Bağımlılıkla mücadeleye farklı bakış

SALON DETAY
Alışkanlık Bağımlılık Uyuşturucuyla Mücadele Öğretmenler Koruyucu Hekimlik 

-DR. ÜMİT ATMAN SEMİNER ÖNCESİ AÇIKLAMA
-SEMİNERDEN DETAY
-SEMAZEN, RAP, DANS, ARYA VE İLAHİ DİNLETİSİNDEN DETAY GÖRÜNTÜLER

( MANİSA )- Manisa’da gerçekleştirilen, Mevlana’nın ‘Ne olursan ol yine gel her türlü bağımlılığa hayır de’ temalı ‘Bağımlılık ve gençlik’ seminerinde arya, dans, rap, ilahi ve semazen gösterileri ile vuslatının 744. yılında hem Mevlana anıldı hem de bağımlılıkla nasıl mücadele edileceği anlatıldı- Uzm. Dr. Ümit Atman:- “Amacımız bağımlılık yapıcı maddelerle hiç tanışmadan hayır diyebilmelerini öğretmek”- “Türkiye’de son 10 yılda 2 bin 148 kişi uyuşturucuya bağlı nedenlerden hayatını kaybetti” MANİSA

- Manisa’da düzenlenen Mevlana’nın ‘Ne olursan ol yine gel her türlü bağımlılığa hayır de’ temalı ‘Bağımlılık ve gençlik’ seminerinde arya, dans, rap, ilahi ve semazen gösterileri ile vuslatının 744. yılında hem Mevlana anıldı hem de bağımlılıkla nasıl mücadele edileceği Uzm. Dr. Ümit Atman tarafından anlatıldı. Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi Lale Salonunda gençlerin bağımlılık yapıcı maddelerle tanışmadan mücadelelerini sağlamak için 4 yıldır çeşitli etkinlikler düzenleyen Manisa Bağımlıkla Mücadele Derneği’nin MOSTEM Lisesi işbirliğiyle gerçekleştirdiği seminerde hem Mevlana anıldı hem gençler bağımlılık yapıcı maddelerle nasıl mücadele edeceklerini öğrendi hem de içinde rap, ilahi, dans, arya ve sema gösterisi olan programla keyifli bir seminer yaşadı. Seminer öncesi açıklamada bulunan Manisa Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Uzm. Dr. Ümit Atman, “Manisa Bağımlılıkla Mücadele Derneği olarak 2014 yılından beri özellikle gençleri bağımlılık yapıcı maddelerden uzak tutmak, koruyucu hekimlik adına hizmetler veriyoruz ve bu hizmetleri taçlandırdığımız noktalar bu sanatsal etkinliklerimiz. Amacımız gençlere bu maddelere hiç başlamadan hayır diyebilmeyi öğretmek ve yeni yollar açabilmek. Bu yeni yolların başında da sanat geliyor. Dans etsinler, şarkı söylesinler, resim yapsınlar, tiyatro yapsınlar. Sanatın her koluyla, sporla ilgilensinler ve bu maddelerden uzak dursunlar istiyoruz. Bu sene 4’üncü yılımızdayız 15’inci sanat etkinliğiyle bugün burada toplandık. Çok yakın bir zamanda sadece 2 gün önce Hz. Mevlana’yı anma etkinlikleri düzenlendi.
Hz. Mevlana Türk İslam aleminin önemli figürlerinden önemli karakterlerinden biridir. Mevlana’dan yola çıkarak 744’üncü yıl dönümü sebebiyle yola çıkalım dedik. Hem gençlerimiz Hz. Mevlana’yı hem onun felsefesini öğretelim ve bu öğretilerden yola çıkarak erişkinlere de bir mesaj verelim ne olursa olsun her koşulda gençlerimizi yargılamadan, ayıplamadan, ötelemeden, izole etmeden kucaklayalım temasıyla bu projeyi planladık. Yaklaşık 3-4 aydır gençlerimizle bu çalışmaya hazırlanıyoruz. Çalışmayı planlarken ilimizdeki örnek liselerden biri olan MOSTEM Lisesi gençleri ve öğretmenleriyle yol aldık. Gençlerin hevesi ve çabaları çok anlamlıydı. Bugün burada gençlerimizle birlikte Hz. Mevlana’nın ‘Ne olursan ol yine gel’ öğretisinden yola çıkarak her şekilde her gence kalbimizin açık olduğunu ve gençlerle birlikte ‘Her ne olursan ol yine gel, her türlü bağımlılığa hayır diyelim’ demek için toplandık” dedi.
“Rakamlar ürkütücü” Uyuşturucu kullanımıyla ilgili rakamlardan da bahseden Atman şunları söyledi: “En son 2017 yılında Türkiye’ye ait rakamlara baktığımızda uyuşturucuyla mücadele eylem planı çerçevesinde son 10 yılda 2 bin 148 kişinin uyuşturucuya bağlı nedenlerden hayatını kaybettiğini görüyoruz. 15 yaş sonrası erişkinlik dönemi dediğimiz 60 yaşa kadar olan dönemde de en az bir kez bu maddeleri kullanan ve denemiş kişi sayısının 1 milyon 300 bin. Rakamlar ürpertici. İlimizle alakalı çalışmalar tam toplum temelli çalışmalar olmaması sebebiyle Manisa’ya ait rakamlar veremesek de ülke genelindeki rakamlar gösteriyor ki maddeye başlama yaşı, zararlı alışkanlıkla tanışma yaşı maalesef 15 yaşın altında ve bu oranlar yüzde 30’larda. 20 yaşın altında yani 20 yaşa gelmeden neredeyse gençlerin yüzde 80’i bu maddelerle, bu zararlı alışkanlıklarla tanışıyorlar. Bizim artık yapabileceğimiz en önemli şey 4 yıldır mücadelemizde düstur edindiğimiz şey, gençler bunlarla bir şekilde sosyal hayatta, aile hayatında, girdikleri ortamda karşılaşıyorlar. Hayır demeyi bilmeliler, hayır demeyi öğrenmeliler. Hayır demeyi öğretmek için mücadeleye devam. Bu çalışmalar da bu paralellikte devam edecek.” Atman’ın konuşmasının ardından MOSTEM Lisesi öğrenci ve öğretmenleri tarafından hazırlanan sema, arya, rap, ilahi ve dans gösterileri büyük beğeni topladı. Seminere Manisa Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanı Talip Akbaş, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı İdris Avşar, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Önal, Manisa Bağımlılığı Önleme ve Sağlıklı Yaşam Derneği (MASDER) Başkanı ve aynı zamanda Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Şule Uygur, MOSTEM Lisesi öğrenci,öğretmen ve velileri katıldı.

19 Aralık 2017 Salı günü yayınlandı