Ergüner: Uzun Boylu Biriyle Kısa Boylu Biri Aynı Mekanda Çalışmamalı

ROMATEM Kocaeli Hastanesi Uzman Doktoru Hatice Ergüner, uzun boylu biriyle kısa boylu birinin aynı mekanda çalışmasının kişinin postürünün (duruş bozukluğu) bozulmasına neden olacağını belirterek, bu durumun da performans düşüklüğüne neden olacağını ifade etti.
Uzunlu 


Uzun boylu bir kişiyle kısa boylu bir kişinin çalıştığı mekanın aynı olmaması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Ergüner, bu durumun kişide kas iskelet sistemi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olacağını, işçi için performans ve işveren için ise iş yükü kaybı oluşturacağını söyleyerek şöyle konuştu:

' Ergonomi derken, uzun boylu bir kişiyle kısa boylu bir kişinin çalıştığı mekanın aynı olmaması gerekiyor. Ortamın mutlaka kişiye göre ayarlanması gerekiyor ki; kişideki kas iskelet sistemi rahatsızlıkları ortaya çıkmasın. Ortam ergonomik açından doğru şekilde ayarlanırsa boyun, bel, sırt ağrıları minimuma indirilmiş olur. Böylece hem kişi açısından hem de işveren açısından iş yükü kaybı gelişmemiş olacaktır. Uzun boylu biriyle kısa boylu birinin aynı mekanda çalışması kişinin bir kere postürünün (duruş bozukluğu) bozulmasına neden olacaktır. Bir şey kaldırdığını veya masa başında çalıştığını düşünelim. İster istemez uzun boylu kişideki postür bozukluğu kısa sürede kendisini ağrıyla gösterecek ve performansını düşürecektir. Yine bir şeyleri kaldırırken bel, sırt ağrılarına zemin hazırlayacak, daha kısa sürede daha büyük problemlerin ortaya çıkmasına neden olacaktır. Diyelim ortam kısa boyluya göre ayarlanmış. Uzun boylu birisi geldiği zaman belini yanlış eğecektir, omuzlarını öne doğru alacaktır, sırt bölgesini daha çok eğmek zorunda kalacaktır, dizlerini bükmek zorunda kalacaktır. Dolayısıyla kas iskelet sisteminde ciddi problemlerin ortaya çıkmasına neden olacaktır. Ama diğer taraftan kişinin kendisine göre hazırlanan ortamda kişi rahat bir şekilde işini yapıp hiçbir sağlık sorunu da yaşamayacaktır. En büyük etkisi ağrıya neden oluyor ve ağrıdan dolayı da zaten çeşitli tedavilere, raporlara, istirahate neden olan sorunlara yol açıyor, performans düşüklüğü yapıyor. İşveren açısından da, işçi açısından da düşünsek, hepsinde hem iş kaybının ortaya çıkması hem de kişinin çalışma performansını düşürmesiyle aynı zamanda sağlık sorunlarının da ortaya çıkmasına neden olacağı için iki taraf için de negatiflerle dolu bir durum. '

Çalışırken doğru şekilde durmanın çok önemli olduğunu vurgulayan ROMATEM Kocaeli Hastanesi Uzman Doktoru Hatice Ergüner, şunları söyledi:

' Çalışırken doğru şekilde durmak çok önemli. Hem kişinin sağlığını koruması, hem de çalışma performansının düşmemesi açısından önem arz ediyor. Özellikle mekanın kişinin yapısına göre ayarlanması, sandalyenin, masanın, bilgisayarın kullanımının kişiye göre ayarlanması, ağırlık yük kaldırımlarının doğru şekilde yapılması gibi konuların hepsinin eğitiminin verilmesi hem çalışan açısından hem de işveren açısından çok önemli. Kişide belki kalıcı hasar oluşabilir ama performansı ciddi bir şekilde düşürdüğü için bu direk olarak bütün çalışan sistemi etkiliyor. İşveren personelini tanımalı, mekanını personeline göre ayarlamalı. Personelin de zaten bilinçli olması gerekiyor. Kendisine ergonomik açıdan uygun olmayan ortamları ifade edip onların düzenlenmesine yardımcı olması gerekiyor. '

Uzm. Dr. Ergüner son olarak, çalışanların çalıştığı ortamların ergonomik açıdan kendilerine uygun olup olmadığının farkına varmasının ve kas iskelet sisteminini güçlendrici egzersizler yapmasının, ağrıların oluşmamasına ve çalışmaya bağlı kas iskelet sistemine ait problemlerin oluşmamasına neden olacağını belirtti.
26 Nisan 2013 Cuma günü yayınlandı