Cumhurbaşkanı Gül: 'Savaş arzusu yok'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Demokratikleşme Abdullah Gül Suriye Krizi Uluslararası Esenboğa Havalimanı 



Cumhurbaşkanı Gül, ' Türkiye, bu konularla ilgili gayet dikkatli, gerekli tedbirlerini almakta. Terör konusunda Türkiye'nin duruşu çok sağlamdır. Bundan hiçbir tereddüt olmaması gerekir. Biz, 'bizim teröristimiz, sizin teröristiniz' anlamının, bakışının çok tehlikeli olduğunu bilen ve bunun acısını hep çeken bir ülkeyiz. O açıdan Türkiye olarak en büyük hassasiyetimiz çevremizdeki bu istikrarsızlıktan kaynaklanan aşırı akımların ileride teröre dönüşerek bölgeyi etkilememesi ve tabii ki ülkemizi bütün bunlardan korumak Türkiye'nin birinci önceliğidir. Yetkililer de hükümetimiz de bunun farkındadır ' ifadelerini kullandı.


Cumhurbaşkanı Gül, ' Demokratikleşme paketine ilişkin detaylı bilgiler varsa bunu bizimle paylaşır mısınız? Bu değişikliklerle birlikte Türkiye'de nelerin değişeceğini düşünüyorsunuz? ' sorusu üzerine, Türkiye'nin en önemli dış politika gündeminin Suriye meselesi olduğunu belirterek, bütün amaçlarının bu savaşın en kısa süre içinde bitmesi olduğunu söyledi.

İç savaşların en acımasız savaşlar olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, dost bir halkın gözönünde çok büyük bir katliama uğraması, dost bir ülkenin gözönünde kendi kendini tüketmesinin acı verdiğini, bütün mesailerin bu işin en kısa süre içinde bitmesi için harcandığını anlattı. Bu işlerin diplomasiyle bitmesi için çok büyük uğraşlar verildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, o zaman uluslararası camianın olayı fark edemediğini belirtti.


' Türkiye, Suriye'ye bir askeri müdahaleyi destekliyor mu ' sorusunu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, ' Türkiye, bu işin savaşsız halledilmesini isteyen bir ülke. Başından en büyük çabayı bunun için gösteren bir ülke. Savaşlar, hiçbir zaman arzu edilmez ama savaşa hazır olmazsanız da o zaman yanlışların yapılmasını önleyemezsiniz. Bu işi böyle algılamak gerekir. Türkiye'nin herhangi bir savaş arzusu falan da yoktur. Türkiye sadece Suriye'de devam eden katliamın en kısa süre içerisinde durdurulmasını talep etmektedir. Uluslararası camianın çok güçlü bir kararlılık göstermesini istemektedir ' diye konuştu.




20 Eylül 2013 Cuma günü yayınlandı