Terra Cotta Askerleri Topkapı Sarayında

Topkapı Sarayı, dünyanın sekizinci harikası olarak değerlendirilen ' Çin Hazineleri ' sergisine ev sahipliği yaptı. Sergi açılışını, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Çin diplomatlar gerçekleştirdi.
Çinli Ertuğrul Günay Diplomat Topkapı Topkapı Sarayı 


Bakan Günay, saat 18.00'de açılışını yaptığı sergi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Günay, ' Topkapı Sarayı için özel bir akşam olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de Çin yılı muhteşem bir sergiyle gerçekleşiyor. Bu sergi önümüzdeki şubat ayına kadar devam edecek. İçeride gördüğüm tüm eserler çok değerli. Bence Terra Cotta askerleri dünya arkeolojisinin baş eserleridir. 2 bin 500 yıl önce binlerce asker toprak altında ve bu askerlerin her birinin yüz ifadesi, saç şekli birbirinden farklı. ' dedi.

Çin'li diplomat ise sergi hakkında açıklamalarda bulundu. Çinli Diplomat, ' Bu sergi aracılığıyla Türk halkı, Çin Kültürünü ve Çin Halkını daha yakından tanıyacaktır. ' ifadelerini kullandı.

'2012 Türkiye'de Çin Kültür Yılı' etkinlikleri kapsamında Çin'in Yeraltı Ordusu'ndan (Terra Cotta) örneklerle, Yasak Şehir Müzesi'nde korunan imparatorluk ailesine ait özel koleksiyonun önemli parçalarından oluşan sergi Topkapı Sarayı Müzesi'nde sergilendi.

Sergide, Çinliler Türkiye'ye birçok ayrıcalık tanıdı. Çin dışına çıkarılmayan ' Terra Cotta Atı ' ve birden fazla Terra Cotta askeri karma bir sergiye ilk defa dışarıda sergilendi.

Çin toplumunun son hanedanı olan Qing Hanedanı'na kadar yaklaşık beş bin yıllık dönemi kapsayan Çin Hazineleri Sergisi, Çin'in köklü tarihini, İpek Yolu güzergahındaki zengin kültürleri ve geleneksel Çin kültürünü Türkiye'ye taşınmış oldu.

Çin'in 11 müzesinden seçilen 101 eserin yer aldığı sergi, 20 Şubat'a kadar sergilenecek.

21 Kasım 2012 Çarşamba günü yayınlandı