Kandıra hindisi sofraları süsleyecek - KOCAELİ
Bu işi hem Kandıra hindisinin canlandırılması hem de gençlere iş imkanı sağlamak için yaptığını anlatan Yener, bu yıl 500 hindi yetiştirdiğini, şu ana kadar 300'ünü sattığını belirtti.
- "Muhafazakar kesim yılbaşı sonrasına sipariş veriyor"Hindileri meralarda özel bakıcılarla yetiştirdiklerini aktaran Yener, "Hindilerimiz doğal ortamda, gezerek besleniyor. Akşamları da buğday ve mısır takviyesi yapıyoruz. Kandıra hindisi bir markadır ve bu markayı kaybetmemek için özenle yetiştiriyoruz. Kandıra sürekli dışarıya göç veriyor. Bizim gibi orta yaşlı insanlar burada kalıyor. Dolayısıyla hindi bakımı ve üreticiliği eskiye oranla her geçen yıl azalıyor. Bu nedenle başka illerde Kandıra hindisi adı altında hindi satıp kazanç sağlıyorlar ama hiçbiri Kandıra hindisinin yerini tutmaz." diye konuştu.
Yılbaşı için yetiştirdiği hindileri sipariş üzerine daha çok İstanbul'un lüks restoranlarına, otellere ve büyük marketlere sattığını belirten Yener, muhafazakar kesimin de yılbaşı sonrası için sipariş verdiğini dile getirdi.Hindi üretiminde geçen yıllara göre azalış olduğuna dikkati çeken Yener, kendi çabalarıyla bu işi yaptıklarını ancak bu konuda desteğe ve teşvike ihtiyaçları olduğunu belirtti.
Yener, Kandıra'da yılda 10 bine yakın hindi yetiştirildiğini, hindinin yediği yeme göre lezzet aldığını, Kandıra'nın fiziki şartlarının da buna çok müsait olduğunu kaydederek, "Hindilerimiz doğal ortamda ve doğal yemlerle besleniyor. Buna ilçenin havası ve suyunun güzelliğini de eklediğimizde, hindilerimiz çok lezzetli oluyor. Kandıra hindisinin adını da tadını da bozmayalım diye özenle bakıyoruz." dedi.
- "Fiyatlar 100 ila 200 lira arasında değişiyor"Kandıra hindisinin fiyatının 100 ila 200 lira arasında değiştiğini belirten Yener, dişi ve erkek hindi arasında, aynı yaşta oldukları için sadece kilogram farkı olduğunu, lezzetlerinin değişmediğini, dişi hindinin ortalama 4 - 6, erkek hindininse 6 - 12 kilogram ağırlığında olduğunu anlattı.Yener, iyi bir hindinin ibiğinin parlak kırmızı, kanadının altının da beyazlaşmış veya mısır özü renginde olmasından anlaşılabileceğini sözlerine ekledi. - Lezzetli hindi pişirmenin püf noktasıKandıralı aşçı Muzaffer Bayraktar, 35 yıldır bu mesleği yaptığını, genelde dişi hindiyi daha çok tercih ettiklerini dile getirerek, hindi pişirmenin püf noktalarını şöyle anlattı:"İyi bir hindinin çiftlik değil, köy hindisi olması gerekir. Öncelikle hindimizi büyüklüğüne göre tencerede 2,5 - 3 saat kadar haşlıyoruz. Pirinci, tuzlu ve limonlu ılık suda bekletiyoruz. Pirinci yıkadıktan sonra, tereyağ ve zeytinyağ ile birlikte kavuruyoruz. Daha sonra pirince, çam fıstığı, kuş üzümü, karabiber, yenibahar ve tuz ekliyoruz. Hindinin doğranmış ve haşlanmış ciğerlerini iç pilavına katıyoruz. Bir süre beklettikten sonra, hindinin içine dolduruyoruz, son olarak hindinin açık olan bölgesini dikiyoruz. Salça, yoğurt, sıvı yağ ve tuz karışımı sosumuzu sürerek, hindimizi fırına veriyoruz. Yaklaşık 30 dakika sonra hindimiz kızarmış olarak servise hazır oluyor."Bayraktar, 6 kilogramlık bir dişi hindiyle 15 kişinin doyabileceğini aktardı.
Çam Fıstığı Doğal Ürün Yılbaşı Muhafazakar Püf Noktası
23 Aralık 2017 Cumartesi günü yayınlandı