydın ve vatandaşlar durağın içine girdi.

Mustafa Gürses isimli yolcu, Antalya ' nın bir güneş şehri olduğunu belirterek, otobüsle evlerine giden vatandaşlar düşünülerek çok güzel bir projenin hayata geçirildiğini söyledi.
Bir diğer yolcu Cemil Polat ise, projenin yaygınlaştırılmasını kaydederek, “ Sıcak ve soğuk havada yolcuların korunabileceği bir durak olmuş. Örnek bir proje. Emeği geçen herkesin ellerine sağlık” dedi.
7 Eylül 2012 Cuma günü yayınlandı