TRABZON - Tescilli 'Sürmene bıçağı' Kurban Bayramı öncesi yoğun talep görüyor

TRABZON - Tescilli "Sürmene bıçağı" Kurban Bayramı öncesi yoğun talep görüyor - Sürmene bıçağı yapım aşaması - Satış tezgahlarındaki bıçaklar - Bıçak satıcısı Nesrin Kumbasar ile röportaj - Satıcı Atilla Yomralıoğlu ile röportaj - Bıçak satıcısı Mücahit Günaçar ile röportaj - Kurban kesiminde kullanmak için bıçak satın alan İshak Çetinkaya ile röportajTescilli "Sürmene bıçağı" Kurban Bayramı öncesi yoğun talep görüyor - Bıçak üreticisi Nesrin Kumbasar: - "Kurban Bayramı öncesi tüm stoklarımız dolu. Her gün satış olsa bile stoklarımız fazlasıyla yeterli. Bıçaklarımız garantili, coğrafi işaretli, patentli" - Bıçak satıcısı Atilla Yomralıoğlu: - "En son ABD'ye ürün gönderdik. Kurban Bayramı yaklaştıkça satışlarda yüzde 100 artış oldu. Yüzde 80 - 90 oranında Almanya, Hollanda, Fransa'daki gurbetçi vatandaşlarımız sipariş veriyor"TRABZON (AA) - GAZİ NOGAY - Türkiye'nin bıçaklarıyla ünlü Trabzon 'un Sürmene ilçesinden, Kurban Bayramı dolayısıyla yurt içi ve dışına bıçak gönderiliyor.Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Sürmene ilçesindeki bıçak ve bileme ustalarının yoğun mesaisi sürüyor.75 civarında bıçak satış dükkanı ile üretim tesisinin bulunduğu ilçede üretilen coğrafi işaret tescilli "Sürmene bıçağı", işin ehli ustalar tarafından damgalama ve ısı işleminin ardından parlatma, sap takma ve bilemeyle aşamasıyla kullanıma hazır hale getiriliyor.Kurban Bayramı dolayısıyla hareketliliğin yaşandığı bıçakçılardan, yerinde satışın yanı sıra internet üzerinden ülkenin dört bir yanına ve yurt dışına Sürmene bıçağı gönderiliyor.İlçede baba mesleği bıçak üretimi ve satışını sürdüren Nesrin Kumbasar, AA muhabirine, Sürmene'de mutfak, meyve ve kurban bıçağı gibi 100'e yakın çeşidin satışının yapıldığını söyledi.

Kurban Bayramı öncesi satışların yoğunlaştığını ifade eden Kumbasar, "Kurban Bayramı öncesi tüm stoklarımız dolu. Her gün satış olsa bile stoklarımız fazlasıyla yeterli. Bıçaklarımız garantili, coğrafi işaretli, patentli. İnsanlar Sürmene bıçağını sokaktan ve marketlerden değil firmalardan alsınlar. Bıçağın üstünde firma adı, ustanın imzası olsun." diye konuştu.
Fiyatların geçen yıllara göre biraz arttığını dile getiren Kumbasar, "Her bütçeye uygun bıçak var. 50 liradan 300 liraya kadar mutfak bıçaklarımız, 200 liradan 1000 liraya kadar Sürmene kaması var. Talebe göre, tercihe göre değişiyor ama her bütçeye uygun. Kurban bıçaklarının fiyatı 70 liradan başlıyor 150 liraya kadar değişiyor." dedi.
- "Bıçakları bulaşık makinesine atmayın"Bıçakların uzun ömürlü kullanabilmesi için dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu vurgulayan Kumbasar, şöyle devam etti:"Bıçağın ömrünü uzatmak için hiçbir bıçağı kesinlikle bulaşık makinesine atmamalıyız. Yüksek ısı çeliğine zarar veriyor. Bilemesini elde yapmalıyız. Eğe olur, yağ taşı olur, tırpan taşı olur. Hiç bir şey yoksa hanımlar porselen tabağı ya da bardağı ters çevirsin, bıçağı sürterek bilesin. Makineye atarsanız bıçak teneke olur, ateşli çarka tutturursanız bıçak teneke olur. Bunları hiçbir şekilde yapmamaları gerekiyor." - "Kurban Bayramı yaklaştıkça satışlarda yüzde 100 artış oldu"Ortahisar ilçesinde bıçak satışı yapan Atilla Yomralıoğlu da kurban bıçaklarının kafa bıçağı, soyma ve yüzme bıçağı olarak üç grupta satıldığını söyledi.

Vatandaşların kullandığı bıçakların tek olarak ortalama 120 liradan, set halinde ise 420 liradan sattıklarını, kasap ve şeflerin kullandığı daha kaliteli bıçakların fiyatının ise 1100 liraya kadar çıktığının altını çizen Yomralıoğlu, "Büyük talep var kurban bıçağına. Şehir dışından inanılmaz derece, sosyal medyadan inanılmaz derecede Sürmene bıçağına talep oluyor. Trabzon merkezde ise özellikle gurbetçi vatandaşlarımız Sürmene bıçağına ilgi gösteriyor." diye konuştu.
Satışlardan memnun olduklarını vurgulayan Yomralıoğlu, "En son ABD'ye ürün gönderdik. Kurban Bayramı yaklaştıkça satışlarda yüzde 100 artış oldu. Yüzde 80 - 90 oranında Almanya, Hollanda, Fransa'daki gurbetçi vatandaşlarımız sipariş veriyor. Dükkandan satış yaptığımız müşterilerimiz de genellikle gurbetçi ve dışarıdan gelen vatandaşlarımız." dedi.
Bıçak satıcısı Mücahit Günaçar ise bıçakçıların en çok satış yaptığı dönemin Kurban Bayramı dönemi olduğunu, genelde internet üzerinden sipariş aldıklarını kaydetti.
Kurban kesiminde kullanmak için bıçak satın alan İshak Çetinkaya, Tokat'ta yaşadığını ve Karadeniz turuna çıktıklarını ifade ederek, kurban keserken kullanmak üzere özellikle Sürmene bıçağını tercih ettiğini söyledi.

Çetinkaya, "Kurbanımızı kendimiz kestiğimiz için yüzme bıçağı bakıyoruz. Sürmene'nin bıçağı meşhurdur. O yüzden tercih ediyoruz. Yoksa evde bir sürü bıçak var zaten. Bıçaklar on numara." ifadesini kullandı.
Sosyal Medya Yoğun Mesai Yurt Dışı Uzun Ömür Gurbetçi 

Uzun Ömür Hakkında
Alanında uzman konuklarla sağlık ve hayata dair her şey bu programda konuşulacak... Kilo problemlerinden kalp hastalıklarına, hayatın zorluklarıyla başa çıkabilme yollarına ve birçok hastalığın teşhis ve tedavi yöntemlerini ekranlara getiriyor olacak…...
devamı
17 Temmuz 2021 Cumartesi günü yayınlandı