Kemal Kılıçdaroğlu: Fişlemeyi Yapan AKP İktidarıdır

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendisini fişleyenlerin AK Parti iktidarı olduğunu söyledi. 28 Şubat sürecine yönelik soruşturma kapsamında bu sabah düzenlenen 3. dalga operasyonlarına ilişkin ise Kılıçdaroğlu, intikam duygusuyla soruşturmanın yapılamayacağını belirterek ' İntikam duygusuyla hukuk ve adalet aranmaz. Bu süreç bir cadı avına dönüyor. ' değerlendirmesinde bulundu.
Ahmet Yıldız Cumhuriyet Meclis Başkanı Cumhuriyet Halk Partisi Cemil Çiçek 


Kılıçdaroğlu, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'ya geldi. Çok sayıda gazetecinin de eşlik ettiği gezide Kılıçdaroğlu'nu, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği'nin görevlileri ile Bosna Hersek'teki Türk okullarında okuyan öğrenciler, bayrak ve çiçeklerle karşıladı. 'Seni seviyoruz' diyen öğrencilere Kılıçdaroğlu, hediyeler verdi ve yakından ilgilendi.

Saraybosna Büyükelçiliği'ni ziyaret eden Kılıçdaroğlu, Büyükelçi Ahmet Yıldız'dan bilgi aldı. Türk Kültür Merkezi'ne geçen Kılıçdaroğlu, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. 28 Şubat kapsamında fişlendiği iddialarına ilişkin konuşan Kılıçdaroğlu, Başbakanlığın Danıştay'a gönderdiği savunmada 2004 yılına kadar Başbakanlık Takip Kurulu'na kadar gelen bütün şikayetlerin, ihbarların herhangi bir kayda girmediğini bildirdiğini aktardı. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: ' Başbakanlık diyor ki; biz bunları 2004 yılında ilk kez kayda aldık. Yani fişlemeyi AKP iktidarı yapıyor, bunu da kendisi Danıştay'a gönderdiği bir yazıda itiraf ediyor. Dolayısıyla baktığımız zaman fişleme süreci 2004 yılında resmen Başbakanlığın arşivine girerek belgelendirilmesi, bizim demokrasi anlayışımız açısından onaylayacağımız bir durum değildir. Hem fişlemeden şikayet edeceksin, hem 'fişleme yapanları yargılayacağım' diye yola çıkacaksın ancak geldiğimiz noktada görüyoruz ki fişlemeyi yapan AKP iktidarıdır. Bu üzüntü verici bir durum olay. Danıştay'da kendisini savunuyor Başbakanlık, 'biz fişlemeyi yaptık' diye. Eğer demokrasi konusunda samimiyseniz, Başbakanlığın Danıştay'a vereceği yanıt bir cümleden ibaret olacaktı; 'Geçmişte Başbakanlık Takip Kurulu bu tür olayları gerçekleştirmiştir. Ama biz bunları tasvip etmiyoruz. Yapılan uygulamalar yanlıştır, bu uygulamalara da katılmıyoruz' demesi lazımdı. Tam tersine yapılan fişlemeyi savunuyor. İki yüzlü politikanın ömrü kısalıyor. Gerçeği onların yazılarından, açıklamalarından öğrenmiş oluyoruz. '

Tutuklu milletvekillerine ilişkin bir soruya ise Kılıçdaroğlu, sorunun kanuni düzenlemeyle çözülebileceğini ifad e etti. Kendilerinin bir kanun teklifi hazırladıklarını anlatan Kılıçdaroğlu, teklifin diğer partilerin grup başkan vekillerine gönderildiğini anlattı. İstenmesi halinde sorunun çözülebileceğini anlatan Kılıçdaroğlu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e yönelik tepkilerinin de bu kanunun çıkarılmasıyla bitebileceğini kaydetti.

23 Nisan resepsiyonda eşli davetiye konusunda da konuşan Kılıçdaroğlu, bunun normal olduğunu, her başkanın kendine göre bir anlayışının bulunduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu, daha sonra Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in mezarını ziyaret etti. Mezara karanfil bırakan Kılıçdaroğlu, yetkililerden bilgi aldı. Ardından ise Saraybosna Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde konferans verdi.
25 Nisan 2012 Çarşamba günü yayınlandı