Aylar sonra yine ürküten görüntü... Normalleşme doğaya yaramadı

ERGENE NEHRİNDEKİ KİRLİ SU
Fabrika Sanayi Üretimi Sanayi Bölgeleri Kimya Irak 

--KÖPÜK-PLASTİK CİSİMLER-KÖPRÜ

( EDİRNE )- Ergene Nehri’de eski normale döndü EDİRNE

- Bir zamanlar Trakya’nın can damarı olan ancak yıllardır sanayi tesislerinin atıklarıyla kirlenerek adeta ölü bir nehir haline gelen Ergene Nehri’ndeki suyun kalitesi, korona virüs tedbirleri kapsamında fabrikaların üretime ara vermesiyle temiz akmaya başlamışken, normalleşme süreciyle fabrikaların üretime devam etmesi sonucu yine kirli akmaya başladı.
Korona virüs tedbirleri kapsamında sanayi kuruluşlarının üretimine ara vermesiyle birlikte sanayi bölgelerinin etrafından geçen ve uzun yıllardır sanayi kuruluşlarının atıkları nedeniyle kirlilikle boğuşan Ergene Nehri, sanayi üretiminin ve buna bağlı olarak kirleticilerin azalması sonucu temizlenmeye başlamıştı. Ancak normalleşme süreciyle birlikte üretimlerine devam eden fabrikaların atıklarını arıtmadan bırakarak kirlettiği Ergene Nehri’de eski normale döndü. Rengi siyah akmaya başlayan ve zaman zaman köpüklenerek ürkütücü görüntü veren Ergene Nehri’ndeki kimyasal koku da etkili oluyor. Geçmiş yıllara göre kirlilik önemli derecede azaldı Yetkililer ise, geçmiş yılları göz önünde bulundurarak Ergene Nehri’ndeki kirliliğin şuan önemli ölçüde azaldığını belirtti.
Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çalışmaları kapsamında Türk Mühendislerinin tasarladığı tünel açma makinesi “Lale” ile açılan tünellerle Ergene Nehri'ndeki suyun arıtıldıktan sonra Marmara Denizi'ne pompalanmasıyla Ergene Nehri’ndeki kirliliğin tamamen sona ereceğini ifade eden yetkililer, projenin tamamlanmasına kısa bir süre kaldığını müjdesini verdi. Meriç Nehri’nin suyu Ergene Nehri’ne akıtılınca kirlilik azalıyor Devlet Su İşleri tarafından yıllardır çalışmaları gerçekleştirilen ve kısa bir süre önce tamamlanarak hizmete açılan Meriç-Ergene İletim Kanalı projesi kapsamında Meriç Nehri'nden alınan suyun doğrudan 13 kilometrelik su kanallarıyla Ergene Nehri'ne akıtılmasıyla da kirliliğin azaltıldığı vurgulandı.
19 Haziran 2020 Cuma günü yayınlandı