Üretici Şeftaliyi Yere Döktü

Mersin ' in Erdemli ilçesinde şeftali üreticileri 25 kuruşa zor sattığı şeftalileri yola döktü. Masraflarını karşılayamadıklarını belirten üreticiler yetkililerden çözüm bekliyor.İlçede şeftali fiyatlarının 25 kuruşta seyretmesi üreticiyi çileden çıkardı. Köy meydanında şeftali kasalarını yere döken çiftçiler alıcı bulmakta zorlandıklarını belirtti.
Mersin Tarım Gübre Hükümet Hayvancılık 


İlçeye bağlı Çamlı Köyü meydanında şeftali kasalarını yola dökerek fiyatlara tepki gösteren çiftçiler, girdi maliyetlerinin fazla olduğunu ve ürettikleri ürünü düşük fiyata sattıklarını söyleyerek, fiyatlara tepki gösterdiler.

Köy Muhtarı İlyas Erdem, “Benim köylümün yüzde 95 ' i geçimini şeftaliden sağlıyor. Geçtiğimiz yılda fiyatlar düşük gitmişti. Bu yıl daha da düştü. Biz devletten iş istemiyoruz. Ürettiğimiz ürünlerin para etmesini istiyoruz. Eskiden köyümüze her gün 5-6 tane ihracat firmaları tır gönderirdi. Bu yıl ise bırakın TIR ' ları tüccar bulmakta zorlanıyoruz. Fiyatlar çok kötü durumda. Yetkililere sesleniyoruz. Gelsinler incelesinler. Şeftalinin 1 kilosunun maliyeti 25 kuruşun altındaysa biz bir şey demeyeceğiz. Ama kaç kuruşa mal ettiğimizi bizi temsil eden Ziraat Odaları ' da, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri de biliyor” dedi.

Çiftçinin satış fiyatı ile manavlardaki fiyatlar arasında uçurumun olduğunu ifade eden Erdem, “Manavlara gittiğimiz zaman tüketici 1,5-2 liranın altında şeftali alamıyor. Zarar eden bir ticarethane kapanır. Biz de burada zarar ediyoruz. Bizde bu işi bırakalım. Hükümet işsizliğe çare bulmak için uğraşıyor. Biz iş istemiyoruz, ne de başka bir şey. Biz sürekli zarar edip, borçlarımızı ödeyemeyip de cezaevlerine düştüğümüz zaman çok daha kötü olacak. Bu günden itibaren köyümüze icra arabaları gelip gitmeye başlayacak. Satıcı bulmakta zorlanıyoruz. Sadece meyve suyu fabrikalarına satış yapabiliyoruz. O da 25 kuruş. Üretilen ürünümüzün yüzde 80 ' i meyve suyu fabrikalarına gidiyor. Köylüler olarak hem meyve suyu fabrikaları için, hem de tezgah rafları için en kaliteli ürünü üretiyoruz. Komşularımızla kavgalı olduğumuzdan ürünlerimizin para etmediğini düşünüyoruz” diye konuştu.
Hiç bu kadar düşük fiyata şeftali satmadıklarını dile getiren üretici Ali Işık da, “Ben 1982 ' den bu yana üreticiyim. Her yıl geriye gitmek suretiyle bu yıl fiyatlar tamamen tabana vurdu. Vatandaşlarımız yaptığı masrafı almayı bir kenara bıraksın, kendi tarlasında yevmiyeci durumunda bile değil. Sanki birileri bu çiftçiyi bitirebilmek için elinden geleni ardına koymuyor. Hiçbir zaman için 25 kuruşa şeftalinin satıldığı görülmedi. Bunun maliyeti çok yüksek. Bu vatandaş şuandan itibaren kış bakımına başlayacak. Ağaçlarına bir yıl boyunca çocuğuna bakar gibi bakar, çocuğu hastalansa hastaneye götürmez. Ama şeftalide bir hastalık olsa hemen ziraatçıların kapısını çalar ve ilaç satın alıp ağaçlarına verir. Bu vatandaşın işi bitmiş durumda. Allah sonlarını hayır getirsin. Hasat sezonunda bile kahvelerde içtikleri çayı borca yazdırıyorlar. Çay 35 kuruş, şeftali 25 kuruş. Vatandaş bir ekmek alabilmek için 3 kilo şeftali satmak zorunda. Bunun hesabını yetkililer sanırım yapacaklardır” şeklinde konuştu.

Kendisinin köydeki bir çok kişiye göre daha az borcu olduğunu belirten üretici Ali Toker ise, “Bu yıl borçlarımızı ödeyemeyeceğiz. Benim 10 bin lira borcum var. 300 liralık anca satış yapabildim. Gerisi öldü. Gübre pahalı, ilaç pahalı. Biz bunları hep veresiye aldık. Bu durumdan dolayı da veresiyeleri ödeyemiyoruz. Onlarla da sorun yaşıyoruz” şeklinde konuştu.
Öte yandan Çamlı köyünde bu yıl rekoltenin 10 bin tonu bulması bekleniyor.
4 Eylül 2012 Salı günü yayınlandı