Samsunlular UFO Gördü!

İlkbahar aylarında havanın az nemli olduğu dönemlerde parlak bir yıldız gibi ortaya çıkan Venüs gezegenini gören Samsunlular ' UFO ' gördükleri heyecanıyla soluğu gözlemevinde aldı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hüseyin Kalkan İlkbahar 


Bu mevsimde Venüs gezegeninin güçlü bir ışık yayarak çıplak gözle görünmesinin doğal bir olay olduğunu belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi Gözlemevi Sorumlusu Prof. Dr. Hüseyin Kalkan, insanların merakını gidermek için halka açık gözlem ve tanıtım programları düzenlediklerini söyledi.

Vatandaşların gökyüzü olaylarına karşı çok duyarlı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hüseyin Kalkan, vatandaşlardan gelen istekler üzerine gözlemevinde halk günü düzenlediklerini halkın gruplar halinde Venüs ve yıldızları görmek için saatler öncesinden teleskop önünde sıraya girdiğini hatırlattı.

Halkın meraklı olmasından kendilerinin de oldukça memnun olduğunu anlatan Hüseyin Kalkan, ' Bugünlerde gökyüzünde akşamları ortaya çıkan Venüs çok parlak mesela bu akşam Ay'a yakın bir yerde. Sabah ise Merkür doğuyor ve güneş çıkmadan önce görülebiliyor. Bununla birlikte bazı yıldızlarda çok parlak olarak görülebiliyor. Ama halkımızın en çok dikkatini çeken ise Venüs özellikle akşam güneş battıktan hemen sonra bir saat kadar çok parlak bir görünüm alıyor. Ortaya çıkan bu durum halka çok hoş bir duygu verirken merak duygusu da uyandırıyor. ' dedi.

Gökyüzündeki özellikle Venüs gezegenini çıplak gözle gören vatandaşların sorular sorduğunu kaydeden Kalkan, ' Vatandaşların meraklarını gidermek için akşamları gözlemevimizi açık tutarak halka yönelik bilgilendirme ve gözlemler yapmaya karar verdik. Samsun ve çevre illerden gelen herkese burada verdiğimiz eğitimlerle doğru şekilde bilgilenmelerini sağlıyoruz. Hava bulutlu olduğu zamanlarda sanal ortamda açık olduğu zamanlarda ise 14'inçlik teleskopumuzla halkımıza yıldızları ve gezegenleri görmelerini sağlıyoruz. ' diye konuştu.

Ay'ın yanındaki parlak cismi çıplak gözle gördüğünde çok şaşırdığını belirten Arzu Yıldız, cismi araştırmak için OMÜ Gözlemevine geldiğini kaydetti.

3 Mayıs 2012 Perşembe günü yayınlandı