Kadın Avukatlar Mesleklerini İcra Ederken Sıkıntı Yaşıyor

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Vedat Ahsen Coşar, ' Türkiye'de kadın avukatlar mesleklerini icra ederken çok sıkıntı yaşıyor. '' dedi.
Ahsen Coşar Avrupa Avrupa Komisyonu Türkiye Barolar Birliği 


Coşar, Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM)'nun düzenlediği '1. Kadın Avukatlar Kurultayı'na katıldı. Programda konuşan Coşar, kadın avukatların Türkiye'de ve Avrupa'da yaşadığı sorunlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Kadın avukatların Türkiye'de yeteri kadar temsil edilemediğine dikkat çeken Coşar, aynı durumun Barolar Birliği'nin yönetiminde de geçerli olduğunu söyledi.

Kadın avukatların, Barolar Birliği yönetimindeki temsil oranının sadece yüzde 19 olduğuna dikkat çeken Coşar, ' Hepimizin bildiği üzere demokrasinin özü temsildir. Nitekim Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan Kadın Şartı Dokümanı'nın beş şartından biri, karar alma mekanizmalarında kadınların yeteri kadar temsil edilmeleridir. Ne yazık ki ülkemiz kadınlarının gerek parlamento da gerekse diğer meslek kuruluşlarının karar alma mekanizmalarında temsili konusundan çok iyi yerlerde değildir. Örneğin; ülkemizdeki avukatların yüzde 62,3'ü erkek yüzde 37,7'si kadın iken, kadın avukatlarımızın Barolar Birliği'ndeki temsil oranı yüzde 19,09. ' şeklinde konuştu.

Türkiye'de kadın avukatların mesleki zorluklarıyla ilgili, sırf cinsiyetlerinden dolayı mesleklerini icra etmekte zorlandıklarına dikkat çeken Coşar, bu durum erkek avukatlara oranla daha fazla Türkiye'de yaşadığı bir gerçektir. ' ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki en büyük sorunun hukuk sorunu olduğunu kaydeden Coşar, şunları kaydetti: ''Türkiye, hukuk ile olan sorununu çözmeden, yargısını bağımsız ve tarafsız bir konuma getirmeden ne demokrasi de sağlıklı bir ilerleme sağlayabilir ne de ekonomisini istikrarlı kılabilir.''

Program sonunda kadın avukatlara meslekteki başarılarından dolayı plaket verildi.

21 Nisan 2012 Cumartesi günü yayınlandı