Osmaniye’de Yer Fıstığı Hasadı Başladı

Türkiye yer fıstığı Borsası'nın merkezi olan Osmaniye ' nin en önemli tarım ürünü yer fıstığının hasadı başladı. Düzenlenen yer fıstığı Hasat töreninde ilk hasadı Vali Celalettin Cerrah yaptı.
İstiklal Marşı Tarım Celalettin Cerrah Hayvancılık Arjantin 

Osmaniye ' nin simgesel ürünü ve tarım sektöründe birinci sırada yer alan yer fıstığının hasadı başladı. Hasadın başlaması dolayısıyla merkeze bağlı Nohuttepe Köyü'nde tören düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ' nın okunması ile başlayan törende Osmaniye Ziraat Odası Başkanı Bahadır Sezgin ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, yer fıstığı ekim alanları ve rekoltesi ile ilgili bilgi verdi.

Törende konuşan Vali Celalettin Cerrah ise konuşmasına Osmaniyeli şehide Allah ' tan rahmet ve ailesine başsağlığı dileyerek başladı. Osmaniye ' de görev yaptığı 3 yıl içerisinde yer fıstığı ile ilgili bir çok çalışma yaptığını belirten Vali Cerrah, “Artık bu konuda fazla konuşmak istemiyorum. Çünkü 3 yıldır bu konuda dilimin döndüğünce konuştum. Bir yerlere de getirdiğime inanıyorum. Önemli konulardan birisi geçtiğimiz günlerde yerel sanayiciler bizden daha değişik bir yer fıstığını istediler. Arjantin yer fıstığı dediğimiz ürünü bakanlıktan ithali için müsaade istediklerinden ve bizim de çalışmalarımız bakanlığın dikkatini çektiğinden, bakanlık bu sanayicileri bize yönlendirdi ve o sanayicilerle geçtiğimiz günlerde bir toplantı yaptık. İnşallah önümüzdeki yıl, bu sanayicilerimizin istediği Arjantin türü yer fıstığından üretmeye başlayacağız” dedi.

Osmaniye deyince akla yer fıstığının geldiğini belirten Cerrah, “Osmaniye ' nin bu önemli tarım ürününü en iyi şekilde kullanılır hale getirmemiz lazım. Eğer yer fıstığına bizler sahip çıkarsak, şu anda kilosu 3 lira olan bu ürünü çok daha yukarılara çekebileceğimizi, bundan da tarımla uğraşan değerli çiftçilerimizin daha çok katma değer kazanabileceğini kabul ediyoruz. Bu hem Osmaniye ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkıdır. Bugünkü yer fıstığı hasadımız çiftçilerimize hayırlı uğurlu olsun. İnşallah daha bol ürünlerin olduğu yıllar yaşarız” diye konuştu.

Bu arada çiftçilerin yer fıstığından daha çok kazanması için çiftçilerin mutlaka kooperatif kurması gerektiğini ifade eden Cerrah, “Çiftçilerimizin birleşmeleri lazım. Bir borsamız var ama çiftçilerimiz bir kooperatif çatısı altında birleşirlerse ve tek fiyat üzerinde anlaşırlarsa, eminim ki ürettikleri yer fıstığını daha değerli bir şekilde satacaklardır” şeklinde konuşmasını tamamladı.

Konuşmaların ardından İl Müftüsü Ramazan Çortul tarafından bereket duası yaptırıldı. Daha sonra ise Vali Cerrah, yer fıstığı tarlasına giderek traktör ile ilk hasadı yaptı. Diğer yandan törene katılanlara haşlanmış yer fıstığı ikram edildi.
22 Eylül 2012 Cumartesi günü yayınlandı