Yiğit Bulut Faiz Tartışması İçin Ne Dedi?

Gümüşhane Üniversitesi Öğrenci Konseyi tarafından hazırlanan söyleşiye katılmak üzere Gümüşhane ' ye gelen gazeteci-yazar Yiğit Bulut, faizle ilgili ifadelerine açıklık getirdi.
Bizans Matematik Gümüşhane Üniversitesi Yiğit Bulut 


Çıktığı bir televizyon programında sarf ettiği sözlerin çarpıtıldığını, 30 dakikalık konuşmasının medya tarafından hiç görülmediğini fakat “faiz haramdır” ifadesinin allana pullana kullanıldığını kaydeden Bulut, “faiz haramdır” sözünün arkasında durduğunu, faizin Türkiye ' deki yerleşik düzenin en büyük bacağı olduğunu söyledi.

“Doğrudan faize saldırdığımız zaman Bizansın surlarına saldırmış gibiyiz. Faize vurduğumuz zaman, Bizans'ın bel kemiğine vuruyoruz, yerleşik düzenin bel kemiğine vuruyoruz” diyerek tepkisini dile getiren Bulut, yerleşik düzenin Türkiye ' deki en büyük getiri kaynağının faiz olduğunu, 3 gündür de medyanın bunun kavgasını yaptığını ifade etti. Bulut, kendisini eleştirenlerin, ne dediğini anlamak yerine sadece bir cümleyi alarak abarttıklarını, gerçeği onun arkasında kaybettiklerini belirterek, “Yaklaşık 3 gün önce çıktığım bir TV kanalında Türk ekonomisinden ve içine düştüğü tuzaklardan bahsettiğim sırada, özellikle faiz lobisi ve faiz tuzağından bahsettim. Bu sırada Türk ekonomisinin faize kaç yılda ne kadar ödediğini, bu faizi öderken nasıl tuzaklara düşürüldüğünü ve bu tuzakların nasıl kurulduğunu, hangi yöntemlerin kullanıldığını tek tek anlattım. Ve özellikle Türk halkının dikkatini Türk ekonomisindeki yüksek faiz lobisine altını çizerek çektim. Bunun hemen arkasından şunu söyledim: Yapmış olduğum bütün ekonomi, üniversite çalışmalarında şu noktayı keşfettim. Matematik formüllerde, sosyal dengelerde, ekonomiyle ilgili diğer bütün denklemlerde geldiğim nokta şu oldu. Bir sisteme faiz bulaşmışsa o sistem iflah olmaz. Hemen arkasından şunu söyledim: Bizim dinimiz bize bunu bin 400 yıl önce söylemiş, faiz haram demiştir. Bizim basınımız ne yaptı? Önceki konuşmayı görmedi, 30 dakikalık kısmı hiç görmedi. 31.dakikada ki o faiz haramdır kısmını aldı ve aynen şöyle çıktı manşetler: Yiğit Bulut dedi ki faiz haramdır. Evet faiz dinen haramdır. Ama onun öncesinde bütün anlatmaya çalıştıklarımı anlamadan sadece bu kısmı öne çıkardılar. Bunu bilerek yapıyor” dedi.

Bulut daha sonra Türk ekonomisi, siyaseti, Türk ekonomi ve siyasi hayatında 1940 ' lı yıllardan bu günlere nasıl gelindiğini anlattı.
24 Mayıs 2012 Perşembe günü yayınlandı