TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten Mustafa Balbay Açıklaması

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ' Sayın Mustafa Balbay'ın tahliyesinden memnuniyet duydum. Geç de olsa bunun gerçekleşmesine sevindim. Umut ederim, uzun süreli tutuklu kalmış olanların da mağduriyetleri giderilir ' dedi.
Hayati Yazıcı Ağır Ceza Mahkemesi Anayasa Mahkemesi Muammer Güler Mustafa Balbay 


Çiçek, AA muhabirinin sorusu üzerine, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın tahliyesiyle ilgili kararını değerlendirdi.

Meclis Başkanı Çiçek, ' ' Sayın Mustafa Balbay'ın tahliyesinden memnuniyet duydum. Geç de olsa bunun gerçekleşmesine sevindim. Umut ederim, uzun süreli tutuklu kalmış olanların da mağduriyetleri giderilir ' diye konuştu.

' Hayırlı olsun '

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ' Hayırlı olmasını diliyorum ' dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru üzerine aldığı kararı anımsatan Yazıcı, ' Hak ve özgürlükler kadar eşitlik kuralı da önemli. Benzer durumdaki insanlar için kanun kurallarının aynı şekilde uygulanıyor olması eşitlik kuralı gereğidir. Sanırım diğerleri ile ilgili de alacak. Bunlar Türkiye'nin deneyimi. Türkiye, geldiği bugün itibariyle hem bireysel hak ve özgürlükler açısından hem de demokratik standartlar açısından bir kazanım diye düşünüyorum ' ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Muammer Güler de doğru kararı hukukun vereceğini belirterek, Anayasa Mahkemesi'nin kararını mahkemenin uygulamış olduğunu söyledi.

Buruk sevinç yaşıyoruz

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel de yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

' Yarım ve buruk bir sevinç yaşıyoruz. Burukluğumuz halen cezaevlerinde uzun yıllardır tutuklu bulunan meslektaşlarımız içindir. İlk günden bu yana dile getirdiğimiz gibi tutukluluk süresi uzadıkça hak ihlalleri artmakta, insanların özgürlüklerinden alınan süre kadar sağlık durumları da tehdit altına girmektedir. Bu karar başta diğer tutuklu gazeteciler olmak üzere, uzun yıllardır esaret altında tutulan diğer tutuklular için de örnek teşkil etmelidir. Dileğimiz gazeteci tüm arkadaşlarımızın özgür yargılanmasıdır. Dileğimiz uzun tutukluluk sürelerinin infaza dönüşmeden son bulmasıdır. İzmir Gazeteciler Cemiyetinin saygın üyelerinden meslektaşımız Mustafa Balbay ' a 'hoşgeldin', ailesine, sevenlerine 'gözünüz aydın' diyoruz. '
10 Aralık 2013 Salı günü yayınlandı