Senegal'de başkentliler 'evde kal' çağrısına uyuyor - DAKAR

Senegal'de başkentliler "evde kal" çağrısına uyuyor - DAKAR - Dakar 'dan göndüz görüntüleri - Sahil yolunda spor yapan Cheikh Mangara'dan detaylar ve röportaj - Şehirden gece görüntüleri - Dakar 'da Kovid - 19 salgınının etkisiyle gündelik hayat durağanlaşırken, kent geceleri hayalet şehri andırıyor - Kentte sokağa çıkma yasağının başlamasına yakın insanlar, yasağı delmemek, son kalkışa hazırlanan dolmuş ve otobüslerde yer bulmak için birbirleriyle yarışıyor - Gün bitimine doğru Dakar lıların spor yapmak için akın akın aktığı sahiller, sokağa çıkma yasağının başladığı akşam saatlerine yakın artık tek tük spor yapanları ağırlıyor - Sahilde koşan Senegallilerden Cheikh Mangara: - " Dakar sahilleri akşama doğru spor yapanlarla doluydu. Birçok kişiyle birlikte spor yapmak oldukça motive ediyordu. Şimdi ise tek başımıza spor yapıyoruz" - "Bu virüsle daha yumuşak bir önlemle mücadele edilemez, özellikle Afrika gibi bir yerde buna zaruri bir tedbir olarak bakmak gerekir"DAKAR (AA) - ALAATTİN DOĞRU - Senegal'de yeni tip koronavirüs (Kovid - 19) tedbirleri gündelik hayatın yoğun olduğu Dakar 'da etkisini gösteriyor. Gündüzleri araç ve insan sayısının azaldığı kentin geceleri hayalet şehri andırıyor.Sokağa çıkma yasağının başlamasına yakın saatlerde insanlar, yasağı delmemek, son kalkışa hazırlanan dolmuş ve otobüslerde yer bulmak için koşuşturmaya başlıyor.Dünyayı etkisi altına alan Kovid - 19 salgınının ülkede yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirler Dakar lı spor severlerin doldurduğu sahilleri boşalttı.Güneşin batışına doğru bireysel ve gruplar halinde spor yapılan sahiller, artık aynı saatlerde sessizliğe bürünerek tek tük spor yapanları ağırlıyor.Sahil yolunda spor yapan Cheikh Mangara, Kovid - 19 etkisinin hissedilmesiyle toplu mekanların kapılarını kapattığı başkentte, neler hisettiğini ve vaktini nasıl geçirdiğini AA muhabirine anlattı.Senegal devlet televizyonu RTS'te çalıştığını belirten 36 yaşındaki Mangara, Kovid - 19'un ülkesinde daha yeni yeni hissedilmeye başlamasına rağmen ciddiye alındığını söyledi.

Mangara, şu ana kadar 100'den fazla vaka görülmesine rağmen can kaybı olmamasının sevindirici olduğunu dile getirdi." Dakar sahilleri akşama doğru spor yapanlarla doluydu. Birçok kişiyle birlikte spor yapmak oldukça motive ediyordu. Şimdi ise tek başımıza spor yapıyoruz." diyen Mangara, buna rağmen virüsle mücadele kapsamında alınan kararlardan memnun olduğunu ifade etti.
Cheikh Mangara, hastalığın oldukça bulaşıcı olması ve sokağa çıkma yasağının hareket serbestisini oldukça kısıtladığını belirtse de, "Ama bu virüsle daha yumuşak bir önlemle mücadele edilemez, özellikle Afrika gibi bir yerde buna zaruri bir tedbir olarak bakmak gerekir." ifadesini kullandı.Televizyonun yayınlarını asgari personelle yayınlarını sürdürdüğünü, kendisinin de işini evinden koordine ettiğini kaydeden Mangara, çalışmadığı saatlerde evdeki gündelik işlerini yaptığını aktardı. Dakar 'da sokağa çıkma yasağının başladığı saat 20.00'den itibaren güvenlik güçleri kentin her noktasında sabah 06.00'a kadar sürecek nöbetlerine başlıyor.Güvenlik güçleri yasak süresince trafikte olan her aracı durdurarak denetim yapıyor. Yasağa uymamakta direnenlere 500 bin CFA frangı (yaklaşık 5 bin Türk lirası) para cezası uygulanıyor. Dakar 'da sokağa çıkma yasağı saatlerinde sadece nöbetçi eczaneler açık tutulabiliyor.
Para Cezası Devlet Televizyonu Güvenlik Güçleri Nöbetçi Eczane Sokağa Çıkma Yasağı 

28 Mart 2020 Cumartesi günü yayınlandı