İMKB 2012 yılını nasıl tamamlayacak

Mali Uçurumda mutlu son haberi gelirse ne olur? Faiz kararı borsayı nasıl etkiler, Endeks 100 bin puanı görür mü?

İMKB 2012 yılını nasıl tamamlayacak
Borsalar geçen haftayı ılımlı pozitif bir seyirle tamamlarken, IMKB hafta içinde 77.804 puana kadar yükseldiyse de son üç seansta gelen satışlar haftanın priminin geri verilmesine ve kapanışın 76.293 seviyesinde gerçekleşmesine neden oldu.

Yılın son iki haftasına giriyoruz, önümüzdeki hafta uluslararası piyasaların büyük bölümünün Noel tatili nedeni ile kapalı olacağını düşünürsek realitede hareketli geçmeye aday son beş işlem gününü yaşayacağız. Bu son düzlük tabir edebileceğimiz periyotta IMKB üzerinde etki gösterme potansiyeli yüksek 3 temel başlık var, sırası ile irdeleyelim.

ABD Mali Uçurum

Berlusconi 'nin geri adımını takiben İtalya ( şimdilik ) hızla gündemden düştü ve hafta içinde gözler yeniden ABD mali uçurum riskine çevrildi. Okurlar da biz de bu başlıktan sıkıldık. Geçen haftanın ilk yarısında mutlu son haberi geldi geliyor denirken son iki gün hava değişti ve pazarlıkların bitmediği anlaşıldı. Biz yapılan sert açıklamaları pazarlık sürecinde sona yaklaşıldığına ilişkin bir ipucu olarak görüyor, haftanın son günleri içinde ABD 'li siyasetçilerin anlaşarak bir Noel armağanı yaratabileceğini düşünüyoruz. Öte yandan hafta içinde anlaşmanın Noel sonrasına kalacağı yönündeki havanın pekişmesi durumunda ( pekala bu da mümkün ) borsalarda geçen perşembe başlayan satıcılı seyrin devam edeceği görüşündeyiz. Biz her iki senaryoya da % 50 ihtimal veriyor, senaryoların matem ve kutlama boyutunu irdelemek istiyoruz.

Mali Uçurumda mutlu son haberi gelirse ne olur ?

Biz kutlamanın limitli bir partiye neden olacağını ve geçen haftayı 13.135 puanda tamamlayan Dow Jones endeksinin 13.600 puana kadar ( % 3,5 ) yükselebileceğini düşünüyoruz. Dow Jones 13.600 puanı Çin Seddi yapar yönünde bir görüşe sahip değiliz, aksine mali uçurum engelinin

aşılması 14.000 puan hedefinin kapısını aralayacaktır. Ancak bu yolculuğun Ocak 2013 'ün konusu olacağı görüşündeyiz.

Mali Uçurumda pazarlıklar Noel sonrasına kalırsa ne olur ?

Gecikerek de olsa tarafların bu konuda el sıkışması beklendiği için Dow Jones 'da 12.925 puandan daha aşağı sarkma yaşanmayacağını tahmin ediyor,

Sert negatif haber akışı ile Noel sonrasında anlaşma sağlanamayabileceği ( bize göre olasılığı son derece düşük ) yönünde açıklamalar ön plana çıksa dahi, Dow Jones 'da aşağı yönlü riskin 12.700 puan ile sınırlı olduğunu düşünüyoruz. Bu bakıma mali uçurum faktörüne yönelik gelişmelerin ABD cephesinde gerek kutlama gerek matem anlamında % 3,5 düzeyinde limitli etkilere konu olabileceği görüşündeyiz. Avrupa borsaları yönünden olaya baktığımızda geçen hafta bardağın boş tarafından pek etkilenmeyen ve ABD borsalarına kıyasla görece pahalı hale gelen bu cephede,

Negatif senaryoda aşağı yönlü salınımın % 5 'leri bulabileceğini tahmin ediyor Alman Dax endeksinde 7.300 puanın altına sarkma yaşanmasını beklemiyoruz.

TCMB Faiz Kararı

IMKB 'de 26 kasım – 07 aralık periyodunda yaşanan 71.000 – 76.300 rallisinin en baskın faktörü TCMB 'nin yarın gerçekleştireceği toplantıda faiz indirimine gideceği yönündeki beklenti oldu.

Not artırımından hemen önce % 7,00 olan gösterge tahvil faizi gerek not kararının etkisi ile gerek ise TCMB faiz indirimine yönelik beklenti ile geride kalan 5 haftalık kesitte % 5,66 seviyesine kadar geriledi ve geçen haftayı % 5,74 seviyesinde tamamladı.

Bu cephede Türkiye 'nin yatırım yapılabilir kategoriye yükselmiş olmasının etkisi ile elde edilen kazanımın önemli bir bölümünün korunacağını düşünmekle birlikte salı günü 14:00 'da beklenen iyi haberin ( 0,25 puanlık faiz indirimi bekleniyor ) gelmesini takiben satın alınan beklenti gerçekleşti algısı ile gerek tahvil piyasasında gerek ise IMKB 'de bir kar realizasyonu yaşanması olasılığını yüksek buluyoruz.

Suriye

Geçen hafta da değindiğimiz bu faktörün halen önümüzdeki 2-3 aylık kesitte IMKB üzerinde gerek pozitif gerek negatif etkiler göstermeye aday olduğunu düşünüyoruz.Şu anki hava bir NATO operasyonu ihtimalinin var olduğu yönünde olsa da piyasa algısı bu senaryoya en fazla % 15 olasılık veriyor ve takvim olarak menzilde olmadığını düşünüyor.

Biz özellikle de Türkiye 'ye önümüzdeki 2-3 hafta içinde Patriot füzelerinin getirilmesini takiben bu başlığın gündemde ön sıralara çıkabileceğini ve NATO operasyonu olasılığının yükseldiği yönünde bir algı oluşursa kısa vadeli ilk etkisinin IMKB üzerinde ( % 5 kadar bir ayrışma ile limitli ) negatif olabileceğini tahmin ediyoruz.

Mutlak bulmadığımız ve sadece bir risk başlığı olarak değindiğimiz bu senaryonun gerçekleşmesi

durumunda biz IMKB 'de önemli bir alış fırsatı oluşacağını düşünüyor Suriye faktörünün piyasalar adına neden olabileceği riskler ve yaratabileceği fırsatlar olarak iki ayrı açıdan değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Çünkü Eylül ayından beri paylaştığımız üzere Suriye 'ye yönelik bir NATO operasyonunun ( birkaç gün içinde sona ereceği görüşündeyiz ) kalıcı bir bozulmaya neden olmasını beklemiyor, aksine bu ülkede iç karışıklığın sona ermesini takiben önemli bir ihracat kapısının devreye gireceğini ve Türkiye piyasaları üzerinde orta vadeli etkisinin net pozitif olacağını düşünüyoruz.

Öte yandan her ne kadar süreç bir NATO operasyonu öncesi yapılan hazırlıklar gibi görünse de biz bu adımların Esad üzerinde baskı yaratmak amacı ile yapılan hamleler olduğunu düşünüyor, fiili bir operasyona gerek kalmadan 8 – 10 hafta içinde Esad 'ın Suriye 'yi terk edeceğini tahmin ediyoruz.

Ancak konunun piyasa etkisini göz önüne alırken gerek Esad gerek Rusya üzerinde baskı yaratmak için atılan bu adımların gala aşamasında piyasalar üzerinde de baskı oluşturabileceğini düşünüyoruz. Bu bakıma önümüzdeki 2 ay içinde NATO Operasyonu kapıda, Suriye kimyasal silah kullanabilir kaygıları ile IMKB 'de satıcılı bir seyir yaşanırsa biz bu kesitin önemli bir alış fırsatı yaratacağını düşünüyor, bu senaryo dahilinde IMKB 'nin 72.000 puanın altına gelmeyeceğini tahmin ediyoruz.

Strateji

Geçen hafta okurlara IMKB 100 endeksinde 77.000 seviyesinin aşılmasını beklemediğimizi piyasa aktörlerinde oluşan yaygın iyimserlik & rehavet psikolojisini de göz önüne alarak defansif stratejilere dönülmesini daha emniyetli bulduğumuzu aktarmıştık.

Yukarıda sıraladığımız üç faktörden birinin ( TCMB ) beklenti bitti etkisi gösterebileceğini ve diğer iki faktörün birbirinden taban tabana zıt iki ayrı senaryo barındırdığını göz önüne alarak kısa vade adına halen piyasa şartlarının yeterince emniyetli olmadığını düşünüyoruz.

Mali uçurumda mutlu son haftanın son günlerinde açıklanır, Suriye konusu piyasalar üzerinde baskı yaratmaz görüşünde olanların IMKB 'de hafta içinde 75.500 desteğinde yeniden ofansif stratejilere dönmesine itiraz edemeyiz.

Bununla beraber biz ihtiyatlı duruşumuzu koruyor, IMKB 'de ofansif stratejilere dönüş için 74.000 seviyesini daha emniyetli buluyor, Suriye riskine veya mali uçuruma yönelik bir fiyatlama ile 72.000 puana gerileme yaşanması durumunda cazip bir alış fırsatı oluşacağını düşünüyoruz.

2013 Yılında Piyasalar

26 Aralık 2011 tarihinde yayınladığımız “ 2012 yılında piyasalar “ başlıklı pusulada özetle ;

“Türkiye özelinde; 2012 yılı içinde cari açık probleminin büyük ölçüde kontrol altına alınacağını ve ülke kredi notunun yatırım yapılabilir ülke seviyesine yükseleceğini düşünüyoruz Biz 2012 yılı kapanışının asgari 65.000- 75.000 aralığında gerçekleşme olasılığını yüksek buluyor, önümüzdeki 18 aylık kesitte IMKB 100 endeksinin 100,000, 25 aylık kesitte ise 120,000 puana kadar yükselme potansiyeli olduğunu düşünüyoruz.” değerlendirmesine yer vermiştik, 2012 yılına yönelik tahminlerimiz gerçekleşti.