BDP'den 'Geri Çekilme' Takvimi Açıklaması

BDP Grup Başkan Vekili idris Baluken, “Ateşkes pozisyonuna geçildiği yönünde somut adımlar atıldığını görüyoruz, PKK ' nın geri çekilmesini birkaç gün içerisinde bekliyoruz ' dedi.
Bdp İdris Baluken Pkk Geri Çekilme İmralı Adası 

Baluken, koruculuğun kaldırılmasına ilişkin TBMM Başkanlığı'na sundukları kanun teklifine ilişkin basın toplantısı düzenledi, Yaşanan süreçle ile birlikte, koruculuk siteminin de artık kaldırılması gerektiğini belirten Baluken, korucu sayısının 80 binin üzerinde olduğunu ifade etti. Baluken, ' Koruculuk, küçük bir ordu sistemine dönüşmüş durumda. Bu sistem lağvedilmeli ' dedi.Sadece PKK'nın silah bırakması değil bölgenin tamamen silahsızlandırılmasının önemli olduğunu belirten Baluken, tekliflerinde, korucuların özlük haklarının, sağlık güvencelerinin, psikolojik destek hizmetlerinden yararlanmalarıyla ilgili konuların ayrıca bir kanunla düzenlenmesini istediklerini söyledi.

Baluken basın toplantısında soruları da yanıtladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile kanser hastası genç kız arasında yaşanan diyaloğa ilişkin soru üzerine, Baluken, ' Kanser hastasının ilaca ulaşamaması ile ilgili mağduriyeti sosyal devlete yakışmayan bir tablodur. Bu konuda bir an önce çalışma yürütülmelidir. İkinci olarak bu konuda siyasilerin daha duyarlı, insan onurunu rencide etmeyecek şekilde bir yaklaşım göstermeleri doğru olanıdır. Sayın Bakan'ın orada kurduğu ilişki bir insanın onurunu rencide edecek şekilde gelişmiştir. Gerekirse özür dilemesi bizce erdemdir ' dedi. Baluken, son İmralı görüşmesine ilişkin soru üzerine ' Öcalan'ın, süreçle ilgili iradesini teyit etmesi, önümüzdeki günlerde geri çekilmeyle ilgili bir süreç yaşanabileceği kanısı oluşturmuştur ' ifadesini kullandı. Baluken, geri çekilme sürecinin sağlıklı bir şekilde işlemesinin ardından ikinci aşamada hızla Kürt sorununun çözümü, demokratikleşme konularında yasal ve anayasal düzenlemelerin gündemleşeceği bir süreç öngördüklerini ifade etti.
15 Nisan 2013 Pazartesi günü yayınlandı