Türkü incelemesi ödül aldı

Güzel sanatlar lisesi tarafından düzenlenen resim sergisinden detaylar
Lise Öğrencisi Özel Okullar Öğretmenler Lise Öğrenci Okul Müdürü 

-Röportajlar

( VAN )- Van Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi Rojin Aslan:- “Türkülerde kadın erkek eşitsizliği var” VAN

- TÜBİTAK Liseler Arası Proje Yarışmalarında Türkiye birincisi olan Van’ın Tuşba Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi Rojin Aslan, Van türkülerinde kadın erkek eşitsizliğinin olduğunu söyledi.

TÜBİTAK 50. Liseler Arası Proje Yarışmasında ‘Van Türkülerinin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Açısından İncelenmesi’ projesi ile Türkiye birincisi olan lise öğrencisi Rojin Aslan, türkülerde kadın-erkek eşitsizliğinin olduğunu söyledi.

Van türkülerinin, rolleri içeren türküler olduğunu ifade eden Aslan, “Erkeğin bulunduğu mekanlar, kadının bulunduğu mekanlar ve birlikte ortak olarak gösterildiği mekanlar var. Aile içinde yüklenen roller ve birlikte hangi eşyalarla anılmışlar. Kadın ve erkek yönünde eşitsizlik var mı yok mu bu yönde inceledik. Yaptığımız araştırmalarda türkülerde kadın erkek eşitsizliğinin olduğunu gördük. Kadınların daha çok özel alanlarda, yani ev ve ev ile ilgili bölümlerde yer aldığını, erkeğin ise genelde kamusal yani daha çok sosyal aktivitelerin gerçekleştirildiği alanlarda yer aldığını görüyoruz. Halbuki kadın da kamusal alanda olabilir, çalışabilir, evin ihtiyaçlarını giderebilir. Aynı şekilde erkek de evi temizleyebilir, yemek yapabilir ve çocuğuyla vakit geçirebilir. Türküleri bu yönde inceledik ve eşitsizlik olduğunu gördük” dedi.
Yaptığı projenin Türkiye birincisi seçileceğini beklemediğini ifade eden Aslan, “Yarışmada çok özel okullar vardı. Bilim sanat merkezleri ve Fen liseleri vardı. Bu anlamda güzel sanatlar lisesi olmamızdan dolayı çok fazla ilgi duyuyorduk. Beklemiyorlardı, inanmıyorlardı ve gelip gelip bize bakıyorlardı. Ben de birinci olacağımı beklemiyordum. İsmim açıklandığında ayaklarım tutmuyor, yürüyemiyor, ağlıyordum. Çok farklı bir duyguydu. Orada olmak, o tempoda, o stres, o yoğunluğun hepsi güzeldi. Herkesin yaşamasını isterim” ifadelerini kullandı. Güzel Sanatlar Lisesi Felsefe Grubu Öğretmeni Özge Odabaşı Koç ise, çocukluğundan beri müzikle uğraştığını vurgulayarak, kadın erkek algısının türkülerde yer aldığını vurgulayarak, “Sadece dinlemek yerine, dinlerken anlamaya çalışmak, dinlediğimiz şeyin ne olduğunu fark etmek adına türküleri incelemek istedik ve bir farkındalık oluşturmak adına böyle bir çalışma yapmaya gerek duyduk. Ben yarışmada birinci geldiğimiz için çok mutluyum. Ben bu anlamda süreç boyunca yanımızda olan okul müdürümüze ve destek sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Güzel Sanatlar Lisesi Müdürü Ferhat Dündar da, Van’da bir ilki gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, “1969 yılından bu yana TÜBİTAK’ın liseler arası yaptığı yarışmalarda Van’a ilk birinciliği getirdiğimiz için sevinçliyiz, mutluyuz, gururluyuz. Ben bu anlamda bize bu haklı gururu yaşattıkları için öğretmen ve öğrencimize teşekkür ediyorum. Çünkü akademik anlamda bizden beklenilmeyen bir başarıya imza attık. Gerçekten çok mutluyuz. İnşallah çıtayı bu yıl yukarıda tuttuk. Bizim için zor olacak ama hep o zirvede kalma gayreti içerisinde olacağız. Ben bu anlamda öğrencilerime ve öğretmenlerime inanıyorum ve güveniyorum. Biz bu yıl inandık ve başardık. Önümüzdeki yıllarda da inanırsak başarılı olabiliriz kanaatindeyim” diye konuştu.

6 Mayıs 2019 Pazartesi günü yayınlandı