Sanatçı Ferhat Tunç Mahkemeye Çıktı

Sanatçı Ferhat Tunç, MKP (Maoist Komünist Partisi) terör örgütünün propagandası yapmak iddiasıyla Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi ' nde yargılanmaya başladı.
1 Mayıs Ferhat Tunç İnsan Hakları İnsan Hakları Derneği 


Avukatı ile birlikte Özel Yetkili Malatya 3. ağır Ceza Mahkemesi ' ne gelen Ferhat Tunç, 1 Mayıs 2011 tarihin de Tunceli ' de düzenlenen 1 Mayıs İşçi Bayramı ' nda yaptığı konuşma nedeniyle hakkında MKP (Maoist Komünist Partisi) terör örgütünün propagandası yapmak suçundan Özel Yetkili Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi ' nde yargılanmaya başladı.

Dava da tutuksuz yargılanan Sanatçı Ferhat Tunç, savunmasında konuşmasının ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, o dönemde Milletvekili adayı olarak konuşma yaptığını ve o konuşmasının bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekirken, iddia makamının konuşmadan adeta cımbız ile çektiği kelimelerle hakkında soruşturma başlattığını ileri sürdü.

Savcı Mehmet Badem ' de esas hakkındaki mütalaasında Ferhat Tunç Yosun ' un yaptığı konuşmada MKP terör örgütünün propagandasını yaptığını belirterek 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasasının 7/2 maddesi ve TCK 53.maddesi gereğince cezalandırılması talebinde bulundu. Mahkeme heyeti duruşmayı 27 Haziran 2012 tarihe erteledi. Sanatçı Ferhat Tunç, duruşması sonrasında İnsan Hakları Derneği Malatya Şubesi ' nin PTT binası önünde düzenlediği “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” adlı eylemine katıldı.

Tunç burada yaptığı konuşma da, “Bugün Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi ' nde yargılandık. Bu benim ilk yargılanmam değil. 30 yıllık sanat hayatımda zamanın Devlet Güvenlik Mahkemelerinde yargılandım. Bugünde Devlet Güvenlik Mahkemelerini arıtmayan Özel Yetikli Mahkemelerde yargılanıyoruz. Demekki değişen bir şey yok. Keşke bir şeyler değişmiş olsaydı ve hep birlikte bu değişimleri yaşıyor ve hissediyor olabilseydik. Bu ülkede 12 Eylül ödeminde olmayan baskı ve tehditlerle karşı karşıya bırakıldık. Bu ülkede sanatçı ve aydınların düşünceleri bir tehdit olarak kabul edilmemeli. Bu ülkede iktidar ve egemen güçler ne kadar kendi düşüncelerini açıklamaya sahipseler, onlara muhaliflerin kesimlerin, aydılranı düşüncelerini özgür olmasını bekleriz. Demokrasi budur. Bu ülkede sanatçıların tek görevi toplumu eğlendirmek olmamalıdır” dedi.

Ferhat Tunç ve beraberinde İHD Malatya Şube Başkanı Murat Oral, PTT binasına girerek , kayıpların bulunması için milletvekillerini mektup gönderildi.

31 Mayıs 2012 Perşembe günü yayınlandı