Japon Kızlarda Yeni Trendler

Bu genç kızların görünüş biçimi, davranış ve konuşma tarzı, geleneksel Japon kadını imajından oldukça farklı. 1990'larda popüler olmaya başlayan bu grubun stili zaman içinde evrilmiş olsa da, mini etek, platform topuklar ve kocaman gözler kızların vazgeçilmez özelliklerinden.
Japonya 


Bu, geçmişte hoşgörüyle karşılanmayan bir başkaldırı tarzıydı.Ancak harcama gücü ve cüretkar bir tarza sahip olan bu 'kızlar ', artık popüler olmanın yanı sıra kültürel bir ihracat haline gelebilecek kadar ün kazandı.Kendilerine Japonca'da kız anlamına gelen 'gyaru ' adını takan bu gençler, ülke ekonomisinin canlılığa kavuştuğu yılların eseri.

Onlar, dikkat çekmek isteyen şehirli gençler.Moda anlayışlarıysa uzun çoraplar, dolgu topuklu ayakkabılar, gümüş renginde saçlar ve bronz ten olmak üzere bir sürü farklı çılgınlıktan oluşuyor. 'Gals ' arasında en çılgın olduğu düşünülen grup Yamanba adını almıştı.Yamanba kızları, koyu tenlerinin üzerine beyaz farlarını gözlerinin çevresinde geniş halkalar halinde sürerek kendilerine panda görünümü veriyorlardı.Anne olan 'kızlar' tarzlarından vazgeçmiyor

Bazı kadınlar, 'gyaru ' kültürünü diğerlerinden daha çok benimsiyor.Japonya'nın en büyük reklamcılık grubu Dentsu'dan Mihoko Nişii, yapılan araştırmalara göre 18 ila 34 yaşları arasındaki kadınların yüzde 12'sinin kendini bir 'gal ' olarak gördüğünü söyledi.Nişii, 'Ama konuştuğumuz kadınların yarısından fazlası kendini 'yarım kız ' anlamına gelen 'pa gal ' olarak tanımlıyor.Onlar 'kızlar ' gibi görünmese de gözlerini büyütmeyi ve aşırı lüks ürünleri seviyorlar ' diyor.

Kızların yeni moda yaratabilme kabiliyetinden şirketler de yararlanmak istiyor.Örneğin ilk etapta kızların gizli silah olarak kullandığı renkli göz lensleri ve takma kirpikler, artık pek çok sıradan kadın tarafından tercih ediliyor.Başka bir deyişle bir zamanlar kuralsız davranışları yüzünden kuşku uyandıran bu kızlar, artık pazarlama dünyasında yüksek talep görüyor.

Anne olanlar da kültürel pratiklerini bir kenara bırakmak istemiyor.Sürekli evrilen bu kültürün son trendi olan anneler, moda endüstrisine bu tarz bir giyim tarzının sadece genç insanlar tarafından benimsenmediğini açıklıyor. 'Gals ', çılgın ürünlere olan arzularından dolayı kıyafet ve ayakkabılara çok para harcıyor.

Popteen dergisinden Nobuko Yabe, 'Stilleri çok çabuk değişiyor ve tüm trendleri sıkı bir şekilde takip ediyorlar ' dedi.Zor günler geçiren Shibuya'nın 109 numaralı dükkanı, kızların favori dükkanı haline gelmesiyle 1995 ve 2008 yılları arasında satışlarını iki katına çıkardı.Ancak ekonomik kriz kızların moda tutkularını da kısıtladı.Yabe, 'Kızların evriminde bir yavaşlama görüyoruz. Bugünlerde kendini açıkça belli eden kızların sayısı daha az ' açıklamasını yaptı.Kızlar, yine de Japon hükümetinin yararlanmak istediği önemli bir alt kültür.

Tokyo'nun modaya uygun bölgelerini ülke dışındaki şehirlere taşıma planlarını onaylayan bakanlar kurulu, 2020 yılına kadar 51 milyar dolar değerinde çılgın Japon ürünü ihraç etmeyi hedefliyor.Yani zamanında isyancı olarak görülen bu kızlar, toplumda bir yer edinmişe benziyor.
29 Kasım 2012 Perşembe günü yayınlandı