Eşek Sütü Kanseri Önlüyor

Uzmanlar tarafından anne sütünü yakın olduğu belirtilen eşek sütü, vücudun savunma sistemini engelleyip , tümor oluşumunu engelliyor.
Avrupa Öğretim Üyesi Mühendislik Gıda Mühendisliği 


Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr.Zübeyde Öner, eşek sütünün anne sütüyle benzer özellikler taşıdığını söyledi.Eşek sütünün dünyada en çok Çin ' de üretildiğini belirten Prof.Dr. Öner, ' Eşek sütü üretimi Avrupa ' da da yaygınlaşmaya başladı. Bizim ülkemizde de kıymete bindi. Bunun en önemli nedeni anne sütüne çok yakın özelik göstermesi.Şeker ve protein açısından anne sütüne çok benziyor. Eşek sütünde lizozim ve laktozi dediğimiz maddeler var.Bu maddeler vücudun savunma sistemini güçlendiriyor dolayısıyla vücutta tümör oluşumunu engelleyici faktör olduğu da yapılan bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuş durumda. En önemli özelliği kuru madde açısından anne sütüne yakın olması. Protein değeri anne sütüne yakın. Yağ değeri anne sütünden daha düşük. Eşek sütünde çoklu doymuş yağ asitlerinin daha fazla olduğunu görüyoruz ' dedi.

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR

Eşek sütünün kolesterolu düşürdüğünü de belirten Prof.Dr.Öner, ' Ayrıca probiyotik özeliği de var. Bu bakımdan eşek sütü daha çok bilimsel çalışması yapılması gereken yeni bir konu bizim için ' diye konuştu.

FİYATI YÜKSEK

Eşek sütünün çok az bulunması nedeniyle fiyatının yüksek olduğunu belirten Prof.Dr. Öner, ' Eşek sütünde inek sütünden aldığımız miktarlar kadar verim alamıyoruz. Zaten fiyatının yüksek olmasının nedeni az bulunması.Şu aşamada, seri üretim halinde marketlerde bulma şansımız da yok. Ama üretim kapasitesi artırılıp verimli hale getirilirse raflarda bulabiliriz. Tıbbi olarak bazı hastalıklarda etkili olduğu ispatlandığında raflarda yerini alacaktır ' şeklinde konuştu.

6 Kasım 2013 Çarşamba günü yayınlandı