Başörtülü Bayan Avukat Barodan Ruhsat Aldı

Elazığ barosu Türkiye de bir ilki başardı. Baro,Türkiye'de ilk kez bir başörtülü stajer avukat başörtülü olarak ruhsat aldı. Av. Esra Soylu, ' Yeminimi başörtülü yaptım. Ruhsatımı aldım. Bundan sonra melsem hayatıma başörtülü devam edecem. Duruşmalara da başörtülü giricem. Çok mutlu oldum, Aslında normal olan bir şey. Bu hakkımız olan şey bize lütufmuş gibi geliyor. ' dedi.
Adnan Demir 28 Şubat Başörtüsü Danıştay 


Hukuk fakültesinden mezun olarak stajer avukat olmayı hak eden başörtülülerin uğradığı bu haksızlığa ilk defa Elazığ barosu dur demiş oldu.
Elazığ Barosu'na bağlı stajer Avukat Esra Soylu, Elazığ Baro Başkanı Avukat Adnan Demir'in makam odasında gerçekleşen yemin töreninde avukatlık ruhsatnamesini baro başkanının elinden aldı. Soylu'ya avukatlık cübbesini bizzat giydiren ve tebrik eden Başkan Adnan Demir, Başörtüsü sorunun Türkiye nin kanayan bir yarası olduğuna dikkat çekerek, artık 21.Yüzyılda bu konuyu tartışacak ülkemizin zamanı yoktur diye konuştu. Demir, ' Kangerene dönüşen bir konu kısır döngü tartışmalar yapılmış ve yeterince çözüme kavuşturulmamıştır. Bu yemin töreni ile biz tartışmalara ve hukuka aykırılığa son vermişiz diye düşünüyorum. Özgürlüklerin temsilcisi olan baroların başörtüsüne engel olması düşünülemez. Bayan Avukatların başörtüsü takmaları inanç özgürlüğü gereğidir. Bu kapsamda Avukatlık mesleğine engel olan her hangi bir hüküm yoktur. Özellikle Danıştay içti atıyla yasa sürdürülmeye çalışılmaktadır. Hukukçuların özgürlükleri genişletmesi gerekirken daraltmaya çalışmasını biz kabul edemeyiz. Barolar insanların dinini, inancını, görüşünü, sorgulayamaz. Her üyesine eşit yaklaşarak savunmayı sınırsız bir şekilde elinden geleni çabayı sergilemek zorundadır. Bu uygulama Türkiye de ir ilktir. Umarım, Elazığ barosunun bu uygulamasıyla bu sorun ortadan kalkar. ' diye konuştu.,

SORUN YAŞANMAYACAĞININ SÖZÜNÜ VERDİK VE BARODA YEMİN TÖRENİ DÜZENLEDİK

Demir, ' Baromuz mensubu Esra hanım stajı bitikten sonra kendisine bir tören yapmak istedim. Baro salonunda yemin töreninin yapılmasını istemedi. Baro başkanının makamında yemin istedi.Biz de kendinse başörtüsünden dolayı sorun yaşamayacağını yemininin toplantı salonunda yapılması gerektiğini ve sorun yaşamayacağını söyledik ve bizim böyle bir engelimizin olmadığını belirterek,Baro da yemin töreni düzenledik. ' Dedi.

Elazığ barosunu onurlu davranışından dolayı kutladığını belirten Avukat Esra Soylu, ilk olmanın heyecanını yaşıyoruz. Dedi. Av.Soylu., ' Hukuken hiçbir engel olmamasına rağmen tamamen 28 Şubat ürünü olan fiili bir uygulamaya son veren ilk olmanın verdiği heyecanı yaşıyorum. Mutlu ve heyecanlıyım. Şunu belirteyim ki, Bundan sonra duruşmalara başörtülü girebileceğiz diye düşünüyorum. Bu ilk adım atıldı. Bu konuda da ilk olmak istiyoruz. Bu anlamda destek veren herkese teşekkür ederim. Duruşmalara başörtülü girmenin hukuken bir engeli yok. ' Dedi.

BEN ÇOK MUTLU OLDUM HAKKIMIZ OLAN ŞEY BİZE LUTUFMUŞ GİBİ GELİYOR

Başörtüsü sorunun ciddi bir insan hakkı ihlali olduğuna işaret eden Av. Esra Soylu, ' gittiğimiz yerlerde tedirginlik yaşıyoruz. Ancak bunu bizi kimsenin yaşatmaya hakkı yok Baro başkanımıza yemin ederken sıkıntı olup olmayacağını sordum. Bana her türlü desteği vereceğini ve dik duruşunu bozma dedi, Bende gelip yeminimi ettim. Ben çok mutlu oldum. Aslında normal olan bir şey. Bu hakkımız olan şey bize lütufmuş gibi geliyor. İçimi acıtan şu, Normal olan şeyin Türkiye de gündeme oturması. Aslında normal olmaması gereken şey hakkımız bize bir lütufmuş gibi sunuluyor. Bu anlamda çok mutlu oldum. Yeminimi başörtülü yaptım. Ruhsatımı aldım. Bundan sonra melsem hayatıma başörtülü devam edecem. Duruşmalara da başörtülü giricim. ' dedi.

Konuşmaların ardından Baro başkanı Adnan Demir daha sonra stajyerliği biten Av. Esra Soylu ya cüppesini giydirip ruhsatını verdi.
29 Mart 2012 Perşembe günü yayınlandı