Türkiye'de Hava Durumu (Erzurum, Kars, Bolu)

Soğuk havası ve kar yağışının bolluğuyla Türkiye ' nin Sibirya ' sı olarak nitelendirilen Erzurum ' da bahar ayında da kar yağışı etkili oldu. Gece saatlerinde başlayan kar yağışı kentin yüksek kesimlerini yeniden beyaz örtüye büründürdü.
Abant Sibirya 


Erzurum kent merkezinde yağmur yağışı etkisini gösterirken yüksek kesimler de ve Palandöken ilçesinde kar etkili oldu. Güne karla uyanan Erzurumlular Palandöken ' in beyaz gelinliğini giymiş manzarasıyla karşılaştılar.

Palandöken Dağında ve Kayak Merkezinde kar kalınlığı 5 santimetreyi bulurken ağaçların, park halindeki araçların üzeri karla kaplandı. Mesire alanları da kardan beyaz örtüye bürünürken güvercinler karlı otların arasında yiyecek bulmaya çalıştı.

Erzurum ' a başka illerden gelerek Palandöken ' deki otellerde konaklayan bazı vatandaşlarda Nisan ayının ortasında kardan adam yapma şansını yakaladılar.Erzurum ' a Haziran ayında geçmişte kar yağdığını ifade eden vatandaşlar, “Burası Erzurum. Nisan 18 kar yağıyor. Başka illerde bu kar yağsa şaşırtıcı olabilir ama Erzurum için çok şaşırtıcı değil” dediler.

Bolu ' nun doğal güzellikleriyle ünlü Abant Tabiat Parkı ' nda gece saatlerinde başlayan kar yağışı sonrası her yer beyaza büründü. Arap turistlerin yoğun ilgi gösterdiği ve yılda milyonlarca tatilcinin ziyaret ettiği Abant Tabiat Parkı ' na uzun bir aradan sonra kar yağdı. Gece saatlerinde hava sıcaklığının eksi derecelere düşmesiyle birlikte başlayan kar yağışı, sabah saatlerinde cennet mekanı beyazlara bürüdü. Kar yağışının ardından Abant ' ta bulunan tatilciler faytonlara binerek göl etrafında gezi yaparak doğayı izlediler. Baharın yüzünü gösterdiği günlerde çiçek açan ağaçlar, kar yağışıyla birlikte bir anda beyazlar içinde kaldı. Havanın soğumasıyla birlikte karın yüzünü gösterdiğini söyleyen fayton sahipleri, “Her yıl mevsimin bu vakitlerinde kar yağar. Uzun bir aradan sonra yeniden kar geldi. Abant çok güzel bir görüntüye kavuştu” dediler.

Kars ' ta ise dün akşam saatlerinde etkili olan dolu, gece yerini kar yağışına bıraktı.

Gece havanın soğumasıyla birlikte yağan kar, sabah erken saatlerde etrafı beyaza bürüdü. Kars Digor yolu üzerinde bulunan Hanlar Geçidi ' nde erken saatlerde araçlarıyla trafiğe çıkan vatandaşlar kar ve tipi sürpriziyle karşılaştı.

2286 rakımlı Hanlar Geçidi etkili olan tipi ve kar yağışı bölgede bulunan Borluk Köyü ' nün ekili alanlarını da kar altında bıraktı. Kars-Iğdır Karayolu üzerinde bulunan Hanlar Geçidi ' nde etkili olan tipiden dolayı zaman zaman don oluşurken, araçlarıyla bu güzergahları kullanan sürücüler ise zor anlar yaşadı. Yaz hazırlığı yapılan Kars ' ta Nisan ayında kar ve tipinin etkili olması vatandaşları da şaşırttı. Bazı sürücüler, Kars burası biz alıştık bu duruma derken, bazı vatandaşlarda kar altında kalan tarlarının donduğunu belirttiler.
Kars ' ta yağışlı havanın hafta sonuna kadar devem edeceği belirtilirken kar yağışının özellikle Selim Sarıkamış ve Digor ' da etkili olduğu bildirildi.
18 Nisan 2013 Perşembe günü yayınlandı