CHP Lideri Kılıçdaroğlu: 'Sığınmacıları davul ve zurnalarla ülkelerine uğurlayacağız'

- Kılıçdaroğlu'nun Hacı Bektaş Veli Külliyesini gezmesi
Sığınmacı Ayrımcılık Mülteciler Sığınmacılar Irkçılık 

-- Ekrem İmamoğlu'nun konuşması
-- Kılıçdaroğlu'nun konuşması
-- Detaylar

( NEVŞEHİR ) CHP Lideri Kılıçdaroğlu: "Sığınmacıları davul ve zurnalarla ülkelerine uğurlayacağız"- “Davullarla zurnalarla ülkelerine uğurlayacağımız günleri mutlaka başaracağız”- “Sorunlarımızın bedeli güzel dinimiz değildir” NEVŞEHİR

- 58. Ulusal 32. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri’ne katılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu; “Çabamız; sığınmacıların ülkelerinden ayrılmalarına neden olan koşulları ortadan kaldırmaktır. Davullarla zurnalarla ülkelerine uğurlayacağımız günleri mutlaka başaracağız” dedi.
Etkinlikler kapsamında Hacıbektaş İlçesi’ne gelen Kılıçdaroğlu, Hacı Bektaş Veli Külliyesi içerisinde bulunan kabrini ziyaret etti. Külliyeyi gezen Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyete yetkililer bilgi verdi. Kılıçdaroğlu daha sonra 58. Ulusal 32. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri programına katıldı.
Burada konuşan Kılıçdaroğlu, İslam’ın bazı çevrelerce kendi çıkarları doğrultusunda yorumlanınca sorunların ortaya çıktığını ifade ederek; “Biliyoruz ki iyi bir insan olarak kalabilmenin, yaşayabilmenin temeli ahlaktır. Bu bağlamda Hacı Bektaş, Mevlana, Yunus Emre gibi erenler Anadolu’daki en önemli temsilcileridir. Ahlaklı olmak vicdanlı, adaletli olmanın yoludur. Dinimiz, barış, kardeşlik, akıl dinidir. Ancak üzülerek ifade edeyim ki bugün İslam coğrafyası terörün merkezine dönüşmüş durumdadır. Sorunlarımızın bedeli güzel dinimiz değildir. Ancak güzel dinimiz bazı çevrelerce ve kendi çıkarları doğrultusunda yorumlanınca sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu sorunları çözmek zorundayız. Bu bağlamda adaleti yeniden öğrenmeliyiz, paylaşmayı yeniden öğrenmeliyiz. Bu süreci önce kendimizi onararak başlamalıyız. Hacı Bektaş’tan öğrendiğimiz gibi kul hakkı yemeden yaşamalıyız” dedi.
“Mültecileri davullarla zurnalarla ülkelerine uğurlayacağımız günleri mutlaka başaracağız” Mültecilere ırkçılıkla yaklaşmanın yanlış olduğunu, onların ülkelerine davul ve zurnalarla göndermeyi başaracaklarını kaydeden Kılıçdaroğlu; “Batının İslam dünyasında yaşanan şiddeti İslamofobi olarak tanımlamasını kınıyoruz. İslam dünyasında yaşanan şiddeti inanç ya da din üzerinden değil, insan hakları üzerinden eleştirmek gerekir. Böyle davrandığımızda inanca saygıyı gösterirken evrensel duruşu da göstermiş oluruz. Doğru olan da budur. Ülkemizdeki mültecilere karşı ırkçılık yapmadan yaklaşmalıyız. Çabamız; sığınmacıların ülkelerinden ayrılmalarına neden olan koşulları ortadan kaldırmaktır. Davullarla zurnalarla ülkelerine uğurlayacağımız günleri mutlaka başaracağız. Bugün Irak’ta, Suriye’de, Afganistan’da, Yemen’de, Libya’da ‘İslam adına’ ve ‘Allah Allah’ diyerek birbirini öldüren Müslümanlar var. Üzülerek söylüyorum ki istatistiklere göre savaş ve açlık nedeniyle acı çeken çocukların yine büyük bölümü Müslüman çocukları. Bu perişanlığın, adaletsizliğin liyakatli yöneticiler akılcı politikalarla önüne geçebilir. İhtiyacımız olan huzur, güven ve kardeşlik duygusudur. Mutlulukla söylüyorum ki, ülkemiz bunu bugün büyük ölçüde başardı. Bu ülkemiz için yeni bir dönemdir” diye konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, ayrımcılık yapmadan tüm insanlığa aynı nazarda bakmanın erdemini taşıyan bu eşsiz mirasa hep birlikte sahip çıkacaklarını ifade ederek; “Hünkar Hacı Bektaş bütün coğrafyaları aşan, tüm zamanların üzerinde derin bir gediğe sahip yüce gönüllü bir insandı. Kelimenin en doğru, en güzel anlamıyla Hacı Bektaş Veli insandı. Hacı Bektaşi içimizi insan sevgisi hoşgörüyle dolduran sonsuz bir kaynaktır. Gerçekten ne mutlu bize. Vefatının 750. yıl dönümünde ışığı tüm dünyaya yayılıyor. Hiçbir ayrımcılık yapmadan tüm insanlığa aynı nazarda bakmanın erdemini taşıyan bu eşsiz mirasa bilgiyle, sevgiyle, cesaretle hep birlikte sahip çıkacağız. Kişiliğimizin, duruşumuzun, mücadelemizin ayrılmaz bir parçası haline getireceğiz ve hep birlikte sahip çıkacağız” dedi.
(TB-
21 Ağustos 2021 Cumartesi günü yayınlandı