İzmirli İşadamı Cem Aykaplan Çoban Okulu Açacak

Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin ' in özel izni ile ' Romanov ' cinsi koyun ırkını Türkiye ' ye getiren ve üretimine başlayan İzmirli işadamı Cem Aykaplan, bölgede çoban bulamadığını ve çoban okulu açacağını söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Tarım Rusya Vladimir Putin Hayvancılık 


Yurtdışında ve yurtiçinde, Turizm ve hayvancılık konularında yatırım yapan Cesi Tarım Ürünleri, Hayvancılık, Tur. İnş. Ltd. Şti. ' nin sahibi Cem Aykaplan, “Foça ' da 44 bin metrekare alana sahip çiftlik kurduklarını ve üç bin damızlık Romanov koyunu ile başlamak için yola çıktıklarını, ancak insan sıkıntısı yaşadıklarını” ifade etti.

Aykaplan, “Rusya ' da en doğurgan ırk Romanov koyununu Putin ' in özel izni ile getirdik. 5-6 adet doğurabilir. Şu an safkan ırk üretiyor, melezleme yapmıyoruz. Satışlarımız başladı. Beş altı aylık kuzuları 2500 liradan satıyoruz. Yüzde 60 oranında tükettik. İlerleyen günlerde daha büyük hedeflerimiz var. Üç bin damızlık ile başlamayı düşündük ve ikiyüz elli adetlik iki parti sürü getirdik. Fakat en büyük sorunumuz insan sıkıntısı. Çobanlarla çalışmak çok zor. En fazla çalışan iki ay çalışıyor. Üç ay çalışanı görmedik. Bunun için özel bir düşüncemiz var. Çoban okulu açmak ve insanları meslek sahibi yapmak istiyoruz. Ülkemizde hayvan sıkıntısını aşmak için çok doğurgan olan bu ırkın önünü açmak ve yaygınlaştırmak gerekiyor. Bu aşılırsa hayvancılık sıkıntısı Türkiye ' de biter. Bu konuda yatırım yapmak isteyen işadamları 0538.0551366 numaralı telefonlarımızdan veya www.cesiromanov.com web adresimizden bizimle irtibat kurabilir.” dedi.

'ROMANOV' KOYUNLARIN ÖZELLİĞİ

Romanov koyunu, Rusya ' da üretilen bir ırk. Sıcak ve soğuya dayanaklı olup bir batında 5-6 yavru veriyor. Romanov, dünyanın en fazla döl verimine sahip koyunudur. Adaptasyonu en yüksek koyun cinslerinden biridir. Romanov koyunu, kısa kuyruklu, değişik tonda gri renkli yapıya sahiptir. Çift katlı yapağı örtüsüne sahip olan Romanov ırkında yapağı arasında yerleşik kılçık kıllar mevsime göre değişik özellikler göstererek, mükemmel bir ısı izolasyonu sağlamaktadır. Maviye çalan şık ve zarif postu ile tanınmakla kalmayıp deri kalitesi bakımından büyük bir üne sahiptir. Romanov koyunu, eşsiz deri ve yapağı özelliği ile Fransa ve İngiltere ' de düzenlenen dericilik fuarlarında ödüller almıştır.
27 Nisan 2013 Cumartesi günü yayınlandı