Şentop: İhtilaf bekleyenler Avucunu Yalar (Yeni Başbakan Kim Olacak)

Paralel yapıya yönelik yapılan operasyonları değerlendiren Şentop, 'Devlet, bu çetelere müsaade etmez' dedi.
Mustafa Şentop Cumhurbaşkanlığı Anayasa Ak Parti Venedik 


DEVLET, BU ÇETELERE MÜSAADE ETMEZ

Bir devlet geleneği var. Burada bazı memurların, kamu görevlilerinin bir araya gelerek, kendi aralarında bir intranet ağı kurarak bu yapı içerisinde kendilerine ait, kendilerine mahsus bir maksat için bir yapı bir çete oluşturmalarına devlet en azından uzun süre müsaade etmez. Hiç müsaade etmez diyemeyiz belki ama fark edilmeyebilir, bunlar bir süre su yüzüne çıkmayabilir. Ama fark edildikten sonra devlet bunun üzerine gider. Hiçbir devletin böyle bir yapılanmaya, böyle bir işleyişe müsaade etmesi mümkün değil.

Bu yapılanmanın bütünüyle kontrol altına alındığını, tasfiye edildiğini söyleyemeyiz. Dolayısıyla burada bu manada aksaklıklar olabilir. Fakat ben bunlarında aşılacağını düşünüyorum. Kararlılıkla böyle bir mücadele sürecektir, sürmelidir.

Bir tarafta da avukatlar ayağı var. Bazı davalar başka avukatların hiç çözemediği, neden olduğunu çözemediği davalar belli avukatlar tarafından, belli hukuk büroları tarafından, hakimler, savcılar ve yüksek mahkemelerdeki bağlantılar sebebiyle çözülüyor.

VENEDİK KOMİSYONUNUN ÇALIŞMALARINDAN YARARLANMA İMKÂNI OLABİLİR

Venedik Komisyonu'nun çalışmalarından yararlanma imkânı olabilir. Venedik Komisyonu'ndan yararlanmanın ötesinde, uzlaşma komisyonu yani yeni anayasanın yapımı sürecini yeniden canlandırıp, canlandıramayacağımız önemli. Eğer diğer siyasi partiler tarafından yeni Anayasa yapma konusunda ortak bir çalışma yapmak için adım atılırsa, bundan sonra bunun nasıl yürüyeceği, nelerden istifade edilebilineceği tartışılabilir.

BAŞBAKANLIK İSMİ İÇİN VAKİT DAHA ERKEN


Başbakanın kim olacağı konusu için daha vakit erken. 10 Ağustos'tan sonra, Cumhurbaşkanlığı süreci sonuçlandıktan sonra partimiz içerisinde istişareler yapılacak. Onun neticesinde karar verilecek.

BİZE GÖRE VEDA DEĞİL

13 yıl az bir zaman değil. O konuşmalar aslında Türkiye'nin siyasi tarihini ve bu süre içerisinde yaşamış olduğu dönüşümü de ortaya koyan konuşmalardı. Bu bakımdan çok önemli. Başbakanımız, 10 Ağustos'ta milletimizin teveccühü olduğu takdirde, Türkiye siyasetinde farklı bir kulvarda çalışmalarını, faaliyetlerini sürdürecek. Bu durum bir manada oradaki görevi itibariyle ayrılık ama başka bir yerde devam mahiyetinde olduğu için bir ayrılık olarak görmüyoruz.
13 Ağustos 2014 Çarşamba günü yayınlandı