'Başarının sırrı BDNF miktarında' - ANTALYA

"Başarının sırrı BDNF miktarında" - ANTALYA - Sokakta insan görüntüleri - Çocuk parkından görüntüler - Deniz görüntüleri - Okulda öğrenci görüntüsü - Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta ile röportaj - Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta: - "Çocuğun başarılı olması için BDNF miktarının artırılması gerekiyor. Bunu sağlamak için de doğru beslenme, sevgi ve spor şart" - "BDNF, çocuğun okul başarını direkt etkiliyor. Bilimsel çalışmalarda üzüm, nar, ceviz, zerdeçal, balık ve brokoli gibi besinlerin direkt olarak BDNF miktarını artırdığı ortaya koyuldu"ANTALYA (AA) - AYŞE YILDIZ - Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, salgılanan bir protein türü olan beyin türevli nörotrofik faktör (BDNF) miktarının çocuğun başarısını etkilediğine dikkati çekerek, bu proteinin miktarını doğru beslenme, sevgi ve sporun arttırdığın bildirdi.Usta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların beyinlerinin iyi çalışabilmesi için iyi gelişim göstermesi gerektiğini söyledi.

Beynin gelişiminin anne karnından başladığına işaret eden Usta, beynin en fazla geliştiği çağın 5 - 6 yaşları olduğunu ve bu dönemden sonra beynin gelişimini tamamladığını aktardı.Çocuğun 6 yaşına kadarki sürecinin önemli olduğuna değinen Usta, "Çocuğun 6 yaşına kadar beyin gelişimini sağlamak için beslenmesine, sporuna önem vermek, ne gerekiyorsa yapmak zorundayız. Bunun için hayal dünyalarını artırmamız, en önemlisi sevgi vermemiz gerekiyor." dedi.
Son yıllarda beyin kaynaklı nörotrofik faktör BDNF'nin öneminin artmaya başladığını ifade eden Usta, BDNF'nin beynin gelişimini ve zekanın artırılmasını direkt etkilediğini vurguladı.Usta, BDNF miktarının artırılmasının beynin gelişmesinden, zekanın açılmasına, sosyal ve başarılı olmaya kadar her türlü beyin fonksiyonunu etkilediğini anlattı. - "BDNF, çocuğun okul başarını direkt etkiliyor"BDNF'yi artırmada beslenmenin önemine değinen Usta, şunları kaydetti:"BDNF, çocuğun okul başarını direkt etkiliyor. Bilimsel çalışmalarda üzüm, nar, ceviz, zerdeçal ve brokoli gibi besinlerin direkt olarak BDNF miktarını artırdığı ortaya koyuldu. Çocuklarımızı mümkün olduğunca bu tip besinlerle beslememiz gerekiyor. Çocuğumuzun başarılı olması için B12, D, B ve C vitaminlerini hiç eksik etmemiz lazım. Mümkün olduğunca doğal yollardan, gerekirse takviyelerle çocuğa vermek zorundayız. Sağlıksız ürünlerle beslediğiniz çocuğunuzun başarılı olma şansı yok. BDNF miktarının artırılmasında beslenme ve etkinlik de çok önemli."Çocukların özgürce oyun oynamasının spor için yeterli olacağını ifade eden Usta, anne karnından itibaren çocuğun her döneminde müzik dinlemesinin de çok önemli olduğunu söyledi.

Müzisyenlerin ve sporcuların depresyona çok nadir yakalandığını dile getiren Usta, "Çocuğun başarılı olması için BDNF miktarının artırılması gerekiyor. Bunu sağlamak için de doğru beslenme, sevgi ve spor şart. Bunlara dikkat edildiğinde başarının kendiliğinden geldiği görülecektir." ifadelerini kullandı.
Zerdeçal Bild Akalan Muhabir 

8 Eylül 2019 Pazar günü yayınlandı