İstanbul'un Sultanları Sergisi Güney Kore'de

Dünyanın en büyük 8. müzesi olan Güney Kore Milli Müzesi'nde 'İstanbul'un Sultanları' adlı serginin açılış töreni yapıldı. Açık havada yapılan açılış törenine yerli basın büyük ilgi gösterdi.
1 Mayıs Kültür ve Turizm Bakanlığı İslam İşçi Bayramı 


Başta Topkapı ve İslam Sanatları müzelerinden olmak üzere Türkiye'de getirilen bir çok tarih eserin yer aldığı 'İstanbul'un Sultanları' adlı serginin açılış töreni yapıldı. Açık havada yapılan açılış töreninde mini musiki konseri verildi. Açılış için Türkiye'den gelen heyete başkanlık eden Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süsle konuşmasında Türkiye'nin kültür değerlerine değindi. Halen pek çok tarihi eserin zamanında kanun dışı yollarla yurt dışına kaçırıldığını ifade eden Süslü, en yakın zamanda o eserleri sergilemek istediklerini söyledi.

Açılış konuşmalarından sonra sahneye çıkan Güney Kore Kültür Spor ve Turizm Bakanı Choi Kwang-şik, iki ülke ilişkilerinin tarihini ele aldı. Göktürkler zamanında başlayan ikili ilişkilerin kesintilere rağmen bugüne kadar geldiğini ifade eden Bakan Choi, son zamanlarda Güney Kore-Türkiye ilişkilerinin son derece hızlı bir şekilde geliştiğine dikkat çekti. 'İstanbul'un Sultanları' adlı sergi sayesinde Kore halkının Türkiye'nin kültür değerlerini daha da yakından tanıma fırsatı olduğunu söyleyen Bakan Choi, sergide emeği geçen herkese teşekkür etti.

Açılış konuşmalarından sonra serginin açılışı yapıldı. Müzenin Koreli rehberi Bakan Choi'ye sergideki tarihi eserler ile alakalı bilgiler verdi. Osmanlı döneminde İslam dininin önderliğinin yapılmasından dolayı İslam medeniyetine ait bir çok önemli eserin Türkiye'de olduğunu söyleyen rehber, tüm eserleri tek tek bütün ayrıntıları ile anlatması törene katılan Türk heyeti tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Bakan Choi'a Türkiye'nin Seul Büyükelçisi Necati Sarıbaş eşlik etti.

SERGİ DÖRT AY AÇIK KALACAK

Açılış törenine Güney Kore'deki yerli basının ilgisi de yoğundu. Açılış töreni Güney Kore'nin resmi kanalı KBS ile ortaklaşa yapıldı. Ayrıca ulusal ve yerel basından birçok medya mensubu açılış törenini yakından takip etti. Resepsiyonda Büyükelçi Sarıbaş günün anlam ve önemini anlatan kısa bir konuşma yaptı. Son zamanlarda hızla gelişen Güney Kore -Türkiye ilişkilerine atıfta bulunan Sarıbaş, 'İstanbul'un Sultanları' sergisi ile Kore halkının Türkiye'nin kültür değerlerini yakından öğrenme fırsatı olduğunu söyledi. İlişkilerin halen istenen seviyede olmadığını söyleyen büyükelçi, iki ülke ilişkilerinin olması gereken seviyeye gelmesi için çok gayret ettiklerini sözlerine ekledi.

Tören kapsamında müze içinde yemekli resepsiyon verildi. Organizatörler Maraş dondurması ile döner kebabı ihmal etmedi.

Öte yandan müze yetkilileri anlaştıkları tasarımcılar ile Türkiye'ye ait motifler üzerinden hediye eşya dizayn ettiler. Açılışı 1 Mayıs İşçi Bayramı'na denk gelen 'İstanbul'un Sultanları' adlı sergi 4 ay açık kalacak. Sergi 2 Eylül'de sona erecek.

1 Mayıs 2012 Salı günü yayınlandı