Ayak Terlemesine Kesin Çözüm

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Fakültesi Tekstil Bölümü, ayak sağlığını yakından ilgilendiren bir projesi hazırladı. Proje kapsamında geliştirilen 'tek kullanımlık ayak ter pedi', hem sağlıklı hem de konforlu. Pedler aynı zamanda ayakkabının ömrünü de uzatıyor.
Öğretim Üyesi Süleyman Demirel Üniversitesi Süleyman Demirel Mühendislik 


SDÜ Mühendislik Fakültesi Tekstil Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sibel Kaplan, hem antibakteriyelliği hem de hammaddesi doğal bir ayak pedi tasarladıklarını belirterek, “Standart bakım ürünlerinden farklı olarak petrol esaslı binlerce yıl doğada kalabilen katman yerine birkaç yıl içinde toprağa karışabilen bir katmanı tercih ettik. Antibakteriyelliği de bitkisel esaslı maddelerle yapmayı düşünyoruz” dedi.

Yrd.Doç.Dr. Kaplan, 'tek kullanımlık ayak ter pedi ' nin sahip olduğu avantajları ise,“Bu ped bir gün içinde tek kullanımlık olacak. Terleme rahatsızlığı bulunanlarda ayakkabı terden ötürü daha çok deforme olabiliyor. Yüksek meblağ ödeyerek satın aldığımız ayakkabının ömrünü uzatmada da avantaj sağlayacaktır. Ayakkabı ile ayak temasını azaltacağı için ayağa yönelik olası kimyasal ve mekanik etkileri de azaltacaktır” şeklinde açıkladı.

Tek kullanımlık ayak ter pedlerinin en önemli özelliğinin ayaklarda oluşan yaraların iyileşme sürecini hızlandırması olduğunu belirten Yrd.Doç. Dr.Kaplan, sağlık ve konfor sunan ter pedlerinin belli meslek grupları için vazgeçilmez nitelikte olduğunu söyledi. Yrd.Doç.Dr.Kaplan, ' Ekstra şartlarda çalışan fonksiyonel kıyafet giymek zorunda akalan askeri personel bu pedi postalların içine koyabilir. Düşük sıcaklıkta spor yapan kayakçılar, profesyonel her daldan sporcular, itfaiye çalışanları, ter daha kolay deformasyona neden olduğu için ayak yaraları daha uzun sürede iyileşen şeker hastaları, ayakta uzun süre kalanlar için çözüm olabilir. Ped, günlük hayatta ayağımızı kuru ve konforlu hissetmemizi sağlayacak, mantar gibi deri hastalıklar konusunda avantaj sağlayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
5 Ekim 2012 Cuma günü yayınlandı