Cumhurbaşkanı 'Başkanlık'tan yana mı?

Gazeteci, Yazar Taha Akyol, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün parlamenter sistemden yana olduğunu, başkanlık sistemine karşı olduğunu söyledi.
Taha Akyol Rumeli Enver Aysever Ak Parti Abdullah Gül 


CNN Türk ekranlarında yayınlanan Enver Aysever'in sunduğu 'Aykırı Sorular ' programı Rumeli'ye Elveda adlı belgesel ve kitabıyla 100. Yılında Balkan Bozgunu'nu anlatan usta gazeteci, yazar Taha Akyol'u ağırladı.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile canlı yayında röportaj yapan Akyol'a Aysever, 'Cumhurbaşkanı Başkanlık sisteminin Türkiye için uygun olduğunu düşünüyor mu, yoksa buna karşı mı? ' sorusunu da yöneltti.

'Ben tabi Cumhurbaşkanı adına bir şey söyleyemem. Ama onun söylediklerinden anladığım ve daha önce kendisinin beyanları da var; Cumhurbaşkanı parlamenter sistemden yana, başkanlık sisteminden yana değil ' diye konuşan Taha Akyol şöyle devam etti:

'AK PARTİNİ'NİN TEKLİF ETTİĞİ BAŞKANLIK SİSTEMİ OTORİTER BİR SİSTEM '

'Ayrıca ben de başkanlık sisteminin normaline bile karşıyım. Parlamenter sistemi takabül ettirirsin, evrimleştirirsin, etkinleştirirsin diyorum. Kaldı ki Ak Parti'nin teklif ettiği başkanlık sistemi normal bir başkanlık sistemi de değil, otoriter bir başkanlık sistemi. onun için ben bunun gerçekleşeceği kanaatinde değilim. 21. yüzyıldaki Türkiye'nin böyle bir şey kabul edeceği kanaatinde değilim. Meclisten geçeceği kanaatinde değilim yani. ' BEYAZ GAZETE

6 Mart 2013 Çarşamba günü yayınlandı