Balıkların en stresli anları

Bitlis ' in Ahlat ilçesinde alabalık yetiştiriciliği yapan İlyas Aydoğdu: “Balık sağımı yapıldığı zaman süt ve balığın yumurtası bir birine nüfus edince döllenme gerçekleşmiyor. Sadece süt ve yumurta karışımının ardından su ilave edilmesiyle birlikte süt yani sperm dediğimiz yumurtanın mikrofil deliğinden içeri girerek hareket etmeye çalışıyor. Ve bunu da bilim adamları dahi şu anda çözememişler.” dedi.
Bitlis Alabalık Gökkuşağı 


Ahlat ' ın in Bıhbıcık vadisinde görülmeye değer alabalıkların sağımı. Doğum öncesi de sonrası da strese giren balıklar günler önceden özel bakıma alınıyor. İlçenin Kırklar Mahallesi Bıhbıcık mevkiinde uzun yıllar tesislerinde alabalık üreticiliği yaptıklarını anlatan İlyas Aydoğdu, her yıl Aralık ayından Şubat ayı sonuna kadar alabalık sağımının yapıldığını söyledi. Balığın havuzdan çıkarılıp sağılıncaya kadar geçirdiği tüm evrelerin balık için özel bir durum olduğunu anlatan Aydoğdu, alabalık sağımı hakkında şunları söyledi: “Alabalık ülkemizde revaçta olan tatlı su ürünlerinden biridir. Kültür ortamında genellikle Gökkuşağı alabalığı üretiyoruz. Çünkü ortam koşullarına daha rahat uyum sağlıyor. Alabalık sağımının başlamasından bir ay önce sağımını yapacağımız balıkları özel bölümlere alıyoruz. Yaklaşık 15 günlük süre zarfında balıkları aç bırakıyoruz. Balık içinde bulundurduğu dışkı ve pisliğini boşaltır. Balık için stresten uzak bir ortam sağlanır. Karanlık ve loş bir ortam hazırlanır ki yumurtaları en güzel ve sağlıklı bir şekilde alınsın. Alabalığın sağımında 3 dişi bir erkek alabalık alınır. Dezenfekte edilmiş bir kabın içerisine alabalıkları sağmaya başlarız. Önce 3 tane dişi alabalık sağılır ardından erkek alabalığın spermleri sağılarak yumuşak bir karışımla döllenme işlemleri gerçekleştirilir. Daha sonra yumurtalar 5 dakika loş bir ortamda dinlendirilir, yumurtaların döllenmeleri daha rahat bir şekilde olur. Ardından çok az oksijeni bol su yumurtaların üzerine ilave edilir. Çünkü suyla beraber balık spermleri hemen harekete geçer. Bu işlem de yumurtalar 10 ila 15 dakika süreyle devamlı yıkanır ki döllenmemiş ve çürük yumurtaların ayıklanması sağlansın. Daha sonra yumurtalar 24 ila 48 saat arayla kuluçka dolaplarına alınır. Bu süreçten sonra yumurtalarda ki çürüklerin ayıklanma işlemi başlar. Bu da çok hassas bir şekilde yapılır. Yumurtalar daha sonra gözleme süresine tabi tutulur, yumurtalar bu sürede balık oma ya adım atmaktadırlar. 35-40 gün sonra artık yavrular belirginleşmeye başlar. Ardından yavru balıklar önce yeme ardından ışığa alıştırılır. Bu işlemin ardından yavru balıklar kendileri için hazırlanan havuzlara bırakılırlar. Burada balıkların dezenfekte ve hastalıklara karşı gözlemlenmesi yapılır. Burada yavru balıklarda direk gelecek ışıklardan ve stresten korunması sağlanır. Balıkların yavru aşaması yaklaşık 3 ila 4 ay gibi bir süre alıyor. Yavrular büyüdüklerinde ise boylarına göre ayrı havuzlara alınıyor” dedi.

DOĞUM ÖNCESİ DE SONRASI DA BALIKLAR İÇİN STRES

Doğum döneminin oldukça stresli geçtiğini anlatan Aydoğdu; “Doğum sonrası balıkta bir halsizlik ve bitkinlik vardır. Sağım dönemi başlı başına stresli bir dönemdir. Yapılan tüm işlemler balık için stres oluşturuyor. Balığın havuzdan çıkarılıp sağılıncaya kadar geçirdiği tüm evreler balık için özel bir durum olduğu için, balık sağıldıktan sonra kısmen rahatlasa da çok yorgun olur. Özel havuzlarında bir müddet dinlenmesi için bırakırız. Strese girdiği için bir müddet daha yem verilmez. Ağır ağır az az yem verilerek o stresten kurtulmaya çalışılır. Özel havuzlarda dinlenen alabalıklar uzun bir süre kendilerine gelmeleri için dinlendirilir. Dinlenmelerinin ardından tekrar genel havuzlarına bırakılır. Adeta mest olan alabalıklar, bir annenin doğum sonrası yorgunluğunu andırıyor” şeklinde konuştu.

21 Şubat 2015 Cumartesi günü yayınlandı