Pargalı Damat İbrahim Paşanın İdamı (Nurhan Atasoy)

İbrahim Paşa ve sarayı üzerine çalışmış olan Prof. Nurhan Atasoy, Paşa'yı Fındıklı'daki kabrinde anlattı.
Kanuni Sultan Süleyman Sultan Süleyman Murat Bardakçı İbrahim Paşa Matrakçı Nasuh 


Habertürk'te Murat Bardakçı'nın hazırlayıp Erhan Afyoncu ve Prof. Dr. Nurhan Atasoy'la birlikte sunduğu Tarihin Arka Odası'nda bu hafta 'Pargalı' Damat İbrahim Paşa masaya yatırıldı.
PARGALI'NIN İDAMINI MEZARI BAŞINDA ANLATTI

Murat Bardakçı, Türkiye'nin sanat tarihi alanında yaşayan en önemli isimlerinden Prof. Nurhan Atasoy ile İbrahim Paşa'nın Fındıklı'daki kabrine gitti. Paşa ve idamı hakkındaki bilgiler verilirken kabrin bugünkü hali de gözler önüne serildi.

' İLK FATİHA'YI BİZ OKUMUŞ OLABİLİRİZ '

Mezarı başında Bardakçı'yla Fatiha okuyan Atasoy, İbrahim Paşa'nın ölümünden dolayı mezarının pek bilinmediği, tarihi kişiliği nedeniyle de mezarını bilip bilinçli olarak Fatiha okuyanın az olabileceği yorumunda bulundu. Atasoy ayrıca, ' Osmanlı devletine çok hizmeti olmuş, bence bir Fatiha'ya layıktır ' sözlerini ekledi.

KANUNİ: ÖYLE BİR YERE GÖMÜN Kİ..

Sultan Süleyman'ın İbrahim Paşa'nın idamının ardından büyük üzüntü yaşadığı, cenazesi için Matrakçı Nasuh Efendi'yi görevlendirdiği kaydedilmiştir. Kanuni Sultan Süleyman'ın, Pargalı İbrahim Paşa'nın öldürülmesi emrini verdikten sonra, ' İbrahim Paşa'yı öyle bir yere gömün ki, onun nerede olduğunu ben bile bilmiyeyim ' dediği rivayet edilir.

20 Ocak 2013 Pazar günü yayınlandı