Atatürk’ü Gören Makbule Teyze O Günü Anlatti

Atatürk öldüğünde ilkokul öğrencisi olan ve Atatürk ' ü gören 90 yaşındaki Makbule Alkan, yaşına rağmen o gün Büyük Önder ' e hüzün dolu şiir yazdı. Atatürk ile doldurduğu çikolata kabı ile kaplı defterini bugüne kadar saklayan Alkan, “O gün bütün dünya, bütün çocuklar ağladı. 1 ay yas tutuldu. Çok güzel bir adamdı. Şimdi ne diyorum biliyor musunuz? ' Yarabbim o tatlı, nur yüzlü adamın yanına gömün beni. ' O kadar severdim. Allah rahmet eylesin” dedi.
Atatürk 10 Kasım Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım 1938 


10 Kasım 1938 ' de ilkokul öğrencisi olan ve kötü haberi okulda öğretmeninden alan İzmirli Makbule Alkan içinin acısıyla o gün Atatürk ' e şiir yazdı. O günden sonra ise yazdığı her şiir Atatürk ' ü anlattı. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ' ün kaleme alındığı her şeyi tek tek okuyan Makbule Alkan, ona ait anılarını biriktirdiği defterini de özenle bugüne kadar sakladı. Atatürk ' ü karakalem çalışmasıyla çizdiği, onun fotoğraflarını yapıştırdığı defterini ise yokluktan çikolata kabıyla kaplayan Alkan, yeni nesile ' Hatıralarınızı saklayın. Resimlere, anılarınıza biraz kıymet verin ' diye seslendi.

“MAVİ GÖZLÜ BAKIŞLARI ÇOK GÜZELDİ”

Atatürk ' ü uzaktan bir kere gören ve çok etkilenen Alkan, Atatürk ' e duyduğu sevginin gücüyle anılarını hep canlı tuttuğunu aktardı. Atatürk ' ün öldüğü günü kelimelerle ifade etmenin zor olduğunu dile getiren Makbule Alkan, “Herkes çok ağladı. 12 yaşındaydım, okulda duyduk Atatürk ' ün öldüğünü ve merasim yaptık. O zaman ona şiir yazmışım. Ona duyduğum sevgi ve içimin acısıyla yazmışım. Öldüğünde 1 ay yas tutuldu. Onun yaşadığı yerleri, nasıl öldüğünü hepsini konuşurduk. Hepimiz onu çok severdik. Çocuklar şiirler yazarlardı. Çok güzel bir adamdı. Mavi gözlü bakışları çok güzeldi. Onun gibi adam gelmez artık bir daha. İnşallah sizlerin çocukları öyle olur. Öyle bir adam yetiştirin. Ben göremem ama yetiştirin.”

“BİRAZ HATIRALARINIZA KIYMET VERİN, SAKLAYIN”

O günleri iç geçirerek anlatan Makbule Alkan, Atatürk ile doldurduğu anı defterini de bugüne kadar sakladığını belirterek, “Çok güzeldi o günler. Defterimi bu zamana kadar sakladım. Demek ki ne kadar çok sevgim varmış Atatürk ' e. Yıpranmasın diye çikolata kaplarıyla kapladım. Harp zamanı yoktu ki hiçbir şey ya çikolata kabı ya kese kağıtlarını kullanırdık. Gazeteleri bile sakladım. Okumaya çok meraklıydım ben. Kendim böyle kenara çekilirdim. Atatürk ' ü anlatan her şeyi okumuşumdur. Siz de böyle hatıraları saklayın. Bizleri saklayın, resimlere biraz kıymet verin. Ben hep eskilerden böyle kıymet verip sakladım. Çok iyidir. Yarın çocuklarınıza söylersiniz” diye konuştu.

“O TATLI ADAMIN YANINA GÖMÜN BENİ”

Atatürk ' ü çok seven ve sık sık rahmet dualarını gönderen Alkan sözlerini şöyle tamamladı: “Şimdi bile ne diyorum biliyor musunuz? ' Yarabbim o tatlı, nur yüzlü adamın yanına gömün beni. ' O kadar severdim. Allah rahmet eylesin.

İşte Makbule Alkan ' ın 10 Kasım 1938 ' de Mustafa Kemal Atatürk ' e ithafen kaleme aldığı şiir:

Acı bir gün
Atatürk ' ün ölümü
Atamın ölümüne bütün ulus ağladı dünyada
Ana baba kara yaslar bağladı
Var mıydı onun gibi cihanda
Bir gün gibi doğmuş
Ölümün sayende tadını tattım
Bir güneşsin vatanda eşin yok ki
Cihanda yumdun nurluk gözünü
Adın kalsın dünyada
10 Kasım 2014 Pazartesi günü yayınlandı