'Türkiye Suriyeliler konusunda çok cömert' - OSMANİYE
Gutu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, FAO'nun Türk hükümetiyle uzun yıllara dayanan bir iş birliği içerisinde olduğunu söyledi.
FAO olarak orman, tarım, gıda güvenliği ve iklim değişikliği konularında gerek Türkiye gerekse diğer ülke hükümetleriyle ortak faaliyetler yürüttüklerini dile getiren Gutu, Türkiye'de diğer ülkelerden farklı olarak bazı ortak etkinliklere de imza attıklarını kaydetti.
Suriye'deki iç savaşın başladığı ve dünyanın mülteci kavramıyla tekrar tanıştığı dönemde FAO'nun, Suriyeli sığınmacıların hem ekonomiye katılmaları hem de güvenli gıda tüketebilmeleri için Türkiye ile ortak projeler yürüttüğünü anımsatan Gute, "Bu projeler, Türkiye'deki sığınmacılar için fırsatlar yaratmak ve onların tarım ve ormancılıkla ilgili alanlarda iş bulabilmelerini ve üretebilmelerini sağlamak oldu. Bugünlerde ise Türkiye'deki sığınmacıların yeteneklerini geliştirmek ve mesleki eğitimlerine odaklanan birkaç projemiz var." diye konuştu.
Hayata geçirilen ve geçirilecek olan projelerin sadece sığınmacılara yönelik değil onlara ev sahipliği yapan Türk vatandaşlarını da ilgilendirdiğini belirten Gutu, "Projelerimiz çerçevesinde bu insanların birçoğunun istihdamı meselesine çözüm getirme hususunda da başarılı olduk. Onlara eğitim, beceri ve bilgi vererek istihdam fırsatları bulabilmeleri konusunda yardımcı olduk." ifadelerini kullandı."Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar konusunda yürüttüğü politikanın dünyaya örnek teşkil etmesi gerekiyor" diyen Gutu, şunları söyledi:"Türkiye’nin Suriyelilere inanılmaz bir cömertlik gösterdiğini düşünüyoruz. Hepimizi biliyoruz ki Türkiye 3,5 milyon Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. Bu mülteci barındıran ülkeler arasındaki en yüksek rakam. Eminim ki bu sığınmacıların kendileri tarafından da uluslararası kamuoyu tarafından da minnetle karşılanıyor. Biz de Türkiye’ye sığınmacıların barınması konusunda destek olmak istiyoruz ve bu konuda ortak projeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz." - Sığınmacılar kendi sebzesini üretiyorFAO'nun Türkiye ile son ortak projesinin Osmaniye 'de Geçici Barınma Merkezi'nde yaşayan Suriyeli mültecilerin kendi sebzesini kendi üreteceği 8 bin metrekare alana sahip bir sera kurulması olduğunu hatırlatan Gutu, seranın geçtiğimiz günlerde açıldığını ve seracılık eğitimini tamamlayan Suriyelilere sertifikalarının verildiği anımsattı.Gutu, bu projenin Suriyeli sığınmacıların durumuna ilişkin bir çözüm bulmak için geliştirilen çabalardan sadece bir tanesini olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:"Bu, Suriyeli sığınmacıların seracılığı öğrenmesi, burada çalışması ve aynı zamanda çabaları karşısında güvenli gıda edinmesi hususunda önemli. Bu proje FAO kaynakları ve teknik uzmanlar tarafından uygulandı. Bu serada yüksek düzey teknoloji ve yüksek düzey üretkenliği sağladık ve bunun yanı sıra burada çalışan insanların tatmini konusunun üstesinden geldik. İnanıyorum ki burada çalışan 150 kadar sığınmacı ve bu projede yer alan diğer tüm ortaklar, sergiledikleri çabayı zevkle hatırlayacak ve projenin sonuçlarını görmekten memnuniyet duyacak."Seracılık eğitimi alan Fatma Baldırbüyük ise Suriye'nin Lazkiye kendinden 2 yıl önce geldiğini belirterek, "Burada serayla ilgili her şeyi öğrendik. Bu eğitim hayatıma çok şey kattı. Ben ev hanımıyım ve bugüne kadar hiç bir işim olmamıştı. Bu kurs sayesinde bir meslek sahibi oldum. Türkiye'den Allah razı olsun." ifadesini kullandı.
Mesleki Eğitim İklim Değişikliği Sığınmacılar Eğitim Hayatı Gıda Güvenliği
19 Aralık 2018 Çarşamba günü yayınlandı