Tunus sahillerinde pembe flamingoların dansı - TUNUS
: - Kuş cennetindeki flamingolar - Tunus Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği Genel Koordinatörü Yusuf el - Cerbi ile röportajTunus sahilindeki Kurba bölgesindeki kuş cenneti, kış aylarının yaklaşması dolayısıyla göçmen misafirlerinden pembe flamingoları ağırlamaya başladı.
Tunus'un Cap Bon bölgesinde yer alan Kurba’nın, deniz kıyısındaki kuş cennetinde henüz şafak sökmeden hareketlilik başlıyor. Eylül ayında Avrupa'nın çeşitli bölgelerinden, söz konusu 5 hektarlık sulak kuş cennetine gelen yaklaşık 4 bin pembe flamingonun büyülü dansları ve şarkıları günün ilk ışıklarıyla göze çarpıyor.Kuş cenneti, ülkenin doğusundaki sahil üzerinde 11 kilometre boyunca uzanan 400 - 800 metre genişliğinde 13 ayrı sulak alan, bataklık ve gölden oluşuyor.Tunus Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği Genel Koordinatörü Yusuf el - Cerbi, pembe flamingoları gözlemi sırasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, ana su kaynağı deniz suyu olan kuş cennetinin yarısının, yıl boyu sulak kaldığını belirtti.
Dünya Bankası'nın fonladığı proje ile çevredeki domates ve biber işleme fabrikalarının sularının bir tesiste arıtılarak tekrar bu doğal koruma alanına pompalandığını paylaşan Cerbi, bu sayede kuş cennetinde bulunan türlerin sayısının, yılda 30'dan yetmişe kadar çıktığını kaydetti.
Cerbi, pembe flamingoların kuş türleri arasında en önde gelenler olduğunu belirterek, “Yaz aylarında flamingo nüfusu 800 ila bin arasında seyrediyor. Eylül ayında buraya göçün başlamasıyla 3 bin 500 ila 4 bin arasında flamingo kuş cennetine geliyor.” diye konuştu.
Kuş cennetindeki türleri üç sınıfa ayıran Cerbi, göç edemeyen yaşlı ve gençler dahil bazılarının yıl boyu Kurba Gölü’nde kaldığını, bazılarının kış aylarını bu kuş cennetinde geçirerek yazın tekrar kuzeye göç ettiğini aktarırken, bazılarının ise Afrika'ya yaptıkları uzun yolculukta burayı bir mola yeri olarak kullandığını ifade etti.
Cerbi, Kurba'daki kuş cennetinin flamingolar için asitli yosunları, mineral bakımından zengin suyu ve içindeki su canlıları çeşitliliği yönünden mükemmel bir habitat oluşturduğuna dikkati çekti.Flamingoların çoğunluğunun gri veya beyaz renkte dünyaya geldiğini paylaşan Cerbi, pigment bakımından zengin ıstakoz, yosun ve bir tür karides ile beslendikleri için kanatlarının pembe rengini aldığını sözlerine ekledi. - Hareketleri flamenko dansına benziyorÖte yandan, Tunus Vahşi Yaşamı Koruma Derneği Başkanı Biyolog İmar es - Sitti ise flamingoların genellikle tuz oranı, deniz canlıları ve asit bakımından yüksek yosunların bulunduğu sulak alanları tercih ettiğine değindi.Suyun zeminindeki tuzlu ve asitli toprağı gagasını kullanarak yiyerek sindirimini kolaylaştırdığını paylaşan Sitti, flamingoların 40 yaşına kadar yaşayabildiğini ancak ortalama ömrünün 25 yıl olduğunu söyledi.
Tunus'a yaz sonunda gelen flamingoların ilk bahara kadar burada misafir olduklarını belirten Sitti, kuşların güney Fransa, İspanya, Sicilya, Portekiz hatta bazılarının Türkiye ve İran'a kadar gittiğini anlattı.Flamingoların tek ayakları üzerinde uyuyarak dinlendiğini ve enerji topladığını kaydeden Tunuslu biyolog, "Flamingoların yemek yerken hareketleri İspanyol Flamenko dansına benzetildiği için bu isim verilmiş olabilir. Zira, pembe rengiyle de söz konusu dansçıların kostümüne benzetiliyor." diye konuştu.
Kuş Cenneti Deniz Kıyısı Flamenko İspanya Deniz Canlıları
16 Eylül 2018 Pazar günü yayınlandı