Anadolu Ateşi Dünyaya Açılıyor

Dünyanın bir çok ülkesinde sahneye çıkan Anadolu Ateşi, bu yılki dünya turnesine Belçika ' nın Hasselt şehrinden başlıyor.
Avrupa Mustafa Erdoğan Almanya Anadolu Ateşi Azerbaycan 

Anadolu Ateşi Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, 2001 yılından bu yana dünya sahnelerinde olduklarını vurgulayarak, “87 ülkede, 3 bin 850 civarı gösteriyle 35 milyon seyirciye ulaştık. Ayrıca Kıvılcım isimli grubumuzda 4-12 yaş arası 80 çocuk yer alıyor. Bu çocuklar arasında 10 tanesini sosyal sorumluluk gereği Çocuk Esirgeme Kurumu'ndan alarak grubumuz dahil ettik” dedi.

Dünyada neredeyse adım atmadığı yer kalmayan ve gösterilerini her zaman kapalı gişe oynayan Anadolu Ateşi, birçok ülkeden davetler almaya devam ediyor. Yaz sezonunda Antalya ' nın Serik ilçesi Belkıs beldesindeki Gloria Aspedos ' ta sahnelenen Troya gösterisi öncesinde Anadolu Ateşi Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan ve Anadolu Ateşi Belçika Organizatörü Serpil Bozkurt gösteriye davet ettiği Belçika ' lı gazetecilerle bir araya geldi. Bu yılki dünya turnesine Belçika ' nın Hasselt şehrinden başlayacaklarını belirten Erdoğan, Troya gösterisine geçen yıla göre daha kalabalık bir kadro eklendiğini söyledi.

Dans grubunu geliştirilmiş ve dünya sahnelerinde iyi deneyim kazanmış haliyle Hasselt ' e götüreceklerini vurgulayan Erdoğan, “Bu yıl Hasselt ' te yapılacak gösteride çocuklara önemli yer vereceğiz. Hasselt ' te yapılacak gösterinin provalarına dört bin 500 civarına ortaokul, ilkokul ve lise öğrencisini salonda ağırlayacağız. Yaptığımız bu etkinlik dünyada ilk kez Hasset ' te yapılmıştı. Sonra bunu model alarak Almanya ve Türkiye ' de de gerçekleştirdik. Buraya gelen çocuklar Anadolu Ateşi ' nin onlar için hazırlanmış kostümlü provasını öğretmenleri ile birlikte izleyecekler. İzledikleri gösteri ile ilgili izlenim yazıları, ödev yazıları isteyeceğiz onlardan. Bu ödev yazıları, kritikler kendi hocaları tarafından değerlendirilecek” dedi.

İlk üçe giren çocukları aileleri ile birlikte Türkiye ' de ağırlayacaklarını söyleyen Erdoğan, “Ayrıca dünya turnesi listesini vereceğiz ve çocukların istedikleri bir ülkeyi seçebilecekler. Çocuklara başka bir ülkenin atmosferinde de Troya ' yı izlemenin keyfini yaşatacağız. Geçmişte böyle uygulamalar yaptık. Bazı ülkelerden güzel kompozisyon yazan çocukları Mısır ' da ve Antalya ' da ağırladık. Yine onların tercihine göre ağırlamak isteriz. Tercihimiz öncelikle Türkiye ' yi görmemiş çocuklara Troya ' yı izledikten sonra birde Türkiye ' yi izletmek. Bizlerle uzun süre kalmalarını sağlamak buradaki provaları, çalışmaları onlarla paylaşmak ve dünya çocukları ile Türk çocuklarını birleştirerek bir kültür köprüsü oluşturmak” diye konuştu.

KIVILCIM ' DA ÇOCUK ESİRGEME KURUMU'NDAN 10 ÇOCUK

Anadolu Ateşi ' nin çalışmalarına 1999 yılında başladığını hatırlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2001 yılından bu yana dünya sahnelerindeyiz. 35 milyon dünya seyircisine ulaştık. 87 ülkede yaklaşık 3 bin 850 civarında gösteri sunduk. Şu anda 3 koreografi ile dünya sahnelerindeyiz. Anadolu Ateşi, Troya ve Kıvılcım isimli çocuk grubu ile yeni projelere imza atıyoruz. Kıvılcım bizim bu seneki yeni projemiz. 80 çocuğun görev aldığı bir gösteri. 4 ile 12 yaş arasındaki çocuklar Anadolu Ateşi'nin klasik çizgilerini de barındıran yeni bir koreografiyi sahneliyorlar. Bu çocuklar arasında sosyal sorumluluk gereği aldığımız 10 tane çocuk esirgeme kurumundan öğrencimiz var. 10 tane de bu tip gösterilerde görev alamayacak durumda olan İstanbul ' un uzak semtlerinden belirlediğimiz yetenekli çocuklar var. Kıvılcım projesinde yer alan çocuklarımızı 3 yıl boyunca eğittik. Önce onların mahallelerine, okullarına hoca göndererek çalıştık. Daha sonra aralarından seçtiğimiz 100 tane çocuğu sahneye hazır hale getirdik.”

SAHNE TASARIMI ÇOCUKLARA AİT

Kıvılcım ' ın katılımcı bir proje olduğunu kaydeden Erdoğan, çocuklardaki yetenekleri geliştirmeye, onlardaki cevherleri ortaya çıkarmaya yönelik bir çalışma yaptıklarını değindi.Kıvılcım sahnesinin tasarımının çocuklara ait olduğunu işaret eden Erdoğan “Bu çocuklara ödev verdik. ' Provalar sırasında bu sahnenin tasarımı size göre nasıl olmalıdır ' dedik. Herkes bir tasarım çizdi. Şu an sahnede kuruduğumuz tasarımlar çocukların çizgileri üzerine yapılmış. Bir de girişte fuayede bu tasarımlardan oluşan bir sergimiz de var. Bu da çocuklarımızın emeğinin seyirciler tarafından paylaşılmasına yönelik bir çalışma” dedi.

YENİ PROJELER GELİYOR

İlerleyen dönemde ' Doğunun Kapıları ' ve çocuklar için ise ' Nuhun Gemisi ' isimli projelerle sahneye hazırlandıklarını belirten Erdoğan, “Bunları önümüzdeki Mayıs ayında sahnelemeyi düşünüyoruz. Mevcut 3 oyunumuzun üzerine 2 oyun daha ekleyerek 5 oyunla Türkiye ' mizi dünyaya tanıtma misyonumuzu sürdürmeğe devam edeceğiz. Anadolu kültürünü merkez alarak kültürel değerlerimizi ve efsanelerimizi öne çıkarıyoruz. ' Doğunun Kapıları ' nda İpek Yolu ' ndan Anadolu ' ya taşınan bütün kültürler ve Anadolu ' da sentezlenen doğu ve batı kültürü modern dans yoğunluğu, Avrupa dansları ve bütün dünya dansları var. Bir Anadolu efsanesi olan ' Nuh ' un Gemisi ' nde de Nuh ' un Tufanı efsanesini bir çocuk dili ile sahneleyeceğiz” şeklinde konuştu.

İKİ YIL SONRANIN GÖSTERİ TARİHİ BELLİ

Turne listesinin 23 Eylül 2012'de başlayıp 2014 yılının ortasına kadar devam edeceğini dile getiren Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı:

“Burada şu anda belirlenmiş olan 260 ' ın üzerinde gösteri var. Türkiye tarihinde yaşanmış bir şey değil, bu açıdan bir ilk. 2014 ve 2015 yılana ait bilet almak isteseniz bu gösterilerin günü saati ve tarihi bellidir. Bu açıdan oturmuş bir dünya markası olmak ve insanları Türkiye ' ye gelmesini sağlamak bizim açımızdan ayrı bir başarı. İlk gösterimiz 23 Eylül ' de Azerbaycan ' da başlıyor. Arkasından 19 Ekim ' de Hasselt gösterisi ile dünya turnesine bu yılın son baharı itibariyle başlıyoruz” şeklinde konuştu.
6 Eylül 2012 Perşembe günü yayınlandı