Kütahya ve Bazı İlçelerinde İş Bırakan Memurlar, Yürüyüş ve Basın Açıklaması Yaptı

Kütahya, Tavşanlı, Simav, Hisarcık ve Pazarlar'da bir günlük iş bırakma eylemine katılan memurlar, yürüyüş ve basın açıklaması yaptı.

Kütahya'da, Türkiye Kamu-Sen'e bağlı sendikalara mensup üyeler, Zafer Meydanı'ndaki Valilik önünde toplandı.

Türkiye Kamu-Sen Kütahya Temsilcisi Mehmet Karabekir, burada yaptığı açıklamada, son 10 yılda ülke ekonomisi ortalama yıllık yüzde 6,8 oranında büyürken, kamu görevlilerine bu büyümeden pay verilmediĞini savundu.

Memurlar ve memur emeklilerinin 5 aydır zam alamadan yaşamak zorunda bırakıldığını öne süren Karabekir, şöyle konuştu:

''Toplu sözleşme ve grev hakkı, kamu görevlilerinin uluslararası sözleşmelerden doğan anayasal hakkıdır. Ancak yıllardır süren mücadelemiz sonucunda yapılan düzenlemede grev hakkı görmezden gelinmiş, toplu görüşmenin bile gerisinde bir sistem getirilmiştir. Artık bıçak, kemiğe dayanmıştır. Şu bilinsin ki; eylemimiz asla devletimize ve bizlerden hizmet alan vatandaşlarımıza karşı değildir. Yıllardır Türk memurunu yok sayan, sorunlarımıza çare üretmeyen, önümüzü tıkayan ve bizlere başka çıkar yol bırakmayanlara karşı demokratik hakkımızı kullanıyoruz. Amacımız, kamu görevlilerinin haklarını korumak ve geliştirmektir. Bu amaçla bütün sivil toplum kuruluşlarını kucaklamaya hazırız.''

Grup, ''Sevgi Yolu'' diye bilinen Cumhuriyet Caddesi'nde davul ve zurnayla çalınan müzik eşliğinde yürüyüp oynadıktan sonra dağıldı.

-Tavşanlı-

Tavşanlı'da çeşitli sendikalara mensup memurlar, Emirler Caddesi'nde yürüyüş yaparak Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı.

Türk Eğitim-Sen İlçe Sekreteri İbrahim Er, burada yaptığı açıklamada, kamu çalışanlarının mağdur edildiğini savundu.

Haklarını alıncaya kadar mücadelelerinin süreceğini belirten Er, ''İnsanca yaşayacağımız bir ücret ve tüm özlük haklarımızın iyileştirileceği, onurumuzu ve itibarımızı geri alacağımız güne kadar mücadeleye devam edeceğiz'' dedi.

Çeşitli sloganlar atan grup, açıklamanın ardından olaysız dağıldı.

-Simav-

Simav'da, Ali Nakipoğlu Parkı'nda toplanan memurlar adına açıklama yapan Eğitim-Bir-Sen Simav Şube Başkanı Halil Aktay, 5 aydır kamu çalışanlarına zamlı maaş verilemediğini söyledi.

Eğitimciler söz konusu olunca zamlar için bahaneler öne sürüldüğünü iddia eden Aktay, ''Hükümet, kamu görevlilerinin haklı taleplerinde cari açık gerekçesine sığınmak suretiyle kamu görevlilerine verdiği değeri ortaya koymuştur'' dedi.

Türk Eğitim-Sen Simav Şube Başkanı Erden Uçar da haklarını almak amacıyla bir günlük iş bırakma eylemine katıldıklarını ifade ederek, ''Hakkımızı almak, iktidarı uyarmak, Türkiye'nin demokrasiyle yönetildiğini, demokrasinin temelinde tüm kesimlerin haklarının korunması geldiğini hatırlatmak, ülkemizin kaynaklarının adil bir şekilde paylaştırılması, yalnızca memurların değil, emekli, dul ve yetimlerin de seslerine kulak verilmesi için meydanlardayız'' diye konuştu.

Grup, daha sonra olaysız dağıldı.

-Hisarcık-

Türk Eğitim-Sen Hisarcık İlçe Temsilcisi Halil İbrahim Özdoğan, Atatürk İlköğretim Okulu'ndan Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyen üyeler adına yaptığı açıklamada, sendikanın Hisarcık'ta 70 üyeye sahip olduğunu bildirdi.

Yıllardır kamu görevlilerinin hak ve menfaatlerinin ilerletilmesi için mücadele verdiklerini söyleyen Özdoğan, şöyle konuştu:

''2012 yılının nisan ayı itibariyle yıllık enflasyon yüzde 11,14 olarak tespit edilmiştir. Ocak-nisan arasında ise fiyatlar genel düzeyinde yüzde 3,09'luk bir artış olmuştur. Nisan ayı başında yapılanlarla birlikte son bir yıl içinde doğalgaza yüzde 33, elektriğe yüzde 22, benzine yüzde 23, mazota yüzde 24 zam gelmiş, bu şartlarda ne kamu görevlilerimizin ne de emeklilerimizin insan onuruna yaraşır bir hayat sürme şansı kalmamıştır. Memurlara sunulan zam teklifi, 4 aylık enflasyon artışını dahi karşılamaktan uzaktır.''

Grup, açıklamanın ardından olaysız dağıldı.

-Pazarlar-

Eğitim Bir-Sen Pazarlar Temsilcisi Faruk Ünver, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan sendika üyeleri adına yaptığı açıklamada, kimseden sadaka istemediklerini, sadece hakları istediklerini söyledi.

Toplu sözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlandığını hatırlatan Ünver, ''Kamu görevlilerinin genelini ilgilendiren onlarca talebini görmezden gelen Kamu İşveren Heyeti, anlaşmazlığın, toplu sözleşme imzalanamamasının baş sorumlusudur'' dedi.

Amaçlarının kamu çalışanlarının haklarını korumak ve geliştirmek olduğunu dile getiren Ünver, ekonomideki iyi gelişmelere rağmen memura hak ettiği payın verilmediğini savundu.

Grup, açıklamanın ardından olaysız dağıldı .
Kaynak: AA