MEMUR-SEN Ve HAK-İŞ 1 Mayıs'ı Tandoğan'da Kutlayacak

Memur-Sen ve Hak-İş 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı Ankara Tandoğan Meydanı'nda kutlayacak.Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ile Hak-iş Genel Başkanı Mahmut Arslan, 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarına yönelik, Memur-Sen Genel Merkezi Mehmet Akif İnan Salonu'nda ortak basın toplantısı düzenledi. Gündoğdu, ' Barajsız, engelsiz Toplu İş İlişkileri Kanunu için alanlardayız ' dedi. 1 Mayıs'ta alanlardan hükümete ve işverenlere sesleneceklerini belirten Gündoğdu, kıdem tazminatının korunmasını, örgütlenmenin önünün açılmasını, taşeronlaşmadan, esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışma biçimlerinden vazgeçilmesini istediklerini söyledi.
1 Mayıs Gündoğdu Taksim Mahmut Arslan 


İşsizlik Sigortası Fonu'nu amacı dışında kullanılmasına karşı olduklarına dikkat çeken Gündoğdu, sağlık ve sigorta alanındaki hakkının güçlendirilmesini, iş cinayetlerinin önlenmesini, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı'nın bir an önce çıkarılmasını da istediklerini dile getirdi.

Gündoğdu, kayıt dışı ekonominin de engellenmesini istediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: ' Özelleştirmelerle sosyal yıkımların yaşanmamasını istiyoruz. 12 Eylül Darbesi ürünü anti demokratik sendikal yasaların değiştirilmesini istiyoruz. Toplu pazarlık ve örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını, kamu çalışanlarının talepleri doğrultusunda ücret politikasının belirlenmesini istiyoruz. Doğal yaşam ve ekolojik çevrenin korunmasını, çalışanlara yönelik sözlü ve fiziki şiddetlerin önlenmesini istiyoruz. '
Öte yandan Gündoğdu, kadına yönelik şiddetin ve ayrımcılığın engellenmesini, başta kamu olmak üzere tüm engellilerin toplumsal yaşama eşit bireyler olarak katılmasının sağlanmasını da istediklerini de sözlerine ekledi.

' 1 MAYIS'I HAK-İŞ VE MEMUR-SEN OLARAK BİRLİKTE KUTLAMANIN HEYECANINI YAŞIYORUZ '

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise açıklamasında, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın 126 yaşında olduğunu belirterek, ' Ama görüyoruz ki 126 yıl önceki şartların hakim olduğu bir dünyaya doğru gidiyoruz ' dedi.

Özellikle işçiler açısında ciddi bir sorunlar karşı karşı olduklarına dikkat çeken Arslan, ' 1980 yılında sigortalı çalışan işçi sayımız 2 milyon 200 bin, sendikaların üye sayısı 1 milyon 100 civarındaydı. Bugün 11 milyon kayıtlı işçimiz var topla işçi sendikalarını üye sayısı 880 bin, toplu sözleşmeden yararlanan işçi sayısı 550 bin. Bu aslında Türkiye'nin her alanda büyüdüğü, geliştiği bir dönemde işçi hareketinin ve sendikal hareketlerin ne kadar dibe vurduğunu, mecalsizleştirildiğini gösteriyor ' şeklinde konuştu.

' Biz 1 Mayıs'ı birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak algıladık. Sorunlarımızın dile getirileceği, benzer taleplerimizi ve çözümlerini ortaya koyacağımız 1 Mayıs'ı Hak-İş ve Memur-Sen olarak birlikte kutlamanın heyecanını yaşıyoruz ' dedi.

1 Mayıs İşçi Bayramı konusunda son yıllarda hükümetin attığı adımları önemsediklerini söyleyen Arslan, ' İlk defa uzun süre yasaklanan 1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma Günü olarak kabul edilip o günün tatil edilmesi, bence Türkiye'nin yakın tarihindeki en önemli gelişmedir. Taksim alanının tabu olmaktan çıkartılmasının sağlanması ve 1 Mayıs'ın normalleşmesi adına atılan bütün adımlar Türkiye ve bizim açımızdan önemliydi. Belli alanlara kutsiyet atfetmenin ve belli alanlarsız 1 Mayıs'ı anlamsız gören anlayışı kabul etmiyoruz ' ifadelerini kullandı.
Diğer taraftan Arslan, 1 Mayıs'ı Tandoğan Memur-Sen ile birlikte kutlayacaklarını kaydetti.

Bir gazetecinin 3 memur sendikası konfederasyonun 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlayacağı yönünde anlaştığının hatırlatılarak, ' Bu kararda neden değişiklik oldu? ' şeklindeki soru üzerine Arslan, ' 6 konfederasyonun birlikte kutlamasının önünde ne Memur-Sen ne de Hak-İş hiçbir soru oluşturmamıştır. Bazı konfederasyonların rezervlerinden dolayı, bazı konfederasyonların kendileri için kırmızı çizgiler oluşturmalarından dolayı bu birliktelik sağlanamamıştır. Hem Türk-İş hem Hak-İş hem de Memur-Sen birlikte kutlama konusundaki çabalarını son ana kadar sürdürmüştür. Bizim amacımız 6 konfederasyonun birlikte kutlaması yönündeydi ama bizden kaynaklanmayan nedenlerden dolayı bu birliktelik sağlanamadı. Keşke bunlar sağlanabilseydi ' cevabını verdi.

25 Nisan 2012 Çarşamba günü yayınlandı