Türkiye’nin verileri tehlike altında

Pardus öğrenen öğrencilerden detaylar
Bağımlılık Siber Saldırı Elektrik Kesintisi Arama Motoru Öğrenciler 

-Berkan Arıkan'ın röportajı
-Arıkan'ın Pardus'u öğrencilere anlatması
-Öğrencilerden detaylar

( ADANA -ÖZEL-HD) - Milli işletim sistemi Pardus yerine başka ülkelerin işletim sistemlerinin kullanılması yazılım mühendislerini endişelendiriyor - Yazılım Mühendisi Berkan Arıkan: - “Bütün verilerimiz ele geçirilip, silinebilir” - “3. Dünya Savaşı siber saldırı olacak” - “Yabancı işletim sistemleri nedeniyle Türkiye’de bankalar hacklendi, elektrikler kesildi” ADANA

- Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 2003 yılında üretilen milli işletim sistemi Pardus yerine başka ülkelerin işletim sistemlerinin kullanılması yazılım mühendislerini endişelendiriyor. Yazılım Mühendisi Berkan Arıkan, “Bir günde bütün verilerimiz ele geçirilip, silinebilir. Savunmasız bir ülke haline gelebilirsiniz” dedi.
Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Yazılım Mühendisi Berkan Arıkan, bütün kamu kurumlarında Pardus kullanılması gerektiğini ifade ederek, “Bizim önerimiz tamamen işletim sistemlerinin Pardus’a geçmesi. Çok yakın zamanda bir banka hacklendi. Olay yansıtılmıyor ama bunun en büyük nedeni yerli bir güvenlik duvarı kullanılmamasından dolayı oldu” diye konuştu.
Dünyanın en büyük arama motoru tarafından geliştirilen bir işletim sistemi kullandığımızı ve bu nedenle attığımız her adımın takip edildiğini anlatan Berkan Arıkan, “Konum servislerini kapatsanız bile adım attığınız her noktayı takip edebiliyorlar. Biz biran önce yerli işletim sistemine geçmeyi öneriyoruz. Önlem alınması gerekiyor. Bir siber saldırıda zafiyet gösterilip bütün bilgilerimiz dışarıya çıkartılabilir” ifadelerini kullandı.“Kripto virüsü bankaları hackledi”31 Mart 2015 tarihinde Türkiye’de birçok şehrin elektrik kesintisine maruz kalmasını da bir siber saldırı olarak değerlendiren Arıkan, “Bu işletim sistemlerinin büyük zafiyeti. Bundan önce yaşadığımız bütün siber saldırıların kaynağı bu. Bir yıl önce kripto denen bir virüs tarafından bütün bankalar hacklendi. Bu elektrik kesilme olayı da aynı döneme denk geliyor. Yine dışa bağımlılık yüzünden oluyor bunlar” şeklinde konuştu.
“Bir günde bütün verilerimiz ele geçirilebilir”Türkiye’nin güçlü bir siber saldırıya maruz kalması sonucu bir günde bütün verilerinin silinebileceğinden de bahseden Yazılım Mühendisi Berkan Arıkan, şöyle devam etti:"Bizim kullandığımız işletim sistemi başka bir ülkeye ait. Olur da bu ülkeyle uyuşmazlık durumunda aynı gün içerisinde bütün verilerimiz silinebilir. Bütün kamu kurumları, işletim sistemlerinden sunucularına kadar dışa bağımlı. Kendi geliştirdiğimiz işletim sistemini kenara koyup başka ülkenin işletim sistemini kullanıyoruz. Bir günde bütün verilerimiz ele geçirilebilir. Düşünsenize askeri birimlerimizin bilgileri ele geçiriliyor, bunlar dışa bağımlı olarak yönetiliyor. Sizin ana kaynağınız şuanda siber güç. Bir anda dünya ile iletişiminiz kesilebilir. Haber sistemlerinden iletişime kadar her şeyiniz kesilebilir. Savunmasız bir ülke haline gelebilirsiniz.”Ayrıca Arıkan, 3. Dünya Savaşı’nın ‘Siber Saldırı’lar ile gerçekleşeceğini iddia etti. Öte yandan Berkan Arıkan, Pardus’un sürekli kullanılması halinde dünyaya pazarlanabileceğini de sözlerine ekledi.
19 Aralık 2017 Salı günü yayınlandı