İstiklal Marşı'nın kabulünün 97. yılı - DİYARBAKIR

- Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen programdan detaylar - Mehmet Akif Ersoy'un hayatını içeren sinevizyon ve tiyatro gösterimi - Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nun konuşması - Vali Güzeloğlu'nun resim, şiir ve kompozisyon dallarında dereceye giren öğrencilere hediye vermesiİstiklal Marşı'nın kabulünün 97. yılı - Diyarbakır , Şırnak ve Bingöl'de törenler düzenlendi - Vali Güzeloğlu:"Kahramanlığa sahip bir yüreğin ve bu kahramanlığı gösteren milletin buluşmasının adı İstiklal Marşı'dır" - Şırnak Valisi Aktaş:"Bu mümtaz eser, Türkiye'nin her bir köşesinde bu milletin, bu toprakların ilelebet varlığını sürdürmesi için silahıyla, bileğiyle, dualarıyla, ekmeği ve aşıyla katkı veren insanımızın en saf, en temiz duygularını yansıtır. O yüzden İstiklal Marşı bizim milli mutabakat metnimizdir"DİYARBAKIR (AA) - İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü'nün 97. yılı dolayısıyla, Diyarbakır , Şırnak ve Bingöl'de törenler düzenlendi.
Diyarbakır 'ın merkez Yenişehir ilçesindeki Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Törende konuşan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Mehmet Akif Ersoy'un büyük bir imanın, duruşun ve büyük milletin duygularına tercüman olan bir yüreğin ismi olduğunu söyledi.

İstiklal Marşı'nın Akif'in içinde yaşadığı bu büyük milletin değerlerine sahip olarak, bu değerlerin sonsuza dek yaşaması noktasında çırpınışının, direnişinin ve tükenmeyen azminin bir sembolü olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, şöyle konuştu:"Merhum Akif İstiklal harbinin yaşandığı o sıkıntılı dönemlerde hiçbir zaman ümitsizliğe kapılmamış, 'Asım'ın nesli' diyerek gençlere güvenmiştir. Onların içindeki imana ve imanlı yüreğe dayanarak, kurtuluşa ve Cumhuriyetin kuruluşuna inananların başındaydı. Ahlakın, edebin, hayanın timsaliydi. Hayatının her döneminde maddi varlıklara değer vermeyen, inandığı değerler uğruna her şeyi feda eden yüksek bir ahlakın temsilcisiydi. Kahramanlığa sahip bir yüreğin ve bu kahramanlığı gösteren milletin buluşmasının adı İstiklal Marşı'dır."İstiklal Marşı'nı okurken bu büyük kahramanı hatırladıklarını belirten Güzeloğlu, bu kahramanlığın gerçekleştiği dönemin kahramanlarını da şükranla anarken bu devlet ve milleti geleceğe götürme kararlılığını da haykıracaklarını kaydetti.
"Daha büyük hedeflere doğru en büyük gücün damarlarımızdaki kanda ve imanda olduğunu unutmayacağız." diyen Güzeloğlu, sözlerini şöyle tamamladı:"Bu iman, inanç ve kararlılıkla gelecek her günümüzü dünden ve bugünden daha iyi yapacağız. Buna dönük inancımız ve kararlılığımızla merhum Akif'i anar ve İstiklal Marşı'mızı haykırırken merhumun son sözü, temenni ve duasıyla bu değerlerimizi bütünleştirmemiz lazım. Allah bu millete yeniden İstiklal Marşı yazdırmasın. Allah devletimizi, milletimizi sonsuza kadar payidar eylesin ve gelecek her gün güzelliklerle milletimizi buluştursun."Güzeloğlu, daha sonra düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere hediyelerini verdi.Mehmet Akif Ersoy'un hayatı İstiklal Marşı'nın yazılması ve kabul ediliş sürecini içeren sinevizyon ve tiyatro gösterimiyle devam eden törende İstiklal Marşı'nın tamamını ezbere okuyan Şehit Teğmen Ayfer Gök Anaokulu öğrencisi Elvin Demir'in göğsünden Türk bayrağını çıkarması ilgi gördü.Tören, Güzel Sanatlar Lisesi Korosu tarafından gerçekleştirilen, Mehmet Akif Ersoy'un şiirlerinden bestelenen ezgilerin yer aldığı müzik dinletisiyle sona erdi.Törene, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla, 7. Kolordu Komutanı Tümgeneral Sinan Yayla, Bölge Jandarma Komutanı Tümgeneral Halis Zafer Koç, 8. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Kadircan Kottaş, İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu Kompozisyon Öğretmenler Milli Mutabakat Öğrenciler 

12 Mart 2018 Pazartesi günü yayınlandı