Su Altı Tarih Müzesi Saros Körfezi’'nde

Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı İbrice Limanı'na yaklaşık 10 dakikalık uzaklıktaki Saros Körfezi'nin kuzey bölgesinde önceki yıl oluşturulmaya başlanan 'Su altı tarih müzesi' için aralarında Çanakkale Savaşları kahramanı Seyit Onbaşı'nda heykelinin de bulunduğu asker heykelleri resif bölgesine indirilmeye başlandı.
Ertuğrul Günay Gelibolu Yarımadası Mehmet Özcan Ege Denizi Resif 


Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliği'nce yürütülen Saros Yapay Resif Projesi'nin 2. etabı için düzenlenen törende konuşan Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Gelibolu Yarımadası'nın Türk tarihi bakımından çok önemli olduğunu belirtti.

Bölgede turizme de çeşitlilik kazandırıldığına işaret eden Dınkırcı, ' Bu ülke insanının tarih sahnesinde tekrar dirilişinin kahramanları ile dolu. Seyit Onbaşının heykeli de denize indirilecek. Tarihe mal olmuş son derece anlam taşıyan değerlerimizi gelecek kuşaklara taşımak demektir. Olayın turizm ve tarih bilincini ortaya çıkaran boyutu ikisi aynı eksende özleşince şu ortaya çıkıyor. Bu bölge bir cazibe merkezi haline gelecek. Zaten Saros Körfezi İstanbul'un Ege Denizi'ndeki en yakın noktası.Yeni yetişen nesle de anlamlı bir şey ifade edecek bu proje. '

Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan'da 2 yıl önce başlayan çalışmaların sürdürüldüğüne işaret ederek, ' 2 yıl önce Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Savaşları'nda kullandığı topun resifini deniz altına indirmiştik. Bu gün de Seyit Onbaşı'nın heykeli ve diğer askerleri ayni bölgeye indiriyoruz. '

Projenin teknik danışmanı, profesyonel dalış eğitmeni Savaş Yapman da deniz altına atılan görseller ile birlikte dünyanın ilk ' Su altı tarih müzesi ' ni oluşturmaya başladıklarını belirtti.

Bir tekneye yüklenen Seyit Onbaşı ile diğer askerlerin heykelleri daha sonra dalgıçlar eşliğinde resif bölgesine indirildi.

Seyit Onbaşı'nın kullandığı topun maketi de önceki yıl Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katıldığı törenle Saros Körfezi'nde resif bölgesine indirilmişti.

14 Ekim 2012 Pazar günü yayınlandı