Ayışığı Manastırı Davetlilerle Açıldı

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer tarafından yaklaşık 3 yıldır süren Ayışığı Manastırı'nın restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından önceki gün düzenlenen görkemli bir törenle açılışı yapıldı.
Akbank Rahmi Koç Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Teoman Cem Boyner 


Suzan ve Haluk Dinçer'in ev sahipliğinde düzenlenen törenlerin ilki, Ayvalık'ın dünyaca ünlü cazibe merkezi olan Cunda Adasında bulunan Taş Kahve'de ilçenin en önemli kültürel miraslarından biri olarak kabul edilen Ayışığı Manastırı'nın tarihçesini anlatan ve Yrd. Doç. İpek Yada Akpınar'ın editörlüğünü üstlendiği kitabın tanıtımı ve imza günü yapıldı.
Yapılan kitap tanıtımının ardından deniz yoluyla Ayışığı Manastırı'na geçildi. Aralarından Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner'in yanı sıra, Cem Boyner, Halis Komili, Yaman Törüner gibi sanayici ve iş adamları, Manastırın eski sahipleri Fazıl ve Nilgün Katrinli, Teoman Mardan, Hayri Çulhacı, Sabancı Üniversitesi Müzesi Müdürü Nazan Ölçer, Ayvalık ATO Başkanı Rahmi Gençer ve yönetim kurulu üyeleri, Ayvalık Uluslar arası Müzik Akademisi Başkanı Prof. Filiz Ali gibi seçkin konukları; Suzan Sabancı Dinçer ve eşi Haluk Dinçer manastırın kapısında karşıladıkları gözlendi.

Açılış kokteyli ile başlayan manastırın konuklar gezdirilmesi sırasında, Suzan Sabancı Dinçer'in sponsorluğunu üstlendiği AİMA'nın usta öğreticileri tarafından klasik müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Manastırın Ayvalık bölgesi ve uluslar arası alanlarda düzenlenecek toplantılara ev sahipliği yapacağını söyleyen Suzan Sabancı Dinçer, yaklaşık 3 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından 170 dönümlük arazi üzerine Ayışığı Manastırının yeniden ülkenin kültürel varlıklarının arasına sokmuş olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederken, muhabirimizin kendisine Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içinde bulunan manastırla ilgili çevrecilerin göstermiş oldukları tepkileri de normal karşıladığını kaydetti. Suzan Sabancı Dinçer, ' Biz bu manastırı köhne ve yıkılmış bir haldeyken sevgili Fazıl ve Nilgün Katrinli ailesinden satın alarak yıkık dökük ve harabe haldeki bu manastırı kullanılabilir hale getirdik. Uluslar arası tüm programlarda burası sanatsal faaliyetlerin yanı sıra, dileyen vatandaşlarımızın görevlilerimizin refakatinde burayı gezebilmelerine olanak sağladık ' diye konuştu.

Suzan Sabancı Dinçer'in eşi Haluk Dinçer ise Türkiye'deki en duyarlı çevrecilerden birisinin de kendisinin olduğunu kaydederek, ' Onları çok iyi anlıyor ve duyarlılıklarından dolayı kutluyorum. Ancak, biz burada endemik bitkilerin korunması konusunda inanılmaz bir hassasiyet gösterdik. Ağaçları ilaçlayarak daha verimli hale gelmesini sağladık. Restorasyon sırasında da manastırın orijinaline uygun olarak bu restorasyonu gerçekleştirdik ' dedi.

Ay Işığı Manastırı'nı 30 yıl kadar önce satın almak istediğini ancak daha sonra vazgeçtiğini anlatan Rahmi Koç ise ' Fakat yıllar sonra sevgili dostlarım Suzan Sabancı ve Haluk Dinçer ailesi tarafından satın alınıp, restore edilerek modern bir görünüme kavuşturulmaları fevkalade mutluluk vericidir ' diyerek, kendisini misafir ederlerse Suzan Sabancı ve eşi Haluk Dinçer'in konuğu olmak istediğini söyleyerek ortama neşe kattı. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ise; açılış sırasında son derece mutlu olduğunu kaydederek, ' Kardeşim Suzan çok iyi iş çıkardı. Ben sık sık Ayvalık'a deniz yoluyla geldiğimde buralarda yürüyüş yağardım. Bu manastırın o zamanki içler acısı durumunu yakından biliyorum. Burayı titiz bir çalışma sonrasında mezbelelikten kurtarıp Modern bir hale getiren kardeşim ve sevgili eşi Haluk Dinçer'i candan kutlarım ' dedi.

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Ayvalık'ta doğmuş ve burada büyümüş birisi olarak ilçenin tarihi ve kültürel değerlerinin yeniden gelecek nesillere miras olarak bırakılacak olmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Eski TÜSİAD Başkanı Halis Komili'de Ümit Boyner'in söylediklerine Ayvalık'ın yerlisi olarak sonuna kadar katıldığını belirtti.

Seçkin konukların katıldığı Ayışığı Manastırındaki açık büfe yemeğinin oldukça neşeli geçtiği gözlenirken, davetlilerin Suzan Sabancı ve Haluk Dinçer'in konukseverliğinden dolayı kendilerine teşekkür ettikleri gözlendi.
14 Nisan 2012 Cumartesi günü yayınlandı