Anadolu Ateşi Moskova'yı Yaktı

Dünyaca ünlü dans grubu Anadolu Ateşi, Rusya turnuvası çerçevesinde Moskova ' da düzenlediği Troya gösterisiyle Moskovalıları büyüledi. Moskova ' nın Krokus Hall konser salonunda düzenlenen ve sanat yönetmenliğini Mustafa Erdoğan ' ın yaptığı gösteri Rus sanatseverler tarafından ayakta alkışlandı.
Mustafa Erdoğan Anadolu Ateşi Petersburg Karadeniz Moskova 


Eski batı ve doğu uygarlıklarının buluşmasını konu alan ve en ileri teknik olanaklar ve sayısız eşyalarla göz kamaştıran gösteride rol alan 120 dansçı, izleyenlerin nefesini kesti.
Rusya ' ya 6. kez geldiklerini belirten Anadolu Ateşi Grubu ' nun Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, “Rusya ' da böyle bir gösteriyi düzenlemek bizim için iki açıdan çok önemli. Rusya dansın en önemli ülkelerinden biri. Dansın anavatanı sayılır. Klasik balenin doruklara ulaştığı bir ülke ve dünyanın her tarafında buradan çok iyi dansçılar gitti. Çocuk yaştan beri dans eğitimi de aldıkları için çok zor bir seyirci, burası bir sınav gibi oluyor” dedi.

Anadolu Ateşi ' nin başlıca misyonunun Türkiye kültürünü tüm dünyada tanıtmak olduğunu belirten Erdoğan, “Türkiye ' yi ziyaret eden Ruslar gösterilerimizi izliyor. Burada da onlara kültürümüzü sergiliyoruz. Özellikle Rusya ' da bu tanıtıma büyük önem veriyoruz. Bugünkü gösteri bu turnuva çerçevesinde yedinci gösterimiz oldu. Buradan Petersburg ' a, oradan Tümen ' e ve daha sonra Karadeniz ' e kadar dans ede ede gideceğiz ve ülkemize öyle döneceğiz. Bu sene Rusya ' ya ikinci kez gelmiş olduk. Şubat ' ta bir gösterimiz daha olacak. Buradaki organizatörlerin dediğine göre biz bir yıl içinde Rusya ' da iki kez gösteri yapan tek grup olduk. O açıdan gurur duyuyoruz. Kendi ülkemizin kültürüyle gurur duyuyoruz. Buna aracılık ettiğimiz için de sevinçliyiz” dedi.

Truva efsanesine Anadolu ' nun gözünden baktıklarını belirten Erdoğan, “Anadolu yazarlarının yorumu ve arkeolojik araştırmalara dayanarak bu efsaneye bakıyoruz. Dünyadaki yanlış imajı da kaldırıyoruz böylece. Doğu ve batı kültürünün karşı karşıya geldiği ilk buluşma olduğu için biz buna ayrı bir yorum yapıyoruz. Yaptığımız gösteriyi ilginç kılan şey de bu zaten. Maalesef insanların çoğu Troya ' yı Yunanistan ' da bir ada zannediyor. Biz işte bu gösterilerle insanlara bunun böyle olmadığını anlatıyoruz” şeklinde konuştu. İHA ' ya açıklamada bulunan Sergey Ovçinski isimli seyirci “muhteşem bir gösteriydi. Artistlerin verdiği emeği takdir ediyorum. Gösterinin senaryosu da harikaydı. Çok beğendim. Yine de bekleriz” şeklinde konuştu.

Tatyana Sevastyanova isimli diğer bir seyirci ise “Ben zaten Anadolu Ateşi ' nin tüm gösterilerini takip ediyorum. Türkiye ' ye her gittiğimde Anadolu Ateşi ' nin gösterisini de izliyorum. Fakat bugünkü gösteri öncekilerden çok daha farklıydı. Bugünkü gösteri sadece dans gösterisi deği aynı zamanda bir tiyatro oyunuydu. Çok beğendim” dedi.

Oleg Alekseyev isimli vatandaş da “Kendimi Türkiye ' deki gibi hissettim. Moskova ' da böyle bir duygu yaşadığım için çok mutluyum ve Anadolu Ateşi ' ne de teşekkür ediyorum” dedi. Sevtlana Zoyeva isimli seyirci de “Anadolu Ateşi ' ni dahaönce Alanya ' da izledim. Bugünkü gösteri daha güzeldi. Gerçekten çok etkilendim” şeklinde konuşurken, Svetlana Vasilyeva ise “Gösteri sırasında tüylerim diken gibi oldu. Artistlerin bu kadar büyük heyecanla yaptıkları danslar beni çok etkiledi. Harika bir gösteri” şeklinde konuştu.
21 Kasım 2012 Çarşamba günü yayınlandı