İşte Çanakkale Savaşı'ndan kalma çarık

Gaziantep'te yaşayan yemeni ustası, Çanakkale savaşından kalma çarığa gözü gibi bakıyor. Çarığın dalını dükkanında muhafaza eden yemeni ustası, artık bu çarıkların film sektörü için üretildiğini ifade etti.
Yabancı Damat Truva Çarıklar Muhteşem Yüzyıl Çanakkale Savaşı 


Çanakkale ve 1. dünya savaşı döneminde ülkede ekonomik anlamda yaşananın sıkıntı nedeniyle askerlerin kullandığı çarıkların yerini günümüzde ayakkabılar aldı. her geçen gün azalan ilgi nedeniyle yok olmaya yüz tutan çarıklar, günümüzde sinema sektörü için az sayıda üretiliyor. Film sektörü için çarık üreten yemeni ustalarından Ahmet pektaş, Çanakkale Savaşı'nda giyilen ve 1 Dünya Savaşı'nın izlerini taşıyan çarığa ise gözü gibi bakıyor. Dalı çürüyen çarığı dükkanındaki vitrinde muhafaza eden Yemeni ustası, çarığın en az 80 yıllık olduğunu ifade etti. Çanakkale savaşı ve 1. Dünya Savaşı'nda askerlerin giydiği çarıkların aynısı olduğunu anlatan yemeni ustası Ahmet Pektaş, “Bu çarıklar, 'ham çarık' dediğimiz Çanakkale ve 1. Dünya savaşında askerlerimizin giydiği çarıklar. Bizim usta, 'benim derdi, bu babamdan' kalma derdi. Bunun teki çürüdü ama bunu çürütmemek için elimizden geleni yapıyoruz. Bunun çok tarihi bir değeri var. Yani nereden baksan 70-80 senenin üstündedir. Tabi bu bilindiği kadar. Bu manda derisinden yapılır. kolay kolay zarar görmez. Bu hem çarık, kalın olacak, giyerken ıslatıp giyilir. Biz bunu 'çürümesin' diye dondurmuşuz. Artık deforme olmuş, kullanılamaz ama tarihi değeri için saklıyoruz. Atalarımızın kültürü bizden sonrakiler de görsün istiyoruz. Buraya gelen müşterilerimiz görüyorlar, soruyorlar. Bizde ayrıntısını anlatıyoruz. Bu bölgede bu çarığın teki dışında, başka da yoktur ' diye konuştu.

ÇARIKLAR, DİZİLER İÇİN ÜRETİLİYOR

Yemeni ustası Pektaş, çarıklara talep olmadığı için artık üretmediklerini ifade etti. Anlaşmalı dizi ve sinema filmleri için orjinaline yakın çarıklar ürettiklerini belirten Pektaş, yeni süreçte ' Diriliş Ertuğrul ' filminde de ürettikleri çarıkların kullanılacağını ifade etti. Kendilerinin ürettiği çarıkları daha önce kullanan dizi filmler hakkında da bilgi veren Pektaş, ' Bunların tasarımlarını yapıyoruz, Yapım şirketlerinin istediği gibi hazırlıyoruz. Bunlar tarihi film yada dizilerde kostüm altlarına giyiliyor. sadece çarık değil, yemeni, postal yada çizmeleri de istenilen geçmiş tarihte kullanılan modele göre hazırlıyoruz. Daha önce Truva filmi için hazırladık. Bunları mesela, Yabancı Damat dizisinde giyildi, Muhteşem Yüzyıl dizisinde giyiliyor. Diriliş Ertuğrul da kullanılmaya başlanacak artık. Diriliş Ertuğrul filminde de yemenilerimizi, çarıklarımızı göreceksiniz ' dedi.

Muhteşem Yüzyıl Hakkında
Şehzade Süleyman, en yakın adamı Pargalı İbrahim ile birlikte çıktığı bir avda alır kötü haberi. Babası Yavuz Sultan Selim Han vefat etmiştir. Şehzade Süleyman hiç beklemeden, İstanbul'a doğru yola çıkar. Şehzade Süleyman hızla payitahta ulaşır. Hiç beklemeden cülus törenine katılır. Bir günde hayatı değişmiş. Sultan Süleyman olarak padişahlık hayatına başlamıştır. Bu sırada, Karadeniz üzerinden içi köle yüklü bir kadırga, İstanbul'a doğru gelm...
devamı
14 Kasım 2015 Cumartesi günü yayınlandı